Publicerad: 2015-03-17

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Turnén Best of Sweden presenterar fem artister, en av dem Habib Mousa.

Habib Mousa i Best of Sweden

MUSIK Den assyriske sångarikonen Habib Mousa är en av artisterna som uppträder på en Sverigeturné kallad Best of Sweden.

I turnén medverkar artister som är stora i sina hemländer, men okända i sitt nya hemland Sverige. Det rör sig om fem olika artister, av vilka en är Habib Mousa. Han är definitivt stor bland assyrier i sitt nya hemland, men inte bland svenskar i allmänhet. Best of Sweden försöker ändra på detta. Förhoppningen är att inte bara gamla fans ska komma utan också Sverigefödda som är nyfikna på sina nya landsmäns sångskatt.  

De övriga artisterna är kurden Naser Razazzi, Osman Abdulrahim från Eritrea, Ramy Essam från Egypten och Safoura Safavi från Iran. Habib Mousa är född i Syrien och slog igenom med sin första inspelning år 1968. Följande år flyttade han till Libanon och år 1977 till Sverige. Här har han uppträtt på otaliga fester och etablerat sig som en legend och en ikon inom assyrisk musik.

Den första Best of Sweden-konserten äger rum onsdagen den 8 april på Stockholms Stadsteater. Innan konserten uppträder den assyriska sångaren Faia Younan och cellisten George Hayrabedian. Faia Younan och hennes syster Rihan från Södertälje lade i oktober 2014 ut videoklippet "To our countries" på Youtube. Det fick enorm uppmärksamhet och har spelats upp nästan två miljoner gånger. Innan Best of Sweden-konserten sjunger Faia Younan och berättar om det berömda videoklippet.

Efter Stockholmskonserten fortsätter Best of Sweden-artisterna på en liten Sverigeturné. Det blir konserter den 9 april i Uppsala (Uppsala Konsert & Kongress), den 10 april i Vara (utsålt), den 11 april i Göteborg (Stora Teatern) och den 12 april i Jönköping (Kulturhuset Spira).

Konstnärlig ledare för projektet och kapellmästare är Andreas Unge medan Alexandra Pascalidou fungerar som konferencier. Biljetter kan köpas från de lokala spelplatserna, för Stockholmskonsertens del alltså från Stadsteatern. Mer om turnén kan man läsa på dess sida på Facebook.

 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Angie 150327 - 07:55

Öhhh clown???? Härma MJ? Habib Mousas leende och naturliga sätt med människor är miljoner gånger mer Nice än de typer som begär 100 000 för 3 timmars axeldans och som ger ett tråkigt och stelt uttryck. Ingen människa är på topp hela livet. Livet är en berg o dalbana. Habib Mousa är trots allt äkta. Vilket många människor inte är. Som riktiga fan så stöttar vi honom i både motgångar och nedgångar. Love him!

Orolig 150321 - 14:17

Det inte alls var av elakhet jag önskade att Habib inte deltar i detta evenemang, utan det var för Habibs bästa och bibehållande av hans legendariska anstalt bland vårt folk, eftersom hans uppträdande på scen under senare åren inte alls är lik honom. Ifall Habib deltar i detta evenemang föreslår jag att han inte försöker härma Michael Jackson, eftersom det inte passar vare sig Habibs ålder, eller hans sångstil, utan blir det Clownliknande uppträdande.

Ett fan 150321 - 10:09

Till Orolig, varför går du in på det då? Att malfono dricker lite, ja det vet alla som sett honom live. Han är människa också, vem är perfekt? Men vi älskar honom ändå för allt han gjort för sitt folk oavsett namn. Länge leve hans musik!

Sabri Yousef 150320 - 22:28

Malfono Habib Mousa är den bästa sångaren bland Assyrier, syrianer. Han är kung av syrianska sången i hela världen! Jag är jätte glad att läsa Habib Mousa i Best of Sweden. Grattis malfono Habib Mousa, Jag ska boka den första Best of Sweden-konserten den 8 april på Stockholms Stadsteater. Sabri Yousef

Angie 150320 - 18:26

Döm inte människor så hårt va. Hur känd man än är så e man i slutändan även människa. Ingen är perfekt. Tycker att det här ska bli riktigt kul. Habib Mousa kommer alltid att vara en legend. Och haters kommer alltid finnas.. men även lovers ;) Massa kärlek till Habib Mousa ♡♡♡

Josef Cacan 150320 - 17:05

Kära vänner Vi är en del och kanske den viktigaste med tanke på antalet assyrier i landet sedan dag ett. Att Pascalidou blir konferencier kom långt efter. Jag tycker att alla som kan ska gå på dessa konserter, ni kommer att bli positivt överaskade. Habib Mousa är en av dem få om inte den ende som kan fylla en sån konsert. Bshayno bkulkhu

Orolig 150319 - 18:58

Även jag liksom KS önskar att Habib Mousa inte deltar i detta så kallade kulturella evenemang, dels på grund av det som KS har redan nämnt i sitt inlägg här, och dels på grund av att jag är orolig för att Habib kommer göra bort sig som han har gjort det flera gånger under den senare tiden och sist var det i Tyskan vid ett års minnesdag för fader Shushe. Habib kan inte längre sjunga, dels på grund av åldern och dels på grund av något annat som jag inte vill nämna det här.

KS 150318 - 10:21

Så fort jag läste att Alexandra Pascalidou kommer att vara konferencier så drog jag min slutsats. Det kommer tyvärr att bli en politisk manifestation mot "hat och islamofobi" på vår bekostnad. Musik och kultur kommer, när hon är med, inte ens vara av sekundär betydelse. Jag kommer att bojkotta detta och förstår inte vem som givit rådet till legenden Habib Mousa att vara med på något sådant.

Gabro 150317 - 22:27

Habib Mousa är en legendar. Varje gång jag träffar honom och säger "shlomo malfono" lyser han upp i ett leende, lika glädjande varje gång! Min favoritsångare alla kategorier...

Px 150317 - 11:41

Det här, kommer att komma på Tv lika säkert som Sveriges dagstidningar kommer att höja de upp till skyarna. Det är fint med kultur