Publicerad: 2014-10-28

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Revisionism under lupp

NAMNFRÅGAN Inspirerade av en anti-assyrisk anda har olika personer och organisationer oförskämt suddat bort assyriskt innehåll från böcker, sånger och annat material.

Efter uppkomsten av anti-assyriska rörelser bland det assyriska folket på 50-talet började ett nytt fenomen dyka upp. Böcker, monument, sånger och dikter censurerades på assyriskt innehåll och gavs ut på nytt. I bräschen för denna politiska historierevisionism stod olika kyrkliga aktörer. Många assyrier har ingen kunskap om historie-revisionismen. Däremot känner alla till de rörelser som idag bygger på den och som fortsätter sitt korståg mot den assyriska identiteten. 

I den bifogade PDF filen nedan presenterar Hujådå sex konkreta fall där revisionister har raderat bort den assyriska identiteten. 

 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Ninoa 160926 - 21:17

Att föräldrar konstant rättar sina barn när de uttalar hotho som hoso menade jag.

Ninoa 160926 - 15:50

Det har förklarats tidigare att ordet Suroyo kommer från Athuroyo. I historisk lingvistik är det vanligt att vokaler i början av ett ord tappas. Jag kan ge ett exempel som akhili och khili. Thuroyo och Suroyo skiljer väldigt lite. Th och S är båda språkljud som inom fonetiken kallas för frikativa. De är båda tonlösa och skapas på samma sätt. Th är dental och skapas genom att tungan förs mot tänderna. S är alveolar och skapas genom att tungan förs mot tandvallen. Artikulationsstället är det enda som skiljer dessa språkljud åt. Th är svårare att artikulera än s och förklarar varför vi idag kallar oss Suroye och inte Thuroye. Ett bra exempel på det här kan ges när barn tillägnar sig det nyvästassyriska språket. Att föräldrar konstant rättar sina barn när de uttalar hoso som hotho.

Förhoppningsfull 160925 - 18:56

Shamiram har genom historien alltid kallats för assyr och nu finns det information på nätet där det sägs att hon var av medisk härkomst. Vårt historiska arv som skapare av skriften, civilisationens vagga håller sakta men säkert på att försvinna. Något annat folkslag kommer snart göra anspråk på den. Allt det här pga manligt ego och stolthet. De vet att vi är assyrer men skulle aldrig kunna gå tillbaka på sitt ord. Finns det verkligen ingenting vi kan göra?