Publicerad: 2015-01-28

  • Tipsa en vn
  • Skriv ut artikeln

Våga ta debatten om väsentliga ämnen

INSÄNDARE När vi lägger alltför mycket energi och resurser på vissa verksamheter glöms annat viktigt bort. Vi har också beröringsskräck inför tabubelagda frågor och styrs fortfarande av klanmentalitet och bynationalism, menar Assyria TV:s redaktör Dikran Ego.

Relaterade nyheter

Den 12 november 2014 kom ett mejl till Assyria TVs redaktion med följande innehåll:

"Bifogar här med ett brev som skickats ut till samtliga Assyriska föreningar och organisationer i Sverige."  

Att brevet även hade skickats till alla assyriska organisationer i Sverige antydde att innehållet måste vara något mycket allvarligt och viktigt. Mejlet var inte undertecknat av någon person, utan endast signerat "Assyriska Idrottsföreningen i Norrköping". Signaturen var densamma även i det bifogade brevet.  Huruvida styrelsen för Assyriska Idrottsföreningen i Norrköping (AIF) stod bakom eller överhuvudtaget har kännedom om brevet är okänt. Jag utgår från att hela styrelsen och ordföranden Sait Nison står bakom brevets innehåll.   

Brevet genomsyras av en illasinnad och grundlös kritik. Man påstår att Assyria TV endast bryr sig om Assyriska FF i Södertälje i sin rapportering, vilket är gripet ur luften och bygger på okunskap om Assyria TV:s minimala resurser. Av vilken anledning skulle redaktionen favorisera eller negligera en assyrisk lokalförening? 

Anledningen till att AFF:s matcher bevakas är att Södertälje Arena där AFF:s hemmamatcher spelas ligger ett stenkast från Assyria TVs studio och att våra medarbetare bor i staden. De ekonomiska resurserna, som idag saknas hos Assyria TV, är helt avgörande för vilka områden och verksamheter som kan bevakas. Med den budget som Assyria TV förfogar över är det omöjligt att bevaka idrottsaktiviteter i Norrköping, Jönköping eller Göteborg (som anges i brevet), om inte varje resa finansieras av föreningarna.

I brevet jämför man Assyria TV med Aftonbladet TV och SVT. Det är ett bevis för den totala okunskapen kring våra resurser. Att grundlöst och obefogat komma dragandes med anklagelser är inte bara oseriöst, utan framför allt respektlöst mot de personer som ideellt söker driva Assyria TV.

Den 18 november 2013 skickade vi ett brev till alla assyriska organisationer och föreningar med uppmaningen att det är föreningarnas ansvar att i god tid meddela Assyria TV om sina aktiviteter. Vi kan nämligen omöjligt hålla reda på all verksamhet som görs runtom i landet eller i världen. 

AIF har aldrig någonsin kontaktat vår redaktion gällande någon aktivitet. Ändå tar brevförfattaren till den stora trumman och ifrågasätter i brevet om Assyria TV verkligen är assyriernas röst i media bara för att vi inte har bevakat AIF:s framgångar.

Undertecknad sökte upp AIF:s ordförande Sait Nison och förklarade det orimliga i att rikta sådan kritik mot en redaktion som drivs med minimala resurser. Under samtalet har Sait Nison erkänt att han aldrig har skickat ett mejl eller ringt Assyria TVs redaktion med förfrågan om att bevaka AIF eller någon annan aktivitet i Norrköping. Då ställer man sig frågan vad syftet är med brevet? 

Enligt Nison var meningen att skapa debatt kring Assyria TV. Det har vi i och för sig själva gjort flera gånger. I flera program som sänts har vi diskuterat förutsättningarna för TV-verksamheten och dess brister.  

Sait Nison har dock en poäng i det han säger, att skapa debatt om viktiga organisationer inom assyriska rörelsen. Det är helt befogat att ifrågasätta och starta en debatt kring en fråga eller organisation. Att blunda och sopa problemen under mattan är ingen lösning. Man måste våga ta debatten om kontroversiella frågor oavsett om det berör Assyria TV eller en annan organisation inom den assyriska rörelsen. 

Dock uppstår här en fråga om hur vi väljer ämnen som ska debatteras. Varför undviker assyriska profiler, framträdande personer eller organisationer att starta debatt om exempelvis följande frågor:

  • Den 22 oktober 2014 rapporterade Assyria TV om en misstänkt förskingring alternativt trolöshet mot huvudman i AUDS, Assyriska Ungdomsdistriktet i Stockholm. Det handlar om en sexsiffrig summa som misstänks ha förskingrats. Varför har ingen assyrisk organisation, inklusive AIF, vågat skapa debatt kring detta? 
  • Varför undviker assyriska rörelsens intellektuella att debattera hur många miljoner fotbollen sväljer och vad den ger tillbaka? Borde man inte investera en del av miljonerna på exempelvis assyrisk skolor, forskningsinstitution om assyrisk historia, språk, litteratur och att uppmärksamma Seyfo?
  • Varför mäter man framgångarna med att ta upp ett fotbollslag en division som AIF eller rädda kontraktet i Superettan som i AFF-fallet? Är dessa prestationer en framgång för vår folkgrupp? 
  • Det råder ett regelrätt folkmord på assyrier i Mellanöstern men assyriska rörelsen är apatisk, oenig och splittrad i små grupperingar. Varför vill ingen skapa debatt om detta?
  • Hur kommer det sig att det fortfarande råder klanmentalitet i rörelsen som i decennier utgav sig för att vara en intellektuell och nationell rörelse?   
  • En avliden kvinna nekas begravningsceremoni av en kyrkostyrelse på grund av en gammal personlig konflikt. Varför vågar ingen organisation eller någon assyrisk profil ta upp detta? Vart tog civilkuraget vägen?

Man skulle kunna göra listan lång. Varsågod, starta debatt, det råder ingen brist på ämnen. 

De senaste 15 åren har jag aktivt deltagit i debatten med mina artiklar på olika språk i tv-och radioprogram om assyriernas nationella frågor. I alla dessa år har jag följt händelserna på frilansbasis och inte varit aktiv i någon assyrisk politisk eller kulturell organisation. Att vara självständig och oberoende gav mig möjligheten att se och analysera händelserna utifrån, vilket är avgörande för att kunna förmedla verkligheten så som den är och inte ta hänsyn till det ena eller det andra. Detta har inte förändrats med min roll som redaktör för Assyria TV.  Även i fortsättningen kommer jag återge verkligheten så som den är oavsett om detta handlar om förskingringsmisstankarna i AUDS eller kyrkans nekande av begravningsceremoni för en avliden kvinna.

Dagens moderna europeiska samhälle utvecklades tack vare yttrandefrihet och en fri debatt. Detta är förutsättningar för att avslöja missförhållanden och hitta lösningar till samhällsproblem. För att bli av med den unkna klanmentaliteten, bynationalismen och utvecklas som folk och politisk rörelse måste vi börja se verkligheten, våga prata om tabubelagda ämnen och inte vara rädda att sätta våra problem under lupp.  

 

 

 

Dikran Ego
Redaktör Assyria TV

 

läsarna kommenterar...

Afram 150202 - 11:03

Amin

Nineveh 2 150202 - 01:33

Alltid samma tjat, allt för att synas utan att röra ett finger. Fy skäms. Ett folkmord pågår, vi är som paralyserade, förlamade, men likförbannat ska vi anklaga varandra, för vad, för att människan ska vara överallt samtidigt, för att vi glömde ta en viss familj i kameran. Alltså när ska vi lära oss att prioretera?

Nineveh 1 150202 - 01:33

Å vad trött, irriterad och besviken jag blir när jag läser bådae beskylningen på Assyria TV och speciellt de kommentarer som påpekar att Dikran Ego inte gör ett bra jobb. Ni borde skämmas hela bunten. Alltså ibland blir man så besviken och frustrerad när man läser sådant på barnnivå.Alla de som klagar, ta kontakt med Dikran Ego, bara en dag, och gå och spela in ett program, varsågoda. Efter er långa arbetstid, gör det på ert fritid, missa kontakten med er familj, barn och stressa som en dåre från plats till plats, med kamera, kablar och alla intervjuer mm. Ja så sorgligt så sorgligt, kan inte säga mer. Jag blir så besviken och förbannad, allt för att Denna NATION SKA GLÄNSA I TV RUTAN. fyfan säger jag bara, så högmodiga och nonchalanta, detta leder denna nation till förfall.

Suryoye 150201 - 19:08

isa - Du kanske är avundsjuk på Assyria TV för att de sänder kvalite och står för sanningen? var inte rädd den kommer bli en tv kanal i framtiden ;)

Suryoye 150201 - 16:59

isa - u shiso gab a oromoyene ;)

Px 150201 - 12:35

Det, första man ska lära sig att det aldrig kan vara viktigt när folk skriver anonymt. En Assyrier har överseende med sitt folk! Kanske är man, inte så högaktad som man själv tror. Om folk hade goda intentioner då skulle man ha skrivit under sitt eget namn; vilket fall som helst, måste man sära på assyrier och andra folk. En assyrier kan vara anonym för att upplysa sitt folk, medan en främling som ockuperar ett assyriskt namn gör det för att leda assyrier till mörkret.

isa 150201 - 02:48

U shiso hove baynosayHu. Ma zaten mi fasadiye peda layt mede hireno bu hujåda No.

isa 150201 - 02:40

Jag tror ni bråkar om ingen ting. För den tv som in pråtar om är inte tv. Youtube program,

Bangladesh 150201 - 02:22

hey "toapapper"!...dags att trycka på knappen och spola ner ditt tänk och kommentarer!

Toapapper 150131 - 13:01

Mike, med det resonemanget är det inte fel på någon organisation. Alla organisationer bestäms ju av deras medlemmar. Hela vår rörelse är byggd genom organisationer som bestäms av deras medlemmar men med din logik är allt okej och Dikran Ego är ute och cyklar. Eller menar du att ARS vara undantaget från kritik?

Suryoye 150130 - 23:11

Så vart är brevet kan vi få läsa det? ni pratar om att vi ska vara öppna och våga ta debatten ändå publicerar ni inte brevet

Mike 150130 - 22:03

Toapapper, vem bestämmer om ARS? Jo medlemmarna

Toapapper 150130 - 20:22

Mike skrev "Hujådå drivs av ARS. Det har det gjorts sedan begynnelsen" Bara för att maktfullkomligheten har skett i flera år gör det inte till rätt. ARS borde låta en enskild förening syssla med tidningen som Assyria TV är konstruerat. Mike skrev: "sedan finns det regler som säger vad som får komma in..." Vem tolkar de reglerna? ARS. Vem har skrivit de reglerna? ARS. Vem ifrågasätter de reglerna? ARS. Definitionen av maktfullkomlighet. Istället för ta upp tabubelagda debatter (som Dikran efterlyser) om maktfullkomligheten i ARS skyller man på idiotiska kommentarer (som "Done" skrev) och att det alltid har varit så... Löjligt.

Done 150129 - 23:49

"Toapapper", du verkar inte riktigt torr bakom öronen. Ja tänk vilken maktfullkomlighet att ett riksförbund styrs av sig självt och att det har en medlemstidning där till och med en idiotisk kommentar som din släpps fram... oj oj oj vilken Skrämmande värld! Helt sjukt vilken nivå vissa befinner sig på...

Mike 150129 - 20:54

Toapapper, Hujådå drivs av ARS. Det har det gjorts sedan begynnelsen. Möjlighet till kommentarer har funnits i typ 2 år så din argument håller inte. Sen finns det regler som säger vad som får komma in och där får du gärna läsa igen

Mourat 150129 - 20:38

På tal om viktiga ämnen. I dagens Svenska dagbladet skriver Tony Meshko om den så kallade "islamofobin" i Södertälje. I går kväll såg jag Uppdrag granskning, som handlade om den så kallade islamofobin, där b la. Biskopen uttalar sig och erkänner trakasserier mot muslimer, från syrianernas sida. Likadant med en representant från SuryoyeSat, Jonathan Varli. Han talade, förtryck mot muslimer och påstod att förövarna var kristna. Nu går vice ordförande för Assryska Riksförbunden också och erkänner att det finns islamofobi bland assyrier. Snacka om skandal!

Toapapper 150129 - 19:11

Dikran Ego. Varför frågar du inte om varför assyriska profiler (inklusive dig), framträdande personer eller organisationer startar debatt om den maktfullkomlighet som ARS har genom att dels styra ARS och dels styra assyriernas största nättidning Hujådå när det gäller kommentatorsfält, publicering och manipulering av nyhetsflöde. Det har varit så i flera år. Varför tar ingen upp det? Varför har du ens inte tagit upp det i din lista?

Gaboro 150129 - 08:20

Att kalla Södertälje för en stark förening är ungefär som att kalla AFF för ett allsvenskt topplag.

Bar Othur 150129 - 00:54

Kryddburken,det jag menar är att riksförbundet som organisation har stärkts. Många assyrier och icke-assyrier berömmer förbundets arbete. De lokala föreningarnas passivitet är en annan fråga, ett komplext problem med olika faktorer. Men tittar vi specifikt på riksförbundets arbete kan ingen förneka att de på kort tid har lyckats med många saker. De jobbar på ett sätt som vi inte har sett tidigare; effektivt och strukturerat. Har vi någon gång tidigare, åtminstone de senaste 10 åren, sett riksförbundet arrangera stor akitufestival eller få sex föreningar att samtidigt genomföra fackeltåg till minne av Seyfo? Av alla organisationer i Sverige var det ARS som syntes och hördes mest i media i samband med krisen i Irak. Listan kan göras lång. ARS har goda intentioner och intressanta saker på gång och det finns många ungdomar som vill engagera sig och bidra till rörelsens utveckling, men det finns som sagt krafter som sätter stop för såna förändringar.

Trött. Väldigt trött. 150128 - 22:05

Kryddburken: Föreningarna bör ändock vara självkritiska, tycker jag. Jag själv är en ungdom som visserligen studerar väldigt hårt för närvarande, men mitt intresse för den assyriska saken är alltjämt brinnande och tar upp större delen av min fritid. Jag har ansträngt mig för att lära mig kthobonoyo (går helt ok) och läser böcker med assyrisk anknytning, när studierna väl tillåter. Men ÄNDÅ så blir jag avskräckt av att gå till föreningarna. Jag kan räkna upp släktnamnen på dem som hänger där på ena handen. Det är ett fåtal stora släkter. Det känns som att komma som främling till en släktträff, med blickar som säger: \\\"Och vem f*n är du och vad har du att komma med?\\\". Jag är måhända paranoid, men någonstans bör föreningarna rannsaka sig själva och sluta skylla på bristande intresse hos ungdomarna. Folket i rörelsen ger inte väg, för att låna ett assyriskt uttryck.

Trött. Väldigt trött. 150128 - 21:57

Anledningen till att vi assyrier inte debatterar kring de spörsmål som Dikran Ego nämner är för att vi assyrier inte känner till dem. Man måste nämligen själv vara insyltad - eller känna någon som är det, som därmed är opartisk och subjektiv - för att över huvud taget kunna debattera kring detta. Jag gick med i assyriska rörelsen en kort period. Sedan märkte jag att det var en klubb för inbördes beundran och idelig pajkastning. Min karriär blev således kortvarig, eftersom jag inte passade in riktigt. Jag inser dock att jag inte kan göra något för det assyriska folket på egen hand, åtminstone inte i den utsträckning att det de facto resulterar i något gott för assyrierna i politiskt och kulturellt hänseende. Alla som är med i assyriska rörelsen klagar på varandra. De som inte är med i rörelsen klagar på dem som är med - och även på dem som inte är med. Och jag blir bara trött...

Kryddburken 150128 - 18:56

Bar othur, även med dagens Assyriska Riksförbund har föreningarna gått bakåt och går fortfarande bakåt... De enda som står sig är de klassiskt starka föreningarna i Göteborg och Södertälje som alltid har varit starka. Så din analys är därmed bristfällig. Anledningen till att föreningarna generellt ligger i stagnation är att det inte finns ett tillräckligt intresse för rörelsen helt enkelt. Ungdomar har andra prioriteringar. Så att skylla detta förhållande på andra är att göra det enkelt för sig.

Sabbe 150128 - 17:57

Kör på Dikran Ego!!

Bar Othur 150128 - 15:48

Anledningen till att assyriska rörelsen befunnit sig i stagnation under många år är just p.g.a. klanmentalitet och bynationalism. Man blandar in personliga konflikter i det politiska och kulturella arbetet. Bara för att jag inte tycker om en viss person i en viss styrelse så ska jag motarbeta hela den organisationen, trots att denna organisation faktiskt gör ett bra jobb. Denna bynationalism och klanmentalitet existerar fortfarande i den assyriska rörelsen p.g.a. äldre avdankade individer, fortfarande involverade i rörelsen, som vägrar acceptera att det finns andra nytänkande människor som är villiga att arbeta för det assyriska folket och därför sätter dessa individer käppar i hjulet för assyriska rörelsens progressiva utveckling. Idag har vi Assyria TV och Assyriska riksförbundet som står för detta nytänk i syfte att föra den assyriska rörelsen framåt. Det är jag tacksam och glad över.

Bangladesh 150128 - 13:20

Australia...Ditt namn är ett skämt, det säger allt om dig och resten av kommentaren. För övrigt en klockren artikel, dags att låta alla våra Saids inom den assyriska rörelsen träda fram och visa sina framfötter.

Px 150128 - 13:00

Det är tur att vårt folk, inte betalar Assyria-tvs löner, vad skulle man då inte kräva av d. Vårt folk är väldigt duktiga på å sköta sina egna affärer men när det gäller kollektiva rörelser då ska man försöka utnyttja andra

Mike 150128 - 12:43

Australia, vem är det som är skämtet när du själv inte vågar skriva ditt riktiga namn och börjar anklaga Dikran? Om det är något vi ska vavra tacksamma för är det Dikrans engagemang för att utveckla den assyriska rörelsen åt rätt riktning.

Australia 150128 - 10:59

Dikran ego.. Måste vara ett skämt att du är redaktör för assyria tv. Du i assyria tv och din brorsa suleyman huvudkortet för Suryoyo sat. Den här artikeln hör inte hemma hos en redaktör. Den visar också problemet med Assyrier, man har väldig svårt för kritik , och lyfter gärna upp sig själv i fina dagar. Prestigen är genomskinlig. Bättre kan du dikran

Mike 150128 - 09:46

Saknar också dessa debatter eller program: 1. vad har vi för insamlingsorganisationer och hur öppna är de med sin redovisning? 2. Vad har den assyrisk-ortodoxa kyrkan gjort med den insamlade skattemedlen som de nu har rätt till över sina medlemmar? 3. Vad gör våra assyriska sossepolitiker som fiskade röster men som det blev tyst om när utrikesministern vägrade erkänna folkmordet?

Pragmatikern 150128 - 09:42

Det som Dikran Ego skriver och Sait Nison tycker är på sin plats. Det behövs debatteras och fortsätta debatteras om alla assyriska organisationers verksamhet och hur vi övriga stöttar och deltar i aktiviteterna. Vi behöver inte hålla med i något och vi behöver lufta våra kritik och göra det på ett konstruktivt sätt. I detta fallet handlar det om Assyria TV:s geografisk begränsade bevakning. Det ska heller inte slentrianmässigt klagas på att pengar saknas utan presentera förslag. I detta fall får Norrköpingföreningen eller en grupp personer från området samla på sig pengar för att köpa en kamera med övrig behov för att göra sina reportage och sedan skicka över filmklippen till Assyria TV:s studio för redigering och publicering. Om de behöver träning är jag övertygad om att AssyriaTV kan erbjuda det.

Afram 150128 - 07:39

En frisk fläkt sanning och självrannsakan är enligt mig aldrig fel. Sanningens väg är alltid den goda, rätta vägen. Bra journalistik, fortsätt med detta framöver... det behöver vi!