Publicerad: 2015-09-03

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Centerpartisterna Tage Gripenstam (gruppledare i SödertĂ€lje), Leif Åhlin (ordförande i SödertĂ€lje) och Michael Arthursson (partisekreterare) med matchdomare och Lionel Jacob under Assyriskas match mot GAIS senaste söndag. Foto: Robil Haidari

Centerpartiet lockar assyrier

POLITIK Centerpartiet har traditionellt inte varit assyriernas första val, men nu lockar partiet alltfler i folkgruppen.

Senaste söndag hade Assyriska FF besök av Centerpartiet vid sin hemmamatch mot GAIS. Partisekreterare Michael Arthursson överrÀckte matchbollen och hade innan match presenterat partiets politik vid en sÀrskild tillstÀllning i arenan.  

En av dem som engagerat sig i Centerpartiet och som stod bakom inbjudan till matchen Àr Robil Haidari.

Hur kommer det sig att du Àr engagerad i Centerpartiet, Robil?

- Jag har alltid varit politiskt intresserad, men nÀr jag jobbade för Assyriska FF upplevde jag att jag genom mitt engagemang i föreningen arbetade bÄde för SödertÀlje och för den assyriska gruppen. NÀr jag sedan bytte tjÀnst till Svenska Fotbollförbundet kÀnde jag att jag ville fortsÀtta engagera mig bÄde för min stad och mitt folk. Jag engagerade mig dÀrför i Socialdemokraterna och har suttit i utbildningsnÀmnden och i kultur- och fritidsnÀmnden. I somras lÀmnade jag dock Socialdemokraterna och mina förtroendeuppdrag och gick in i Centerpartiet.

Varför blev det ett partibyte frÄn (s) till (c) för dig?

- NÀr man engagerar sig politiskt sympatiserar man till viss del med partiets ideologi, men hÄller nödvÀndigtvis inte med partiet i alla frÄgor. NÀr jag var yngre delade jag den socialdemokratiska ideologin, men med tiden har jag förÀndrats och den assyriska folkgruppen likasÄ. Jag kom till insikt om att jag kÀnde mig mer hemma i Centerpartiet. Dess vÀrderingar och de frÄgor Centerpartiet driver passar bÄde mig som person men ocksÄ den assyriska gruppen, dvs den grupp av vÀljare som jag i förta hand kommer representera. Sen vill jag inte heller sticka under stolen med att jag blev besviken över att Socialdemokraterna lovade ett erkÀnnande av Seyfo nÀr de var i opposition, men inte har levererat nu nÀr de sitter i regeringen.

Vad var det i (c) som lockade dig?

- Den assyriska folkgruppen har gjort en fantastisk resa under sin tid i Sverige. VÄra förÀldrar kom hit med tvÄ tomma hÀnder och initialt hade vi kanske andra behov som folkgrupp. DÀrför var det naturligt för mÄnga att engagera sig i bl a Socialdemokraterna nÀr vi var nyanlÀnda. Men efter 40 Är i Sverige har vi nu pÄ allvar etablerat oss i samhÀllet och dÄ förÀndras Àven vÄra behov och förutsÀttningar. Eftersom vi var jordbrukare och hantverkare i vÄra hemlÀnder blev det naturligt att vi fortsatte pÄ den banan Àven i Sverige. Idag Àr mÄnga assyrier smÄföretagare och entreprenörer. Hela min slÀkt bestÄr av entreprenörer och jag hjÀlpte sjÀlv till redan som tioÄring i familjens gatukök. DÀr lÀrde jag mig hur jobbigt och byrÄkratiskt det kan vara att vara egenföretagare i Sverige. Centerpartiet Àr det parti som mest aktivt och konsekvent driver smÄ- och medelstora företags intressen. Det var Centerpartiet som lÄg bakom att restaurangmomsen halverades och att arbetsgivaravgiften för ungdomar sÀnktes, tvÄ ÄtgÀrder som Àr viktiga för mÄnga assyriska smÄföretagare. Centerpartiet jobbar ocksÄ för ett hÄllbart samhÀlle, för att ge alla möjligheter till delaktighet och sjÀlvbestÀmmande.

MÄnga assyrier Àr politiskt aktiva, men inte just i (c). Vad tror du det beror pÄ?

- SjÀlvklart finns det assyrier i Centerpartiet sen tidigare, jag Àr inte först. Men vi Àr inte mÄnga, det Àr förvisso sant. Jag tror att mÄnga assyrier Ànnu inte satt sig in i vad de mindre partierna stÄr för utan mest riktat in sig pÄ Socialdemokraterna eller Moderaterna. Men pÄ senare tid har fler assyrier engagerat sig i alla partier, sÄ det hÄller pÄ att förÀndras. Det tycker jag Àr positivt. Det Àr viktigt med ett brett politiskt engagemang.

Hur mycket Àr du sjÀlv villig att satsa pÄ politiken?

- Jag kommer att satsa rejÀlt. Jag Àr en person som inte har som vana att lÀgga över ansvaret pÄ andra utan dÀr det finns utmaningar sÄ vill jag vara med och ta mig an dem. Jag brinner för att SödertÀlje ska bli en Ànnu bÀttre stad för vÄra barn att vÀxa upp i. Jag vill vara med och pÄverka för att utveckla staden. Jag kommer garanterat att vara med i nÀsta kommunalval och jag utesluter inte heller att stÀlla upp i riksdagsvalet.

Tror du att (c) kommer att locka till sig fler assyrier i framtiden?

- Det Àr jag övertygad om. Men vi behöver bli bÀttre pÄ att lyfta upp och kommunicera de frÄgor i vÄr politik som berör den assyriska folkgruppen och andra mÄlgrupper, dÄ kommer fler engagera sig i Centerpartiet.

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Assuroye 150911 - 08:33

Mourat, Absolut Àr din tankestÀllning korrekt. Och jag hoppas för din och vÄran skull och alla assyrier i Sverige att SD kommer stoppa Islamiseringen. Men, om du ser till den större bilden sÄ saknar vÄrt folk en auktoritÀr stÀllning. D v s assyrierna har ingen stat som stÄr bakom dem förutom Sverige som land . En turk har en auktoritÀr stÀllning , d v s turken har en stat som stÄr bakom medborgaren. Vad tror du hÀnder om SD börjar kasta ut en turk, tvÄ turkar frÄn Sverige. Diplomatisk kris mellan de bÄda lÀnderna och Ankara avslutar all handel mellan de bÄda lÀnderna.

Mourat 150910 - 11:02

Assuroye, Jag vet att Àven jag Àr en invandrare och Àr inte speciellt vÀlkommen till ett SD-styrd Sverige. Jag vet att Européerna (med kyrkan i spetsen) inte gör nÄgon skillnad mellan mig, som Àr kristen och förföljd av muslimer och mina bödlar, som Àr muslimer. TvÀrtom, européerna en stor skuld vad gÀller Seyfo och en i dag positiv sÀrbehandlar muslimer. Men likvÀl, vet jag att SD Àr helt klart emot islamisering av VÀst. Jag vet dessutom att bland SD:are finns det en liten grupp politiker, som hellre vill ha kristna invandrare Àn muslimer. Av det skÀllet, kommer jag att rösta pÄ SD Àven i fortsÀttningen.

Kalle 150909 - 14:33

Borat, ditt svar visar att du inte kan argumentera för din sak och börjar dÄ förolÀmpa folk. Tro du pÄ sions vises protokolls fantasier, visar bara hur hjÀrntvÀttad du Àr. Att lilla israel skulle styra vÀrldsmakterna USA och EU Àr lika troligt som AFF skulle vinna CL

Borat 150909 - 14:15

Det Àr uppenbart att du inte kan historia Balle, och det Àr knappast nÄgon ide att gÄ i diskussion med dig.

Kalle 150909 - 12:07

Borat hur kan Israel vara den största makten i vÀrlden under 2500 Är, nÀr de som modern stat inte ens existerat i sjuttio Är?

Assuroye 150909 - 08:47

Mourat ! Tror du pÄ allvar att SD ser skillnad mellan en assyrier (kristen) och en arab (muslim) eller en assyrier och en turk. Vi Àr dem första som kastas ut ur landet tillsammans med alla andra folkgrupper.(somalier,bosnier,kurder,etc...) Att rösta pÄ SD Àr som att grÀva sin egen grav. Jag garanterar dig att det blir definitivt assyriernas död i Sverige om SD kommer till makten. Rösta inte pÄ SD !!!

Mourat 150907 - 17:30

Trött. VÀldigt trött. I ett demokratiskt samhÀlle Àr det upp till var och en hur de vill rösta. Genom dina inlÀgg förolÀmpar du folk pÄ ett mycket grovt sÀtt. Det visar hur ovÀrdig person du Àr!

Borat 150907 - 09:40

Sedan har vi ARS och övriga assyriska org. i diasporan, som samtliga har fastnat i seyfotrÀsket nÀr det finns tusentals frÄgor som Àr tusen gÄnger viktigare i detta nu. Deras patetiska slöseri Àr samma jagande efter vind som patriarkens sÄ lÀnge de inte sjÀlva först gör upp med sitt eget förflutna. Vem ska erkÀnna deras amsagor nÀr de sjÀlva fegt och uselt smiter frÄn sitt eget ansvar! Dessa Àr fegare Àn samtliga sina föregÄngare dÄ det idag saknas de "regimer som hindrade" ett sÄdant initiativ. De som tvivlar pÄ kraften i detta ska veta att Israel Àr den enda och utan konkurrens största makten i vÀrlden och har varit det i minst 2500 Är; och att NATO, USA, EU mfl Àr endast smÄ sprattelgubbar i Israels hÀnder. SÄ det Àr bara att börja jobba i rÀtt Ànde och det snarast för klockan Àr snart tolv slagen och adjö.

Borat 150907 - 09:40

Ans, du förtjÀnar respekt för din beredvillighet att diskutera, till skillnad frÄn alla andra yxskaft som talar/jollrar som lillgamla treÄringar. Den enda lösningen Àr att börja innerst inne hos oss sjÀlva: Den nye patriarken Àr en av vÄra allra högsta ledare som öppet förnekar sitt assyriska ursprung - och dÀrför ocksÄ förnekar Armeniens erkÀnnande av seyfo- enbart för att slippa göra upp med sitt förflutna - pÄ samma sÀtt som alla tidigare kyrkoledare- istÀllet för att stÄ upp som en karl och göra upp en gÄng för alla. Han Äker kors och tvÀrs över hela vÀrlden men tyvÀrr i ett simpelt jagande efter vind, eftersom lösningen finns precis utanför dörren; i Israel, dÀr han kan svÀlja sin löjliga stolthet och göra avbön för den Babyloniska fÄngenskapen och övriga krigsexpeditioner, göra upp med sitt förflutna helt enkelt. Endast dÄ kan han ÄterupprÀttas till en anstÀndig mÀnniska.

Assyrisk-NS 150906 - 19:50

Borat och vad Àr din lösning har du nÄgra alternativ har du nÄgon att komma med? ska vi vara statslösa tills vi försvinner frÄn denna vÀrld eller vad vill du att man ska göra för att bevara vÄr sÀrart?

Borat 150906 - 16:43

A.-NS, Martin har ju rÀtt, sÄ varför din lÄngrandiga förklaring? Att gÄng pÄ gÄng upprepa att ni begÄtt misstaget -och blivit lurade att lÀgga ert öde i andras hÀnder er sjÀlva till fördÀrv, samtidigt som ni upprepar samma misstag - Just nu lÀgger ni ert öde i kurdernas hÀnder fast ni med öppna ögon ser att de gör er till kristna flyktingar i ert eget hem - visar att ni inte har lÀrt ett dyft. Ert frÀmsta mÄl verkar vara att sÀga emot allt och alla helt oreflekterat; din tröttsamme kompis hÀr nere tar alla priser i den genren.

Assyrisk-NS 150905 - 23:57

Martin vad fan har Assad regimen eller Saddam regimen gjort för gott för oss assyrier? vi har blivit lurade itutade att de skulle stÄ för vÄrt beskydd, vi har alltsÄ gjort misstaget att lÀgga vÄrt öde vÄr sÀkerhet vÄr trygghet i andras hÀnder och se vad det har lett till idag. en regim efter en faller som brickor och se hur vi faller tillsammans med de och vÄrt folk trodde att sÄna som Saddam o Assad skulle leva för evigt men ack vad vi bedrog oss. mitt folk mÄste börja inse en enda enkel sak och det Àr att gÄ vÄr egen vÀg och strÀva och jobba för ett eget hemland och ett eget styre dÀr vi Àr herrar i vÄrt eget land och vÄrt eget öde i vÄra hÀnder. det största misstaget vi har gjort Àr att förlita oss pÄ att andra ska ge oss beskydd istÀllet för att skydda oss sjÀlva och vara sjÀlvstÀndiga. vi har blivit lurade o förda bakom ljuset av sÄna som Saddam o Assad

Trött. VÀldigt trött. 150905 - 23:19

Om man vill ha enkla, egenkonstruerade "sanningar" anpassade för idioter utan hjÀrta, sÄ lÀgger man sin röst pÄ SD.

Martin 150905 - 12:40

Visst köper att ni varit förföljda av turkarna pga ni Àr assyrier. Men att ni skulle varit det av Assadregeringen eller Saddam Àr bs.

Borat 150904 - 09:29

Meryam, bortsett frÄn snacket om SD, Àr det ISIS som orsakat din flykt till Sverige? De allra flesta assyrier 99,9%, och Àven andra minoriteter, har flytt till vÀstvÀrlden och Àr flyktingar i sina hemlÀnder pÄ grund av kurdernas förföljelser och terrorisering. Varför stödjer de, bÄde i diasporan och pÄ plats bÄde prÀsterskapet och de civila, nu kurdernas sak? ocksÄ din/deras hetskampanj mot ISIS Àr ett sÄdant stöd. Att vÀstvÀrlden ömmar för kurderna och t.o.m utnyttjar dessa tragiska flyktingströmmarna för att göra reklam för dem har sina politiska förklaringar, fördelar och konsekvenser. Men vad har du/assyrierna att vinna pÄ att pÄ ert stÀllningstagande?

C=bluff 150904 - 09:29

http://www.expressen.se/ledare/centerpartiets-grona-rost-skorrar-falskt/

Meryam 150903 - 22:22

Annie Lööf? Javisst, om man vill ha hela ISIS till Sverige.

Suryoye 150903 - 22:12

Jag röstar ocksÄ pÄ SD de andra partierna har tappat det för lÀngesen just dÀrför vÀxer ocksÄ SD inga konstigheter dÄ de stÄr för sanningen inte den andra vidriga lögnen som de andra partierna stÄr för!

Mourat 150903 - 18:01

Det skulle aldrig falla mig i att rösta pÄ Centerpartiet. Partiets ideolog (som jag inte minns namnet), propagerade varm för polygami och fri invandring. Jag hörde Annie Lööf sÀga att Sverige kan ta emot trettio miljoner invandrare. NÀr journalisten sa att "men dÄ blir svenskarna minoritet i sitt eget land", svarade Annie Lööf och sa "vad spelar det för roll, jag har en massa vÀnner som Àr somalier och bosnier". Mitt parti Àr SD - av en enda anledning!