Publicerad: 2015-06-05

  • Tipsa en všn
  • Skriv ut artikeln
De östassyriska biskoparna samlades till patriarkval i Nohadra.

Uppskjutet val av patriark

RELIGION Den östassyriska kyrkan har skjutit upp valet av ny patriark till september.

Den östassyriska kyrkans mångårige och uppskattade patriark Mar Dinkha IV avled i mars. Det var meningen att en ny patriark skulle utses denna vecka, men så blev det inte. I stället sköts valet fram till september.

Biskopssynoden samlades på onsdag i Nohadra (Dohuk) i irakiska Assyrien. Det väntades allmänt att en ny patriark skulle vara vald senast idag. Men i stället kom mötet med ett uttalande i vilket man förklarar att valet kommer att ske den 16 september och den nya patriarken att vigas till sitt ämbete den 27 september. Vigningen kommer att äga rum i Erbil.

Den f√∂rklaring som ges f√∂r det uppskjutna valet av patriark √§r att kyrkan beh√∂ver mer tid f√∂r de samtal om enhet som f√∂rs med √Ėsterns gamla kyrka. √Ėsterns gamla kyrka br√∂t sig ur¬†den √∂stassyriska kyrkan √•r 1964 i protest mot att denna hade √∂verg√•tt fr√•n den julianska till den gregorianska kalendern. Det har redan l√§nge f√∂rts samtal om en √•terf√∂rening och de verkar nu vara i ett avg√∂rande skede.¬†Biskoparna uppmanar till b√∂n b√•de f√∂r patriarkvalet och f√∂r enhetssamtalen.

I uttalandet från biskopsmötet uttrycks i övrigt stor oro över situationen för kyrkans medlemmar och andra kristna i Mellanöstern. Man kräver speciellt att de över 200 assyrier från Khabur som sedan februari hålls fängslade av terrororganisationen Islamiska Staten ska friges.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Patrioten 150612 - 18:10

Hasse/kurden ? Fakta: Nohadra ligger i Assyrien. Resten av ditt inlägg är historierevisionism.

Hasse 150608 - 15:02

"nohadra" eller Duhok som det officiellt heter ligger i södra Kurdistan, och ingår/styrs av KRG (Kurdistan regional Government). Detta borde framgås i Artikeln!

PS 150605 - 18:45

Inte fan har IS intresse av att hålla 200 personer i förvar/gisslan. De hade i så fall skjutit de för länge sedan då de skulle bara vara till besvär för en sådan rörlig operativ styrka som IS. Och varför skulle de kostas på -och försörjas av IS, som ni hävdar är: "den värsta sortens barbarer"? Nej, bakochframvända politiska analytiker, öppna ögonen och lukta på era "vänner" i era koalitioner istället!