Publicerad: 2015-10-21

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Så här kan de hängande trädgårdarna i Nineve ha sett ut.

De hängande trädgårdarna i Nineve

HISTORIA De hängande trädgårdarna i Babylon räknades som ett av antikens sju underverk. Ny forskning visar dock att de inte alls fanns i Babylon, utan i Nineve.

Det är den brittiska assyriologen Stephanie Dalley från universitetet i Oxford som med goda argument hävdat att de berömda trädgårdarna fanns i Nineve och inte i Babylon. I stället för att vara anlagda av kung Nebukadnessar, vilket grekiska historieskrivare hävdade, var det den assyriske kungen Sanherib som anlade trädgårdarna och dessutom konstruerade en nästan tio mil lång kanal för att leda vatten från Zagrosbergen till sin huvudstad, bland annat för att bevattna de imponerande trädgårdarna. 

Augin Kurt Haninke skrev en artikel om detta i Hujådå för snart tre år sedan. Den kan läsas här.

Kunskapskanalen visade nyligen en dokumentär där Stephanie Dalley berättar om sin teori och reser till norra Irak för att se om det går att hitta stöd för den i arkeologiska lämningar. Dokumentären kan ses på SVT Play i ännu en knapp månad. Länken finns här.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Patrioten 151026 - 19:26

Intressant forskning. Det är tacksamt att sådana som Dalley forskar och reder ut vissa saker i vårt folks historia. Men ett folk som inte själv skriver sin egen historia kommer att gå under förr eller senare. Var finns de bland vårt folk som kan kilskrift? Assyriska historiker lyser med sin frånvaro. Kan inte våra idella föreningar hålla undervisning i assyrisk historia? Våra barn måste känna sin egen historia i synner nu i diasporan.

Nomaden från Iran & smyginvation 151023 - 22:56

Håller med Suryoyo: 100%

Suryoye 151023 - 01:41

Vilka lögner som sprids här utav säkerligen "syrianer", "kurder" och andra icke-assyrier då de enbart är avundsjuka på vår mäktiga historia, kultur och arv.. jag undrar vad Hujådås redaktion sysslar med, hur kan ni godkänna sådana inlägg? som sprider hat och okunskap och lögner kring vår nation, vår historia samt våra förfäder? hade vi skrivit så mot deras "historia" på deras hemsidor så hade aldrig våra inlägg publicerats! lite regler borde det ändå finnas här inne

Ashur 151022 - 13:41

Vadå assyriska imperiet styrdes med våld och hot om våld? Källor? Ett logiskt beslut om man lever under ständigt hot är att fly till någon annan plats. Det är ju inte så att assyrierna hade polis och flygvapen och kunde följa efter folk... Jag menar också på att hela Europa under feodaltiden byggde på beskydd. Antingen svor man trohet till kungen och feodalherrarna och betalade skatt till dem eller så blev man vräkt från landet (dvs man levde under ständigt hot om våld). Så assyrierna var före sin tid om det nu stämmer.

Hälften/hälften 151022 - 12:04

alla imperier bygger på våld och hot om våld det är så ett imperium styrs. det anglo-saxiska imperiet som styr idag världen använder våld och hot om våld för att styra sitt imperium. grekerna gjorde det, faraonerna gjorde det, romarna gjorde det, kineserna gjorde det, ryssarna gjorde det, svenskarna gjorde det alla använder våld och hot om våld för att kunna upprätthålla imperiet men förr eller senare faller alla imperier det är så det fungerar. assyrierna har inte varit mer onda än andra.

AKKAD 151022 - 11:25

Till historia 12. Vi är stolta över vår historia och emperium. Dom vi kuvade då var vi tvungna att kuva. Det visade sig att vi inte gjorde tillräckligt då vi sitter i denna sitsen som vi gör nu. Det handlar om konkurrens i Mellanöstern. Kolla på kurderna, vi blev deras konkurrenter och dom raderade oss därifrån. Om vi hade vart i omvänd sits så hade det varit bättre eller hur? Den starke överlever han äter först. Vi är svaga just nu därför vi är sist i kön. Vi behöver ena oss under vårt äkta namn assyrier och bli starka igen. Soppas starka att vi ska ha något att säga till om. Det ska görs ont att försöka göra något ont mot oss.

Historia 3 151022 - 11:23

Till Historia 1 och 2: Är det här ditt sätt att säga att assyrierna var onda och att vi istället bör anamma syrianismen? :) Faktum är att det var HANDEL som var centralt i det assyriska riket.

Johan (originalet) 151022 - 09:31

@Trädgårdsmästaren Läs på innan du kommenterar artiklar. De hängande trädgårdarna nämns inte i babyloniska krönikor och inte ens i kung Nebukadnessar egna krönikor. Kungar gillade att skryta och brukade nämna och överdriva sin tid på jorden. Inga spår av trädgårdar har heller inte hittats när man har grävt upp antika Babylon. Arkeologen i programmet är inte skum utan en av de ledande inom ämnet. Vetenskapen går ut på att hitta bevis och inte blint lita på fakta. Med min kommentar vill jag inte på något sätt förminska Babylons storhet och skönhet. Staden hade säkert många byggnader och tempel som överträffade Ninive. Dock talar bevisen för att de hängande trädgårdarna fanns i Ninive.

Historia2 151022 - 02:07

Assyrierna var på så sätt först med att bygga ett imperium på systematisk plundringsekonomi och terror mot dem som gjorde motstånd. De assyriska kungarna brydde sig inte om att försöka få folk att gilla dem, utan använde skräck som redskap för att hålla ihop riket. Detta medförde att de också blev allmänt avskydda, och de underkuvade folken väntade bara på ett tillfälle att revoltera mot sina hatade härskare. Tillfället kom när Babylonien till slut lyckades sluta förbund med de ännu halvnomadiska folken i Iran. Dessa folk, som omväxlande benämndes perser, parther och meder, genomförde en avgörande attack. Det assyriska imperiet föll samman och huvudstaden Nineve erövrades och förstördes. Assyrierna levde kvar, men kom aldrig mer att utgöra ett hot mot de andra folken.

Historia 1 151022 - 02:06

Assyriernas imperium byggde på våld och hot om våld. Från huvudstaden Nineveh skickade de assyriska kungarna ut plundringsexpeditioner som rövade från grannfolken och förde hem rikedomarna. Babylonien, Fenicien, de israeliska staterna och till och med Egypten reducerades till lydstater som kunde undkomma plundringsräderna genom att betala en årlig tribut till den assyriske kungen. De som vägrade eller gjorde motstånd straffades med stor brutalitet.

Mish Mish 151022 - 00:04

Visste ni att Kinesiska muren fanns i Nineve och inte i Kina Men kineserna plundrade det och flyttade hela muren till Kina Visste ni att Eiffeltornet fanns redan för 3000år sedan i Nineve men den förstördes översvämningar Men en fransman hittade ritningen och tog åt sig äran Visste ni att det fanns kärnkraftsverk i Nineve för 3000år sedan men den exploderade och allt förstördes till och med hängande trädgården Detta är fakta min farmor sa det till mig

AKKAD 151021 - 18:11

Man måste säga att Kung Sennharib och han entourage var genier. Bygga akvedukter, flodsystem och mycket annat. Det är synd att romare, greker får all ära när det egentligen är Assyrierna som förtjänar all ära.

Hälften/hälften 151021 - 13:09

när vi ändå talar om kulturarv så undrar jag varför det knappt finns någon Assyrisk musik på Spotify? finns hur mycket armeniskt, grekiskt, svenskt, israelisk men knappt någon assyrisk musik VARFÖR? gillar inte vårt folk som håller på med musik att synas och sprida sitt kulturarv????????? jag hade gärna velat göra en assyrisk musik lista på Spotify men tyvärr finns inte så mycket att tillgå. ni assyrier som håller på med musik kom igen nu lägg upp er musik på Spotify så vi musik älskare kan njuta av assyrisk musik. btw: jag är 50%/50% assyrier men vill så hemskt gärna ha assyrisk musik på Spotify

Trädgårdsmästaren 151021 - 11:48

Varför skulle babylonierna skryta om en trädgård när de hade fullt upp med viktigare saker. Det var andra tider och petitesser som ex.vis fotboll blåstes inte upp till existentiella frågor. Trädgårdar fanns och finns över hela Assyrien. Att arkeologerna inte hittat några spår efter den i Babylon men väl i Nineve har sin barnsligt enkla förklaring -Geologin. Medan geologin i Babylon bestod närmast av deltats lera och sand, bestod den av berggrund och sten i Nineve. Det som byggs i sten består så mycket längre än det i en lätt utjämnad lera. Hade vårt kulturarv som är inhugget i sten i Nineve skulpterats av lera hade det försvunnit för länge sedan. Dessutom växer och växte palmer lättare i och kring Babylon än i Nineve - avlövad palmstammar var dåtiden vattenpumpar. Men dessa fraktades naturligtvis över hela landet. Innan "journalister" och skumma arkeologer ger sig på att skriva om historien bör de skaffa sig baskunskaper.