Publicerad: 2015-06-10

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Gabriel Afram har lagt ut en samling assyriska videoklipp på Youtube.

Unika videoklipp tillgängliga

KULTUR Över sjuttio videoklipp med assyriskt innehåll har nyligen gjorts tillgängliga på Youtube.

Det är Gabriel Afram, tidigare ordförande för Assyriska Riksförbundet och ansvarig för assyriska program på Sveriges Radio, som publicerat en lång rad videoklipp på Youtube. De är från olika decennier och ämnena som tas upp varierar: politik, språk, litteratur, utvandring, konflikter, namnfrågan, den assyriska kvinnans roll och mycket mer.  

- En del är föreläsningar som jag har hållit i olika föreningar, förklarar Afram. Men det finns också en hel del intervjuer som jag gjorde på Sveriges Radio.

Bland personerna som intervjuas finns patriark Zakka I Iwas, Abrohom Nuro, Gabriel Asaad, Abrohom Gabriel Sawme, biskop Julius Hanna Aydin och många fler. Videoklippen är av olika längd. Vissa föreläsningar räcker omkring en timme. Det längsta klippet är från lanseringen av Aframs svensk-assyriska ordbok den 13 mars 2005, vilket räcker över två timmar. De allra flesta klipp är dock korta, i synnerhet olika radioinslag som i regel bara är några minuter långa.

Bland de många unika videoklippen finns 107-åriga Säde Haidaris ögonvittnesskildring av folkmordet i Midyat. Intervjun gjordes år 1994 i Jönköping bara någon månad innan hon dog. Ett annat folkmordsvittnesbörd ges av 97-årige Barsawmo Touma i en intervju från år 1998.

Gabriel Afram, hur har mottagandet av denna samling videoklipp varit?

- Jag har fått positiva reaktioner i allmänhet, men en negativ. Den som jag räknar som negativ var en person som inte kunde särskilja språket som jag använde med tidigare patriarken Zakka, om det var turoyo eller klassisk assyriska. På en månad har över femtusen besökare från 25 olika länder sett videoklippen .

Videoklippen kan ses här.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

joz 150613 - 22:56

han hamnade i en schism med sina vapendragare som var de som ALLTID backade upp honom varför och vems fel hör ej hit.. om inte annat för att sitta och visa upp sig. det är väl INTE hela världen om han tar bort det eller är folk besatta av att höra sitt efternamn? aja hursomhelst bra jobbat malfono gabriel..

Element 150611 - 22:50

Till Nyfiken: Varför mailar du inte honom och frågar?

Tur Abdin 150611 - 20:38

Towdi malfono.

Nyfiken 150611 - 20:02

Jag har länge högaktat Gabriel Afram för hans insatser inom assyriska rörelsens barndom. När jag läste kommentaren nedan som talar om historierevisionism, blev jag nyfiken att undersöka saken. Jag har nämligen en dvd från när ordboken presenterades. Jag jämförde Gabriel Aframs tal på dvd med den som han nu har lagt upp på Youtube. Mycket riktigt har han tagit bort vissa delar där han tackade sin sponsor och tillade att annars hade ordboken kanske fått vänta i 60 år på att tryckas. Så länge hade nämligen malfono Karabashis översättning av Profeten fått vänta på att tryckas. Det låter märkligt att klippa bort vissa delar av sitt eget tal men publicera andras i originalskick. Mina höga tankar om Gabriel Afram har börjat naggas i kanten. Vad försöker han dölja?

Malfono 150610 - 19:19

Tawdi malfono elokh w lu ta´beydokh.

Ashur 150610 - 13:19

Bossen av den assyriska rörelsen. ADO:s ledare. Riksförbundets fyr. Folkets kämpe. Hoppas att du kommer tillbaka och styr upp det här "sovande folket".

Turoyo 150610 - 13:04

Viktigt att sådant material blir tillgängligt för allmänheten. Men då måste man publicera originalet ocensurerat. I ett fall gör sig Gabriel Afram skyldig till historierevisionism; I sitt tal på realese av hans lexikon Svensk-assyrisk ordbok i mars 2005 tackade Afram sin sponsor av verket som inte bara har bekostat tryckningen utan också uppmuntrat författaren att fortsätta projektet vid avbrott och vid stunder av uppgivenhet. Dessa två uppgifter har nu Afram klippt bort från sitt eget tal. Däremot har han publicerat sponsorns tal i sin helhet som höjer Gabriel Afram till skyarna. Varför vågar han inte stå för sitt ord idag och redigerar sitt tal? På vilket sätt skiljer han sig från de biskopar som han anklagar för historierevisionism?

Afram 150610 - 12:32

Jättekul!