Publicerad: 2015-10-23

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Våra bröllop har spårat ur, menar Nemrud Kurt.

Bröllopsfest eller vansinne?

INSÄNDARE Det är varken assyriskt eller svenskt. Det är paketerat, men inte personligt. De assyriska bröllopen har snuddat en himmel av vanvettiga summor som gör att Oscar Wilde måste citeras: ”De kan priset av allt, men inte värdet av något.”

I söndags publicerade Assyria TV det första avsnittet av ett nygammalt program. "Darbo ftiho" var tillbaka för att kritiskt lyfta fram ämnen som nästan är tabubelagda hos det assyriska folket, och först ut var assyriska bröllop och vägen de slagit in på. 

Det som väcker känslor, men som knappt debatterats tidigare, är både principen och pengarna. Assyrierna är omgivna av cateringfirmor och florister som drar nytta av hur folket antagit en subkultur i sitt nya land. Brudparen och deras familjer turas om att tävla och trissa upp priset för att göra just deras bröllop till en guldglittrande tillställning som ska få gästerna att bli imponerade.

Resultatet blir höga summor, hisnande summor. För en tårta gjord av frigolit och med fem minuter i rampljuset betalar brudparet omkring 9000. För blommor på bordet pungar man ut allt mellan 35 och 50 000. Man kastar 40 000 på fotografer och lika mycket på sångare. Till slut har totalsumman landat på en halv miljon. Varför?

De två största anledningarna stavas show och rädsla. För det första finns en stor vilja att visa för folket att man har pengar, vilket går att koppla till många assyriers definition på plånböcker. Har du inte spenderat stora summor på ditt bröllop eller din bil betyder det att du inte har så mycket pengar. Syns du inte så finns du inte. Den andra anledningen stavas alltså rädsla - ungefär i stil med "vad kommer gästerna tänka om jag har en DJ och inte sångare på mitt bröllop?"

Citatet är ordagrant och kommer från min kusin. När hon förlovade sig hade hon en DJ på festen och han bidrog verkligen till att kvällen blev lyckad. När det vankades bröllop vågade hon inte kontakta honom. Strömmen är ju alldeles för stark - det är pinsamt att inte hämta en överbetald sångare, trots att denne knappast kan bjuda på varierande musik eller sjunga alla låtar.

Argumentet om att man får tillbaka mycket av pengarna via gåvor håller inte. Det är som att kalla Real Madrids miljardvärvning av Gareth Bale för acceptabel bara för att klubben får in tre miljarder på att sälja tröjor med hans namn på. Snacket om att det är bättre än förr köper jag heller inte. Det kanske var lättare förr, och det är naturligtvis mindre slitsamt med cateringfirmor som fixar allt i paket, men varför till dessa skyhöga priser? Jo, för att vi ser till att det blir så.

En verksamhet utan köpare går inte runt, och med köpare som inte vågar ifrågasätta priset kommer verksamheten flyga mot stjärnorna. En butik har ingen anledning att sänka priset på sin Red Bull för 100 kronor om det hela tiden finns folk som köper den. Men om vi sätter ner foten mot dessa överpriser kommer de att sjunka. Pengarna kan i stället gå till Assyria TV, Assyrier Utan Gränser eller Assyriska FF. Vill du inte investera i nationen på det sättet kan du lägga undan till dina barn, din lägenhet, bil eller resor.

Värt att nämna är också hur allting är paketerat, men knappast personligt. Alla bröllopsfester genomförs efter i princip samma mekaniska mönster, som dikteras av cateringfirman. Jag har själv varit med om flera fall där gästerna inte ens får be att vissa smårätter ska plockas bort från bordet. "Då kommer det att se tomt ut på bordet", menar servitören - trots att allt krimskrams på bordet betraktas som överflödigt av en hel del gäster.

Tyvärr vågar ingen bryta mönstret och bli brännmärkt av folkets blickar. Någonstans måste väl någon ändå begripa att det är nog nu? Det handlar lika mycket om pengarna som om principen. Och om du tänker "kom igen nu - det är bara en kväll" borde du kanske upprepa de orden för dig själv: "Kom igen nu - det är bara en kväll." Är det värt att skuldsätta sig bara för en kväll?

Tiden är inne för att lära oss värdet och inte priset av saker. Det var det vi gjorde förr i tiden och det borde vi göra i framtiden.

 

Nemrud Kurt

 

läsarna kommenterar...

Ninve 151226 - 22:24

Du får utgå ifrån vi alla värdesätter olika saker. Enligt min åsikt så är en resa för 50.000 kr mer ett slöseri på pengar än att lägga de pengarna på sitt livs enda bröllop. Då kan man ju diskutera frågor som varför folk väljer att boka bröllopsresor för 100.000 när det finns resor för 30.000 kr. Du anser att man borde bojkotta dessa bröllopsfirmor som tar höga priser. Men va du då den en av dem som bojkottar. Jag skulle aldrig nöja mig med mindre på mitt bröllop bara för att strejka mot firmornas höga priser. Det som skiljer oss från svenskar är att svenskar lever som sambo innan de gifter sig. För oss assyrier är bröllop något större. Vi firar även att vi lämnar vårat föräldrahem för ett liv med den vi ska bli ett med.

Ninve 151226 - 22:22

Nemrud skriver att tyvärr ingen vågar bryta mönstret och bli brännmärkta. Det där stämmer inte. Jag vet flera assyriska par som haft ett litet bröllop utan stora kostnader. Mönsret är redan brytet och det vet du själv om Nemrud. Jag tycker att artikeln ger sken av Nemruds rädsla att sticka ut. Du sa själv på avsnittet om assyriska bröllop att du inte kommer bryta mönstret. Varför denna hysteri från din sida om du själv tänker följa strömmen och göra ett kostsamt bröllop? Du skriver att man kan lägga pengar på annat som lägenhet, bil, resor.

The Doc 151111 - 20:37

Det e synd att redaktionen inte publicerar negativa inlägg.Jag seger bara en sak,snåljåpar det e vad ni e assyrier.Syrianer är stolta över dessa fantastiska bröllop ,men inte assyrierna,dom har typiskt kommunistiskt tänkande,dvs att alla ska ha det lika enkelt o dåligt.vad tror ni att andra bröllop kostar?2-3000kr per person och en bråkdel så fina som våra bröllop .

USA 151106 - 15:17

Tank ocksa pa att man far mycket pengar tillbaks som present av de flesta gaster...

Trött. Väldigt trött. 151101 - 23:38

Utvecklingen har gått framåt. Men bröllopen har stannat kvar i gamla tiders idioti, och för att inte skämma ut sig som ungt bröllopspar idag blir man tvungen att ta lån. Hade jag inte varit så trött, så hade jag ju gapskrattat åt hela denna ironiska röra. Än en gång skyller jag på tidigare generationer som tillät denna sub-kultur växa fram. Det är ju lite smutsigt egentligen. Jag menar, vad händer med de föräldrar som råkar ta jobb på svenska myndigheter och bolag och kämpa sig fram genom en ärlig karriär, hyfsad lön och goda arbetsvillkor ist f snabba cash?

Trött. Väldigt trött. 151101 - 23:35

Jag har en teori (och ni får givetvis gärna argumentera emot - i god ton): Förr i tiden då de flesta assyrier var verksamma i servicebranschen här i Sverige (restauranger, frisörsalonger, skrädderier, skomakerier m.m.), så var det inte ovanligt att man hade mycket s.k. zuze kome. Cash. Cash is king. Men det är inte så lämpligt att ha hemma pga. rånrisk osv. Så, vad gör man förutom att köpa dyra bilar m.m.? Jo, bröllopen blir en plattform för att visa sin framgångsrika sida och generositet osv. Problemet med våra senare generationer (80-90-talister) är att de är utbildade. Hur är det ett problem att folk är utbildade, tänker ni? Jo, för att även om man har välbetalda jobb som banktjänsteman (säg, 45 tkr/månad), jurist (50 tkr/månad) och civilingenjör (55 tkr/månad), så kommer man inte upp i de mängder zuze kome som man gjorde förr. Och framförallt, man har inte sådana kontanter hemma längre.

Indignerad 151101 - 15:58

När man tittar på videoklipp från assyriska bröllop får man dels stolthetens ståpäls över hela kroppen, dels vämjs man över hur så många människor, ett så stort folk, inte lyckas återupprätta sitt forna imperium.

@Realist 151028 - 02:03

Äntligen tas bröllopsfrågan upp!!! Jag har många gånger sagt till bekanta att det ska bojkotta de företag som tror att de kan leverera blingbling till fantasipriser. Om vi utgår från S-tälje så ska man t o m vara försiktig med sina Lördagsbröllop, de serverar resterna från Fredagens bröllop. Det är en sak till som jag tycker att man ska ta upp; alla gäster som INTE är egna företagare spenderar ungefär en hel månadslön på ett enda bröllop!!! Utstyrsel+gåva+resväg när man inte bor i området ... det är rån. "Barn är en gudagåva ..." - det är de sannerligen, så varför ska de inte vara med på bröllop? "Vi gifter oss bara en gång" - jo, det gjorde man förr, inte nu längre... så lägg av med skitsnacket o kom ner på jorden. VÅRA BRÖLLOP ÄR FANTASTISKT SKÖNA, MEN VI STRESSAR SÖNDER GÄSTERNA!!!

Anonym 151027 - 10:57

Det värsta är att cateringfirmorns försöker ta betalt för Mat som inte finns. När min kusin gifte sig i Uppsala och hyrde in cateringfirman från Märsta och det kom fler gäster än väntat, så delade cateringfirman upp den befintliga maten på fler personer så folk fick mindre mat, och detta ville han ha betalt för. Alltså han ville ha betalt för att gästerna fick mindre mat. De hade betalat för 500 mat, men det kom 600 gäster, då ville han ha 50 000kr extra. Helt sinnessjukt! Självklart så vägrade min kusin betala detta.

seyfosonen 151026 - 22:01

Då kan ju journalisten ta täten med att göra sitt bröllop litet och billigt och skänka pengarna det hade kostar för ett stort bröllop till assyrier utan gränser assyria tv o aff eller annat utav värde.

Lena 151026 - 19:39

Jag har varit på en hel del svenska bröllop och där talar man personligt innehåll med mycket kärlek (jag talar för mig själv så inga påhopp). Alla som är bjudna har en koppling till brudparet, alla är där för att fira brudparet och struntar fullatändigt i hur mycket det glittrar. Maten på de bröllop jag varit på har varit av högsta kvalité, likaså fotograferna. De svenska fotograferna kan också ta betalt och tycker att de är bättre att fånga sanna ögonblick. Allt för ofta hör jag brudpar som egentligen inte vill bjuda föräldrarnas grannes syster men av respekt och ut pengavinkel gör det ändå. Jag skulle kunna skriva en lika lång novell som du nemrud över hur våra bröllop är en vanlig opersonlig tillställning, de enda som på riktigt har roligt, känner delaktighet och kärlek är närmaste familjen. Alla andra är där för att hitta en respektive.

Håll våra fina traditioner 151026 - 19:09

Instämmmer i artikelföfattaren påpekanden. Äntligen någon som ifrågasätter vansinnet med dessa vulgära bröllopsvaganzan bland vårt folk. Syftet med bröllop har gått helt förlorat med dessa vansinniga skrytfester. Det är kopior av Hollywood. Bra Namrud, äpplet faller uppenbarligen inte långt från trädet.

Nygift 151026 - 15:24

Hoppas att författaren syftar/menar festlokalen i Assyriska föreningen i Södertälje. denna festlokal är ett glittrig och lysande exempel på halv miljons bröllop som igentligen inte borde kosta mer än 20tkr. Denna lokal producerar SAMMA mat och och i stort sätt samma dekorationer. Men det blir dyrare och dyrare med åren. När man sitter med snobben som ska ordna din fest så får man höra "du kommer få dina pengar tillbaka". Hör man dessa ord blir man blind

Nahrin 151026 - 15:11

Nemrud, guldstjärna till dig. Äntligen har någon ställt sig i talarstolen och talat. Synd bara att du nu får, och kommer få mycket kritik en tid framöver. Precis som en annan journalist fick för lite mer än 10 år sedan, när hon i en krönika uttryckte sig om något som för vårt folk inte var inom ramen för hur vi uppfostrats. Stå på dig, och fortsätt skriv.

Ashur 151026 - 13:17

Vill ni ha en festlokal mat och dryck för 500 pers så är det inte gratis.. Jag kan hålla med om att det är överdrivna summor ibland men tänk på att det är en fest för 500 personer. Vill man göra det billigt så gift er hemma i trädgården eller lev ett samboliv.

Mia 151026 - 10:31

et är efterrätten som du betalar för inte tårtan. Det är efterrätten som kostar 9000 kr för att du även får efterrätt. Vi betalade 27000 för sångaren. Jag frågade två Svenska artister att sjunga en låt på mitt bröllop. De ville ha 6000 kr. För en låt.

Realist 151026 - 10:17

Nja , vet inte vilka assyriska/syrianska bröllop ni har varit på där ingen har haft ett mindre och mindre spenderat ? Jag har varit på några såna bröllop där man har haft mindre gäster och mindre utgifter. Självklart är det svårt att minska bröllop hur mycket som helst (som svenskens bröllop på cirka 70 -100 Pers) då vi oftast har en större släkt och ett större kontaktnät. Jag tycker inte det är pinsamt med DJ på bröllop, sångare tar cirka 40k sjunger 2-4h om man räknar in alla deras raster och "disco" delen så DJ står högst på min lista av musik val. Men sen finns ju andra val än DJ, finns folk i sin närhet och nya sångare som gör de för publicitet och de kan man få för en bra peng om man tycker det är pinsamt med DJ. Sen vill vissa ha stora bröllop och det är ju inget fel med det Heller.

Sulle 151026 - 09:57

@Bröllopet: Så artikelförfattaren borde skriva anonymt, menar du? Säger nog mer om din feghet som gör att du själv skriver anonymt. @Mia: Fast det är ju inte den riktiga efterrätten som kostar 9000, utan en plasttårta. Och jo, det är dyrt – sångarna tar upp emot 40 000, fotograferna likaså. DET skulle du aldrig stöta på i samband med ett svenskt bröllop.

Mia 151026 - 08:18

Bröllopen är inte dyra. De är stora. Vi har ingen möjlighet från föräldrarna att minska på gästerna. 9000 kr för efterrätt till 500 gäster är billigt. Det är 20 kr per person. Jag skulle aldrig få det hos ett svenskt företag. Blommor är dyra i allmänhet och som sagt skulle kostnaderna bli mycket mindre om det va ett mindre bröllop.

Söder 151026 - 01:12

Är det inte artikelförfattaren som inom närmaste tid ska gifta sig, har du fått kalla fötter nu när du ser summorna som dina vänner och släktingar har betalat för sina bröllop. Du får göra som du önskar, även om de runt kring dig kommer muttra..! Paret som gifter sig ska bestämma, pengarna som spenderas kan istället användas exempel när köp av en bostadsrätt är aktuell eller en investering inom något företag. Människor fungerar olika. Vissa vill ha glamour, andra inte men känner sig tyvärr tvungna.

Leja 151025 - 23:49

Bra ämne du tar upp! Har alltid tyckt att assyriska /syrianska bröllop är så otroligt överdrivna, opersonliga och framför allt plastiga med allt bling bling, som ska se så jävla Exlusivt ut. Men tyvärr så ser allt bara billigt ut fast det kostar mer än vad det borde göra! Det känns som att man går på en tillgjord tillställning som är stöpt i samma form av en svindyr catering. Vill man ha ett lyxigt bröllop så kan man lika väl ha ett kungligt bröllop på slottet

Assyrien 151025 - 23:43

Viktig och bra krönika, tack Nemrud! Ser att en del här lägger skulden på cateringsfirmorna, jag tycker det är fel att "anklaga" dessa, det är inte deras fel, det är folkets. Anlita inte de, hitta en annan lösning istället.

AM 151025 - 22:51

Även förlovningsfesterna har blivit vansinniga. För att inte tala om dopfester. Jag håller annars med det flera skriver här om barnen. Självklart måste man kunna ta med sig barnen. Det är som att bara bjuda mig på bröllop men inte min fru

Bröllopet 151025 - 18:56

Nemrud, det är mycket du missuppfattat med journalism. Vad har mitt namn med innehållet i texten att göra? Du lever i en tid där individualismen är stark. De riktigt stora skribenterna började sina karriärer genom att skriva anonymt i tidningar. Där har du något att lära. Annars tycker jag det är bra att du belyser olika ämnen. Men min identitet har inget att med innehåll att göra. Lycka till med din karriär.

Hammurabi BarAsmar 151025 - 13:10

Hur som helst vill jag än en gång försvara våra barns rättigheter genom att önska att fler bland vårt folk bör ha samma policy som Yousef. Alltså att stanna hemma med sina barn när det på inbjudans kort står att barnen inte är välkomna till bröllopsfesten!

Hammurabi BarAsmar 151025 - 13:05

Det stämmer att människor är fria och det är till var och en att bestämma över lyxen för sin bröllopsfest, men vi bör inte glömma att denna lyx blir tradition inom folkgruppen och därmed blir den en samhällsfråga. I ett demokratiskt samhälle är det fria ordet heligt, i synnerhet för journalister. Nimrud Kurt är journalist som gör sin plikt att ta upp de allmänna samhällsfrågorna inklusive vårt assyriska samhälles. PS: jag ber om förståelse för mina felstavningar i mitt första inlägg här. jag är medveten om det när jag skriver skickar och det utan kontroll.

Nemrud 151025 - 10:51

Alla fär självklart göra som de vill. Den här texten är en krönika, fylld av subjektiva åsikter. Det är ett sätt att belysa en marknad och ett system som spårat ur. Sen, att ditt "man gifter sig bara en gång" är ett tankesätt som banar väg för dessa vanvettiga överpriser är en annan femma. PS: Skriv gärna ditt namn nästa gång. Ha det.

Bröllopet 151025 - 02:26

Jag är delad i detta. Människor är fria att fira sitt bröllop hur dom vill. Vem är Nemrud Kurt att tala om för människor vad som är rätt och fel? Man gifter sig en gång i livet, det är upp till var och en hur mycket de vill spendera på sitt bröllop. Att göra ett mindre bröllop kan kosta minst lika mycket som ett stort "assyriskt" bröllop. I slutendan tycker jag det är upp till var och en.

Hammurabi BarAsmar 151024 - 15:10

Barn är Guds gåva och en viktig del av släkten, eller rättare sagt är de familjens, släktens och folkets framtid. Därför är det mycket relevant att de är med på våra bröllopsfester och på våra kulturella evenemang för att de inte ska vara främmande för sitt folks kulturarv, men också att vara räd om det och föra det vidare. Jag ser med egna ögon en stor skillnad mellan de ungdomar tillhörande familjer bland släkt och vänner som är aktiva och passiva inom förenings- och kulturlivet.

Aldrig 151024 - 13:56

Att man ska behöva betala också för eländet!

Assyrier 151024 - 13:48

äntligen någon som lyfter fram detta viktiga ämne! mycket bra skrivet Nemrud

Gabriel Turoyo 151024 - 13:46

Mycket intressant att det är vår ungdom som har vaknat för detta vansinne, för det deras framtid som håller på att skuldsättas till förmån för några några cateringfirmor som badar i svarta miljoner. Nu återstår att se den första hjälteparet som kommer att bryta denna onda mönster och som ska bli en heders del av vår nya historia. Kom igen ungdom!! det är bara Ni som har kraften och vett i skallen att sätta stop för svarta miljoner hos några få hajar. Hjälp nationen i stället.

Yousef 151024 - 12:00

Mourat håller med. Barnen är en del av släkten som tyvärr stängs ute. Jag har policyn är inte mina ungar inbjudna så är inte jag heller det. På mitt bröllop tog jag inte med den texten i korten

damm i plånboken 151023 - 23:28

Äntligen vågar någon lyfta fram ämnet! Mycket bra skrivet Nemrud!

Mourat 151023 - 20:58

Men snålheten och fräckheten har de, när de så gott som alltid skriver"Barn är guds gåva men denna dag får de stanna hemma och sova" !

Luttrad 151023 - 15:30

Bra. Nemrud! Det där med att gästerna lämnar kontanter i gåvor har en annan aspekt. Det går även ut över gästernas ekonomi. Eftersom vi vet att det kostat så mycket, känner vi en solidaritet med brudparet och lägger tre gånger mer i kuvertet än vanligt. Om du går på ett par bröllop i månaden så har du förbrukat alla dina marginaler på månadslönen. Dessa cateringfirmor täljer guld med det här systemet, men det är upp till oss drabbade om vi ska låta dem fortsätta, som du säger.