Publicerad: 2014-10-04

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Assyrien på franska 1600-talskartor

HISTORIA Som en uppföljning på tidigare artikel om Assyrien på Ptolemaios kartor tar här docenten Svante Lundgren upp olika franska kartografer som pekat ut assyriernas land under historien.

Den franske kartografen Philip de la Rue framställde år 1653 en karta med namnet "Armenien under kejsar Justinianus tid". Justinianus I var östromersk kejsare från år 527 till sin död år 565. Den här kartan är alltså skapad på 1600-talet, men strävar efter att visa hur Armenien tedde sig på 500-talet. Trots att kartan fokuserar på Armenien så syns också grannländerna. Precis som på kartor som bygger på Ptolemaios kallas området söder om "Armenia Maior" (Stor-Armenien) "Assyriæ Pars" (del av Assyrien). De la Rues landsman Nicolas Sanson brukar betraktas som den franska geografins fader. Han framställde år 1648 en karta över södra Kaukasus. Kartans namn är "Stor-Armenien, Kolchis, Iberien, Albanien". Det här namnet behöver en förklaring. Idag kallas Spanien och Portugal för den iberiska halvön och Albanien förknippas med ett land på Balkan. Men under långa tider användes Iberien och Albanien som namn på små riken i Kaukasus. Ett annat gammal kaukasiskt kungarike hette Kolchis.   


Alldels i nedre kanten av Sanson karta står "Assyria". Sanson kallade alltså norra Mesopotamien för Assyrien för att han betraktade de som bodde där som assyrier. 


Det är alltså inte bara de kartor som bygger på Ptolemaios som använder namnet Assyrien, utan också många andra gamla kartor. Det ska också sägas att det finns kartor där Assyrien inte förekommer utan där man använder namnet Mesopotamien. Men redan en kort bekantskap med gamla kartor omkullkastar påståendet att man inte skulle ha talat om i nutid levande assyrier förrän på 1800-talet. 

 

 Kartorna finns bifogade nedan i större format (red. anm.)

 

 

Svante Lundgren
Docent

 

läsarna kommenterar...

Hammurabi BarAsmar 141009 - 19:19

Till Confused (2), Kartorna, vilka Svante har tagit fram är en del bekräftelse på kontinuiteten av vårt folks geografiska territorium, men det finns även oberäkneliga källor som bekräftar kontinuiteten av vårt folk. Apropå det följer här ett kort citat i svensk översättning ur ett latinskt historiskt verk från 100-talet: "Assyrierna, som sedermera blivit kallade Syrer bibehöllo väldet i ett tusen trehundrade år." Källa: Justinus, Historiae Philippicae, s.10. Apropå att namnen Syrien och Syrian är förkortningar av Assyrien följer här en länk till en vetenskaplig artikel av orientalisten Robert Rollinger, The Terms ”Assyria” and ”Syria” Again, Journal of Near Eastern Studies (JENS) 65/4, 2006, s. 285-286. www.journals.uchicago.edu/JNES/home.html

Hammurabi BarAsmar 141009 - 19:13

Till Confused (1), Du behöver inte skämmas för förvirringskänslan, eftersom du inte är ensam, utan majoriteten bland vårt folk befinner sig mer eller mindre i samma situation. Denna situation som splittrar vårt folk har sina orsaker, vilka är bl.a. att vårt folk har varit underkuvat av främmande makter i mer än två tusen år och dessvärre har dessa makter alltid använt sig av den klassiska och effektiva metoden ”söndra och härska”. Det som både du och jag bör kämpa emot är att numera även bland vårt folk finns individer och grupper som använder sig av samma metod mot sitt eget folk för sina egna syften.

Suryoye 141009 - 16:57

Nu har nu visat två st kartor senaste tiden där vår nation Assyrien står utmålat, men varför gå ut med detta bara på Hujådå? hur många läser Hujådå idag utav alla suryoye i Sverige? lägg till alla suryoye runt om i världen, detta måste tas upp i ett program om identitet/historia av Assyria TV det är sånna här saker folk måste se och höra på tv så att de förstår och inser, några program då och då med våra professorer där de tar upp sånna här bevis och pratar engelska så alla förstår är ett måste om nationalismen bland oss alla suryoye ska fortsätta växa!

Px 141009 - 10:01

Confused det finns kontinuitet det kan ingen förneka, på ashuroye shuroye och suroye. Man behöver inte vara utbildat för att veta det

Trött. Väldigt trött. 141007 - 22:40

För alla intresserade, Kungl.biblioteket har typ alla kartor ni kan tänka er. Gå gärna dit och gör lite efterforskningar.

Confused 141007 - 22:23

Blir förvirrad… varför har jag fått lära mig att jag är syrian-aramé om området hette Assyrien på gamla kartor? Är inte så insatt i hela historiegrejen men det här gör en förvirrad...

Julius 141007 - 09:28

Kan man beställa dessa kartor? Skulle gärna vilja rama in dem och ha dem hemma.

Afram 141005 - 23:26

Intressant!

iPad 141005 - 09:36

En fröjd att läsa detta Svante! Tusentack för ditt bidrag i att återigen bevisa vår kontinuitet

Suryoyo 141004 - 22:32

Taudi sagi Svante.

Josef Aho 141004 - 21:34

Återigen - stort tack Svante! - Årets Assyrienvän Vi är många som med spänning läser dina böcker, publikationer och artiklar.