Publicerad: 2015-07-07

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

"Hoppet är inte ute"

PROFIL Jenny Orahim, vice ordförande i Assyriska Riksförbundet, är engagerad för mänskliga rättigheter och har inte gett upp hoppet om Assyrien.

Jenny Orahim är den assyriska tjejen från Botkyrka som beslöt att engagera sig mer för den assyriska saken efter IS:s (Islamiska Statens) härjningar förra sommaren. Idag är hon vice ordförande i Assyriska Riksförbundet.  

- Jag följde med vad som hände inom den assyriska rörelsen och såg att riksförbundet var aktivt. Det var riksförbundet som syntes i media, som informerade om assyriernas sak, som drev projekt, ordnade manifestationer och andra aktioner. Nu när jag själv sitter i styrelsen inser jag hur mycket arbete som ligger bakom allt detta.

När IS förra sommaren ockuperade Nineveslätten och assyrierna där tvingades fly ordnade Assyriska riksförbundet ett krismöte. Jenny deltog och som ett resultat av mötet bildade några ungdomar en aktivistgrupp. Den har genomfört olika aktioner, etablerat kontakter till opinionsbildare och flitigt hållit framme assyriernas sak i media. Gruppen verkar fortfarande och träffas regelbundet för att genomföra aktioner och bolla idéer.

- När det sedan stod klart att det behövdes personer till riksförbundets styrelse anmälde jag mitt intresse, berättar Jenny. Valberedningen föreslog sedan att jag skulle bli vice ordförande och så blev det.

Jenny ser fram emot sitt engagemang i Assyriska Riksförbundet.

- Riksförbundet är ju den aktör som lyfter våra frågor i media. Det var det som gjorde att jag drogs till riksförbundet. Nu gäller det att fortsätta på samma väg. Att vara aktiv och verka för att få genomslag i media och bland beslutsfattare. Det är resultaten som räknas.

Vad tror du om assyriernas framtid i hemlandet?

- För att kunna fortsätta att existera i hemlandet krävs det att den assyriska försvarsstyrkan, NPU, får ett officiellt erkännande och beväpnas. Det handlar här om hjälp till självhjälp, eller rättare sagt självskydd. Assyrierna måste få hjälp att kunna skydda sig själva. Om det inte sker, då är det kört.

Jenny menar att assyrierna inte kan räkna med att andra ska kämpa för deras sak och garantera deras fortsatta existens i Assyrien. Självstyre på Nineveslätten och egna försvarsstyrkor är det enda som garantera en framtid för assyrierna. Att förlita sig på andra går inte.

Det finns många som säger att det redan är för sent, att det inte finns någon framtid för assyrierna i hemlandet. Vad säger du?

- Jag håller inte med. Vi har visserligen minskat betydligt i antal. Men i januari förra året beslöt Iraks ministerråd att Nineveslätten skulle bli en egen provins. Bara Nineveslätten befrias från IS och beslutet om en provins implementeras då finns det hopp. När ministerrådet fattade sitt beslut började vi i vår familj prata om att köpa ett hus där nere som vi kunde bo i sommartid. Beslutet tände ett hopp hos många assyrier.

Kan du tänka dig en framtid för dig själv på Nineveslätten?

- Varför inte. Men det är en senare fråga, först skulle det gälla att vistas där och känna av hur det är. Min socionomexamen är ju en svensk examen som bygger på kunskap om svensk lagstiftning. Min utbildning är därför inte helt gångbar i andra länder.

Jenny har faktiskt aldrig besökt irakiska Assyrien eller Irak, som hennes föräldrar kommer ifrån.

- Det är en stor önskan som jag har. Vi har ett så långt och rikt kulturarv. Jag älskar att gå på museer i västvärlden och ta del av det assyriska arvet. Men jag är ledsen för att jag aldrig besökt mitt hemland. Men det kommer nog.


En längre intervju med Jenny finns i pappersupplagan av Hujådå. Om du inte får den, bli medlem i en assyrisk förening så kommer den hemskickad till dig.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

jonathan 150711 - 09:14

Rika präster nu fängslades biskopen.i Jerusalem.för han är nationalist och bekämpade det koloniala beteendet, så dra inte in annat strunt

Rika präster 150711 - 00:09

Jonathan: Kyrkomän fängslas i sverige också, men på grund av penga bedrägeri mot svenska staten inom den syriska kyrkan (kyrkohärvan). Det verkar vara en tradition att fängsla präster för det ena eller det andra. I vissa fall oskyldiga men i andra fall som bedragare. Använd ert sunda förnuft istället för att följa kyrkan som blinda får.

jonathan 150710 - 19:58

Trött väldigt trött, vilket judehat, jag hatar sionister. De dödade min farfar, de ger vård åt daesh, de terroriserade min farmor med bombplan. Köra judehat mot mig håller inte. Ambassadören ni bjöd in representerar en stat som stjäl kyrkans egendom och fängslar dess biskopar och präster. Men spring efter dem, du kommer sluta som SLA, dvs som en springande stackare. De som slåss mot daesh är antisionistiska grupper, sionisterna ger däremot daeshs skadade sjukvård

Trött. Väldigt trött. 150710 - 18:18

En mer trångsynt och egendomlig människa än Jonathan, som för övrigt gärna signerar med ett hebreiskt namn, får man leta efter. Har vi sagt att vi förlitar på sionisterna? Att vi förväntar oss att vi kan luta oss tillbaka i våra arkitektritade villor i Södertälje och låta sionisterna arbeta för oss? Vi inbjöd Israels ambassadör att tala på Akitu. Vid ett annat tillfälle bjöds Armeniens ambassadör. Men det har ingen klagat på? Du är förblindad av ditt judehat. Väx upp.

jonathan 150710 - 16:46

Var det inte sionisterna som skulle hjälpa er? Ni slicka amvassadörens röv i onödan

Assuroye 150709 - 20:42

Mkt kloka ord av Julius , håller med dig om allt du säger ! Vi är förlorade ! Den slutgiltiga förintelsen av vårt folk sker nu ! Inom 50 år har våra ättlingar blivit assimilerade i Diasporan ! Du frågar dem vart härstammar vi ifrån , dem svarar vi är svenskar ! Hahaha

Julius 150709 - 15:48

Och till er som har så start tro på att vi kan lyckas i området. MÖ fungerar inte som västvärlden och sverige. Det är inte i närheten av demokratin. Har ni någonsin vart i området? har ni bekanta som bor i området? Den som vart där/ har bekanta vet exakt vad jag pratar om.

Banan 150709 - 15:25

Dem kloka lämnar MÖ och dem dumma stannar !!!!!

Julius 150709 - 11:33

del 2. Vem/vilka kan garantera oss en självstyre? Vem/vilka har för syfte att skapa ett assyriskt självstyre? Det finns ingen eller inga, inte i väst och inte heller i MÖ. Kurderna gör anspråk på området, likaså gör araberna det.Det är en av dessa folkgrupper som i slutändan kommer ta över området. Mellan dessa två förhållandevis starka grupper finns vi med inget. Hur stor är sannolikheten då? Jo i princip omöjlig..

Julius 150709 - 11:33

del 1. Givetvis kan man inte dra paralleller med Turabdin och irak. Men utvecklingen har ändå liknelser vad gäller den demografiska utvecklingen. Turabdin tömdes på dess urfolk. Och så sker det i irak. Innan saddams fall var vi över 1.5 miljoner. Idag är vi färre än 600 000 kr. Utsprida på över hela irak, med flest i Mosul och ninveslätten. Med den demografisk utveckling mot oss förlorar vi det fäste vi har. Vi förlorar vårt arv, historia och våra band till området. Då kommer vi inte heller få det tillbaka då kurder bosatt sig i området. Ungefär som det är i Turabdin idag.

Assuroye 150709 - 09:53

Om folk ska gå ner i krig krävs det en sponsor som hjälper våra soldater. Man kan inte förvänta sig att folk i det trygga Sverige ska lämna tryggheten , jobb och hem för att på EGET initiativ åka ner till MÖ och kriga för sitt land. Någon måste stå bakom soldaterna . Tänk om det inte går som jag vill när jag är där nere. Om jag blir skottskadad , vem ska jag vända mig till etc etc. När jag väl kommer hem till Sverige så har Inkasso kört mitt liv i botten och jag har inget hem och gå till. SÅ enkelt är det , så droppa snacket om att folk ska dra ner och kriga. Så länge den här pajas kyrkan och era skämt föreningar inte ändrar sin politiska inriktning så glöm Assyria ! Ni kan lobba hur mkt ni vill , det hjälper inte. Ni måste sponsra och rekrytera soldater som kurderna gör !

Michel 150709 - 07:54

Suryoye,SB m.fl: Vi alla vet att det ser mörkt ut när det gäller vår situation i mellanöstern. Men att bedöma situationen som omöjlig är felaktig. Bara för det ser omöjligt ut ifrån era livserfarenheter så betyder det inte att det är möjligt från andras. Ingen har sagt att ett land ska skapas från ingenting. Självklart måste en sådan lösning komma successivt. Men ni ger upp innan ni ens har försökt. Som ett barn med dåligt självförtroende... Vi har ens inte försökt lösa situationen på ett konstruktivt sätt. Vi kan väl börja där och sedan se om det inte går eller inte.

Ashurina 150709 - 05:06

Man kan inte dra paralleller med turabdin och irak. I irak var vi 2003 1,5 miljoner assyrier och det är extremt mycket mer än det någonsin funnits i turabdin de senaste årtiondena. Innan isis var vi 250.000 assyrier i nineveh minst och i majoritet av alla där. I hela irak var vi innan isis nästan en halv miljon så att jämföra det med turkiet där vi är totalt utrotade och knappt 10.000 går inte ihop. I irak är vi fortfarande flera hundra tusen kvar och det finns en gnutta hopp gör dem som vill arbeta för det. Man ska kämpa tills det inte finns en enda människa kvar och sedan kan man säga att vi gjorde allt men inget hjälpte istället för att se ner på assyriska eldsjälar som verkligen efter allt ser en gnutta hopp.

Stor eloge 150709 - 03:08

Herregud vad negativa kommentarer. Ska ni ge upp när vårt folk lever utan tak över sina huvuden? Det är nu vi ska bry oss som extra och arbeta ännu hårdare för att vårt folk ska få alla sina rättigheter i Assyrien. Stor eloge till Jenny!

Svensken 150708 - 23:22

Problemet med assyrier är att de trots sin ekonomiskt starka ställning inte ens investerar en promille än vad andra grupper gör i hemlandet och är inte lika taggade att åka ner och slåss för sin sak som andra. Lobbyarbete med fina kostymer i USA och väst räcker inte. Kamouflageklädsel och strid är något som går hand i hand med lobbyarbete. Era unga män är inte villiga till detta i samma utsträckning som andra.

Suryoye 150708 - 16:52

Det är kört för vårt folk vi är för svaga vi är inte ens endade inom vår folkgrupp sen är vi för få samtidigt har vi inga allierade ingen i väst bryr sig om oss hade de gjort det hade vi redan haft land för längesen då vi historiskt bor på vårt land men detta betyder ingenting för väst som bara bryr sig om olja, pengar och makt.. enda som vi kan hoppas på är att vårt folk i hemlandet få leva i frihet utan förtryck från andra folkslag som kurderna, araberna etc

sargon III 150708 - 10:54

Nineveh slätten som automatiskt provins inom Irak är realistiskt, innan isis intåg fanns det över 250 tusen Assyrier där och var majoritet. När isis är borta så återvänder vi och sätter in all vår militär i området. Så enkelt är det, ett helt eget land är en helt annan sak och sånt får vi lämna åt framtiden.

SB 150708 - 02:54

Åk dit och ta en titt på hur det ser ut först innan du uttalar dit om ett fritt Assyrien. Precis som Julius beskriver det helt korrekt; personerna som förespråkar detta lever inte i symbios med verkligheten. Ska vi värna om vårt arv och kultur bör vi först tänka ut vad som praktiskt är möjligt. Det här blir bara konstigt tyvärr. Ja har varit där nere flertalet gånger och vet hur pass liten minoritet vi är i förhållande till andra grupper. Vi bör skydda de vi har kvar, men att drömma om ett eget land är inte verklighetsförankrat.

Augustus 150707 - 19:52

Julius. Du är svagsinnad.

HOPP FINNS ALLTID 150707 - 15:37

KHAYA ATOUR

Julius 150707 - 12:00

@Assuroye håller fullständigt med dig. Den som varit i Turabdin vet exakt hur det ser ut. Man skulle kunna säga att Turabdin först är turkiskt sedan kurdiskt och därefter finns inget annat. Då syftar jag på dess nationella identitet idag och imorgon (framtid), och inte historiskt.

Julius 150707 - 11:56

Chansen att uppnå målet med en självstyrande i Ninveslätten eller i Gozarto är 1/en miljon. Dvs i princip omöjligt. Den som tror på att vi kommer uppnå det lever inte i symbios med verkligheten. Jag har släktingar i norra irak, i Alqosh, Nohadra, mosul etc, och jag vet exakt vad jag pratar om. Vi befinner oss i ett läge som kan liknas vid Seyfo. Vårt kultur, vårt arv, våra trakter allt går förlorad, kvar står vi efterlevande i väst. Vårt folks emigrations ökar exponentialt och snart är vi inte majoritet någonstans i vare sig Irak eller Syrien.

ja 150707 - 11:46

Ypg har inga 70 tusen, dom är ca 20 tusen

Assuroye 150707 - 10:02

ISIS är inte enda problemet ! Efter att IS har besegrats så måste kurderna tryckas tillbaka från våra områden. Och hur skulle det gå till hade ni tänkt !?? Bara YPG har ett manskap på 70000 man !! Vem ska trycka tillbaka dem ? Som en Assuri tidigare sa : In Diaspora you live the dream ! In Turabdin you have to deal with it !