Publicerad: 2015-03-20

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

En vädjan om hjälp

INSÄNDARE Nemrod Barkarmo vädjar till politiker och medmänniskor att de ska bry sig om att assyriernas existens står på spel.

 

I dag är assyrier en av de mest utsatta folkgrupperna i krigets Irak och Syrien. Det är en folkgrupp vars hela existens står på spel. De riskerar mänsklig samt kulturell utrotning från jordens yta. Assyrierna glöms ofta bort som offer då de endast är en liten minoritet som hamnar i kläm bland länders och olika folkgruppers barbariska krig. Assyrier har ofta fått stå som de stora förlorarna när krig brutit ut på olika fronter i Mellanöstern. Trots att omvärlden sett vad som hänt och fortfarande ser vad som sker så låter man historien upprepa sig och beklagligt nog tystar vi ner det vi inte vill påminna oss om, historien. 

Vi minns bara de storslagna segrar och de banbrytande förändringar som historien gett oss. Vi minns enbart de uppfinningar som satt hela jorden i ett spinnande kugghjul, uppfinningar som gett oss rikedomar och inbringat oss inspiration i generation efter generation. Ja, vi minns alla de storslagna ögonblicken, men vi sopar undan de hemskheter vi inte vill minnas under mattan och vi slänger in de som lik i garderoben. Allt för att inte påminnas, allt för att inte se hur smutsigt vi egentligen har det. Allt för att slippa städa undan den röra vi lagt framför oss.

Men nu står vi där med smuts ända upp till halsen och var vi än vänder oss så ser vi det vi en gång gömt. Det vi en gång förträngt i vår lilla vrå. Garderoben går inte längre att stänga och under mattan lägger sig inte dammet längre jämnt. Mattan är bucklig av alla de minnen vi stängt. Det är dags att se sanningen i vitögat. Det är dags att ta fram sopkvasten och göra rent. Det är dags att ta tag i saken och få det gjort en gång för alla.

Sverige, Europa, politiker och medmänniskor. Jag ber er som en medlem i vår värld till en annan. Hjälp oss och sluta vänd ryggen till. Vi Assyrier har fått lida allt för många gånger och nu står vi där igen. Som offer för någon annans krig. Vårt blod spills på en annan "stats" begäran. Låt oss inte sopa undan detta en gång till. Låt oss vara starka och modiga, ja låt oss ta tag i saken direkt så att vi inte står där en dag med garderoben fylld av smuts då allt är försent. Vi kan skapa förändring, här och nu. Bara vi vill så kan vi.

 Jag bryr mig.

Allt jag ber om är att ni också ska bry er. Snälla jag ber er rädda mitt folk! Bry er!

  

Nemrod Barkarmo, en som bryr sig

 

läsarna kommenterar...

Svensken 150323 - 18:30

Gorgis. "Ta tillbaka från araberna"" nu är du fel ute. Romarna slängde ut judarna. Araberna kom långt efter. Sedan är stora delar av det palestinska folket idag inte etniska araber, utan arabisktalande. T ex 80 procent av Nablus muslimska befolkning är ursprungligen samaritiska judar, så en legitim plats i landet har dem. Sedan Gorgis, att påstå att judar tog tillbaks land via sionismen är ett skämt. Vad har den ryske, tyske och svenske juden med mö att göra? Har en svensk kristen rätt att bosätta sig i Fillipinerna bara för det är kristet. Den sionistiska rörelsen blandar tro och nationalitet så de själva inte vet skillnaden. Ni däremot är ursprungsfolk. Men tror ni inte får något utan att offra blod. Frågan är då hur många av er i väst är redo att åka för att slåss? Demonstrationer vid riksdagen och biltutning ger er inte frihet

Px 150323 - 13:56

Det är inte vi som skapar problem i mellanöstern. Vi är, tyvärr ett litet folk. Ja det finns folk bland vårt folk som gör dumheter - det är väl myndigheterna som är slappa. Sedan är det väl våra fiender som sår splittring mellan oss.

Gorgis 150323 - 13:01

The Doc. Nu snackar jag om det som hände på 1800- 1900 talets massaker på assyrierna och politikerna hade inget inflytande alls såsom kyrkan då. Tror att du missförstod min text. Svensken. Jag är fullt medveten om det sionistiska rörelsen. Det jag menade är att vi assyrier måste också börja på det sättet såsom judarna gjorde genom att köpa mark i hemlandet därför måste kyrkor, organisationer börja arbeta på det sättet. Ockupation och ockupation det handlar om att ta tillbaka sina landområden som blev ockuperat av araberna.

Suryoyo 150323 - 11:28

Px. Detta är min syn på det som händer vårt folk, du har säkert en annan syn. Jag förstår att alla inte vill höra sanningen och du är en av dessa! Det gör ont att höra sanningen, tyvärr. Tycker du att vi är friska?

Px 150323 - 09:45

suryoyo Man kan, tycka så men det behöver inte vara så heller. Det är inte de friska som behöver en läkare utan de sjuka. Som det står i Bibeln. Ingenting blir ju bättre genom att man straffar sig själv

Suryoyo 150323 - 08:05

AHUNONE WAHWOTHO: Qule me fotha di htithaydan qothen A sayfe a'layna ! U a'maydan sawe'h u hawi better! Ahna trelan me Aholo u Aloho ste trele menan! Qlozam saymina u msalina, u mihaydina, u hdode rehmina, u i flighutho mbattlina, d Aloho marham a'hlan u machlaslan ma sayfe u mu kattlo da barebroye!

Svensken 150321 - 14:21

Gorgis. Du bör uppdatera dina kunskaper rörande den sionistiska rörelsen. Det var endast fyra procent av historiska palestinas mark som köptes. Resten togs genom ockupation och kolonisering. Kan rekommendera en titt i israeliska landsarkivet eller i israeliska författaren Ilan Pappes bok som bygger bl a på dessa källor

Michel 150321 - 08:59

The doc: Att skylla på att regeringen inte gör något är lika löjligt som att skylla på prästerna. Vårt problem är och har alltid varit vår tendens att delegera vår folkliga autonomi till andra stater, auktoriteter eller folkgrupper i utbyte mot trygghet. Lösningen ligger i att vi som folk måste organisera oss. Det är nummer ett. Därefter kan vi som folk ta ansvar för oss själva. Man måste börja på rätt ände. Annars blir det bara tillfälliga lösningar till långsiktiga utmaningar.

The Doc 150320 - 18:02

Gorgis och andra,sluta skylla er misslyckande på kyrkor.Ingen kyrka eller präst hindrar dig från att åka o hjälpa ditt folk.vi har politiker som kliar sig i röven istället för att pressa regeringen

Gorgis 150320 - 16:37

Svårt att be omvärlden om hjälp när FN, EU och UN endast springer efter stormakternas intressen. Efter så många folkmord har vi fortfarande inte organiserat oss ordentligt och kyrkan bär på ansvaret. Många känner att vi är hatade av omvärlden, absolut men det var judarna också innan dem fick en stat och hela världen började respektera staten Israel. Men kom ihåg synagogor, Jehovas Vittnen och flera judiska organisationer arbetade och dessa pengar som samlades in var sedan för att köpa mark i Israel (även om dem inte fick) för att kunna bilda staten Israel. Medans våra kyrkomän och kyrkan tänker bara på sin egen ficka och med det kära landsmän har det straffat oss ganska hårt!

Abc123 150320 - 13:57

Assyrier bör förstå att de måste ha en nationalistisk ideologi som bygger på verkliga händelser och konsekvenserna av dessa händelser. Folkmordet kostade assyrierna allt, därefter har detta folk bara fått ta stryk i form av massaker, terrorism, våld och förtryck på alla plan. Konsekvenserna av dessa händelser är vad assyrierna lever med idag. Grundproblemet är att assyrien (kärnområdet) är ockuperat av krg, och det är denna verklighet som assyriernas ideologi måste vara byggd på. Alla problem som assyrier går igenom idag är en konsekvens av att deras hem är ockuperat, om fallet inte vore så hade assyrierna kunnat skydda sig själva och sin existens på egen hand i en egen region. Så frågan är vilken assyrisk ledare eller organisation som pratar om ockupation? Det är ett faktum att krg har med våld, mord, och förtryck ändrat demografin på assyrisk mark och tvingat assyrier att fly. Detta händer efter en period av folkmord och massaker.