Publicerad: 2015-04-08

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Kurdifierar assyrisk patriark

IDENTITET Idag då den östassyriske patriarken Mar Dinkha begravs i Chicago kurdifieras han av kurdisk media. Händelsen avslöjar den aggressiva politik som ursprungsbefolkningen utsätts för.

Rudaw är ett kurdiskt mediehus som ger ut tidningar samt publicerar nyheter på radio, TV och Internet. Mediehuset står nära det styrande KDP-partiet.  

Idag publicerade Rudaw en nyhet om att den östassyriske patriarken Mar Dinkha IV ska begravas i Chicago. Redan i rubriken hävdas att patriarken var "kurdiskfödd" (Kurdish-born) i artikeln

Faktum är att Mar Dinkha föddes år 1935 i byn Darbandokeh. Idag ligger det i det kurdiska självstyrelseområdet i norra Irak. Men det självstyret existerade inte år 1935. Då hade byn en blandad befolkning av kurder och assyrier som flytt dit från Hakkari efter Seyfo. Icke desto mindre talar Rudaw om en "kurdisk by".

Längre fram i nyheten är Mar DInkha inte bara kurdiskfödd utan rentav en "assyrisk kurd" (Assyrian Kurd). Skulle han alltså ha varit kurd till sin etnicitet, men assyrisk till sin religion? I Mellanöstern blandas ofta religionstillhörighet och etnicitet, men det här är ett flagrant försök att göra en nyligen avliden person till något annat än vad han var - djupt kristen och stolt assyrier.

Assyrier som lever i Norra Irak vittnar om en agressiv kurdifieringspolitik som manifesteras på olika sätt i vardagslivet. Att officiell kurdisk media går så långt som att kurdifiera en assyrisk patriark visar att problemet är omfattande. 

 

 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Gallo 150413 - 18:10

Till Alla kurder på forumet: NI HAR VÅRT BLOD PÅ ERA HÄNDER, prata inte för mycket om nedvärdering hit och dit, att vi är ett skämt, att vi inte visar respekt och att vi lever i vår bubbla! Ni är ett levande skämt när ni som förövare argumenterar som ni gör!!! Allt vi säger och gör är i minsta laget med tanke på hur många av era klaner har slaktat, lemlästat och utnyttjat oss som allt från slavar till kvinno/ barn röveri. Ingen jävel av oss har inte en konkret historia på vad ni har lyckats åstadkomma i form av våld gentemot oss. Med vilket samvete kommer ni och ifrågasätter våra farhågor gentemot er? Ni bevisar och styrker synen som finns mot er på detta sätt!! Det är Ni som ska visa respekt och förståelse och genom handlingar och vänliga/ ärliga avsikter få bort denna syn på er politik gentemot andra minoriteter, annars är det tydligt vad ni är ute efter..

Assuroye 150411 - 18:34

Till kurdiska CIA spioner härinne ! Vad tror ni kommer hända när Iran har slagit ut IS ! Dem kommer tvinga er lägga ner era vapen och tvinga er att backa från flera områden. Det är ett typiskt exempel , alla stater faller p g a "girighet efter mer " Assyrien föll för att ledarna ville ha mer och mer , tillslut kom en värdelös kung och riket kollapsade ! Det ni kallar för Kurdistan kommer att falla innan det ens har startat ! Besattheten att man vill ha mer gör att man faller ! Det har fått många riken att falla och även för Assyrierna ! Förvånansvärt att Persien/Iran har lyckats bevara sitt rike i 4000 år ! Förvånansvärt och anmärkningsvärt att nämna.

Sanning 150411 - 12:44

Hela världen är ockuperad samerna ockuperas av svenskarna européerna ockuperar indianerna ? Vi lever i ett ockuperad värld

MotVårStat 150411 - 12:07

Kurder har ockuperat Assyrien? Haha! Ni lever i en dröm. Kom in i matchen. Vi slåss för det vi anser är vårt, ni har aldrig slagits. Idag är kurder ett folk som accepterar andra religioner och minoriteter i ett område som har lite av detta. Ingen säger att ni ska kurdifieras och det är jag emot. Att sitta och kasta in kurder i varje negativ mening är bara roligt. Det får ni fortsätta göra, kurder har sen andra världskriget fört sin kamp och offrat liv i kampen om att åstadkomma något. Idag har man kommit en bra bit på vägen och detta kommer att fortsätta. Jag hoppas även att andra minoriteter får sina rättigheter.

Drexel 150411 - 06:11

Barazani kommer snart att bekänna färg och utropa ett självständigt Assyrien. Han börjar nämligen inse att projektet "Kurdistan" är ett västerländskt påhitt och därmed ett ohållbart skämt.

Suryoye 150410 - 19:46

Kurder tror att deras autonomi är kurdiskt haha vad blåsta! det är assyriskt område överallt där kurder har autonomi idag

Kurdisk Nationalist 150410 - 14:46

Det finns tyvärr varken någon nationell kurdisk eller assyrisk identitet. I våra områden definerar folk sig först och främst enligt sin trosinriktning, sunni, ortodox, katolik, shia, yezidi, bahai, jude....

Trött. Väldigt trött 150410 - 13:43

Det skrattretande med imperialistiska kurder (utöver det att de egentligen inte kan ha några legitima anspråk på Assyrien) är att de blir upprörda för att vi säger att vi inte vill kurdifieras. Dessa kurder ser det som ett tjatande/smutskastande att vi assyrier inte vill bli påtvingade en kurdisk benämnning. Det är inte smutskastning att säga ifrån, att man inte är kurd. Det är NI som är lite väl känsliga. Och ja, vi kommer tjata tills vi dör. Det jobbiga för er imperialistiska, hatande kurder är att vi aldrig kommer att dö. Vi kommer vara en nagel i ögat på er, och underminera er legitimitet i Assyrien, så länge ni inte erkänner vår etniska identitet och därtill hörande rättigheter, och om ni inte slutar förfölja oss. Vi vill inte bara överleva, vi vill leva fullt ut. Så länge ni hindrar oss i detta så kommer ni möta samma kritik som vi riktar mot Turkiet och arabstaterna. Om ni ser det som smutskastning så ligger problemet hos er, inte hos oss.

Px 150410 - 09:43

Det muslimerna gör idag mot assyrier i mellanöstern gjorde exakt samma sak kurderna mot Assyrierna för hundra år sen. Nej, kurderna var inte humanare på den tiden. Vad är det som säger att de inte skulle kunna göra om samma sak igen? Jag har inte förtroende för de för fem öre.

Till motvårstat 150410 - 09:04

Kurder har ockuperat hela Assyrien. Det är inte mycket av "Kurdistan" som är kurdiskt. Ni har försökt döda assyrier i alla tider men vi är fortfarande här och kommer inte acceptera orättvisor mera.

Mike Love 150410 - 08:42

Till MotVårStat: Hur har du det med matematiken? 80 % av Hujådås artiklar handlar inte alls om kurder. Av de tio senaste artiklarna handlar en om att Assyria TV direktsänder patriarkbegravningen, en om Seyfomonumentet i Norrköping, en om att patriarken avlidit, två om Akitufirandet i Södertälje och en om Armeniens Seyfoerkännande.

MotVårStat 150410 - 03:09

80% av era s.k "artiklar" är att smutskasta kurder. Fortsätt med det. Turkiet tillsammans med Iran, Irak och Syrien har inte kunnat rubba oss och idag är vi starkare än på många år och har till stort sett kunnat befria två delar av Kurdistan. Stora arméer kunde inte besegra oss, och era smutskastningar kommer inte ge er något heller. Skrattretande att i varje artikel kasta in kurder som något negativt när tusentals kristna sökt skydd i kurdiska områden. Ni är inget annat än ett skämt!

Inse verkligheten 150409 - 23:10

Jag tror ni borde vakna ur erat bubbla och inse verkligheten, Ni kommer aldrig få tillbaks ett rike som existerade för 5000 års sedan, Sedan har ni inte majoritet någonstans. Antingen är ni med Kurderna eller så är ni med araberna, Men jag tror nog ni väljer araberna eftersom ni båda är ifrån samma folkgren dvs semiter. Sedan är det massa tjatande om att Barzani är assyrier bara för att hans klan var kristet på 1800 talet, Ni vet väll att de finns Kurder araber o andra etniciteter som är kristna?. Kurderna är ifrån Zagros bergen ursprungligen, Zagrosbergen sträker ut sig från nordvästra iran till norra irak samt östra turkiet. Om ni är så jävligt sugna på att skaffa ett land varför inte kriga för det? Alla tar er som ett skämt där nere. MVH

Drexel 150409 - 22:45

Hur ofta talar Hokuspokusja om att Barazani faktiskt är av assyrisk härkomst? Vad är kurdistan för något påhitt? På kartorna finns Kordistan, som är ett bergmassiv mellan Irak och Iran.

Free Assyria! 150409 - 20:24

Hela norra Irak är vårt hemland Assyrien, finns inget som heter kurdistan!

syrian 150409 - 18:55

Det här är inte nytt får oss syrianer, historien upprepas hela tiden, turkar, kurder, araber och perser har utrotat oss enligt dom, vi existerar som folkgrupp och står på egna ben

assyrier är inte kurder 150409 - 17:59

Nu får ni lägga ner. Assyrier är inte kurder och har ingenting med Kurdistan att göra. Mosul, Qaraqosh och Tellkeyf är ert hemland. Gå och befria ert land istället för smutskasta kurder. Artikeln är nu ändrat och förmodligen var det en inkompetent skribent som skrev detta. Inkompetenta människor finns överallt och speciellt på Hokuspokusja:s redaktion.

Px 150409 - 10:36

I assyrien finns det assyrier, armenier, turkmener, yezzidier, araber, iranska folkgrupper ( kurder ). Alla dom kommer ifrån olika raser

Trött. Väldigt trött. 150408 - 23:33

Kurdish-born anspelar på etnisk tillhörighet. Mig veterligen kan man inte bli kurdisk medborgare. Och Kurdistan är inte en erkänd stat, särskilt inte bland assyrier. Och staden är inte uteslutande kurdisk. Därav kurdifiering. Ganska uppenbart för en alla som inte är imperialistiska kurder.

Alen Sami 150408 - 22:57

Brist på respekt och heder.

hur? 150408 - 16:17

Hur blev han kurdificerad? det står fortfarande att han var assyrier och från en kurdisk stad så vad e problemet? skulle det låta bättre ifall de sa en irakisk stat?

Yokhana 150408 - 15:15

Det var inte förvånande att kurder kalla Mar Dinkha kurd. Varje dag och systematik på håller på att assimilera assyrier och tömma dom från deras identitet. av alla våran kyrklig ledare endast var Mar Dinkha som tog vår nations namn (assyrier) in i bön och psalmer. i varje mässa kommer vårt nations namn många gånger att nämnas. I hans talk och skriv han uppmuntrar folket att läsa och tala sitt språk och lära det till sina barn. hans höghet har i uppmuntrat till enighet och samförstånd. I hans tal och berättelsen av vår öst assyriska kyrkans historia har han försökt att binda vår nations situation och dess existens ihop med vår tro. må han vila ifred

Ett sent aprilskämt? 150408 - 13:13

Är detta ett sent aprilskämt? Förstår inte hur man kan skriva på detta viset, istället för att visa respekt och vördnad för patriarken som nyss avlidit. Må han vila i frid.