Publicerad: 2015-11-21

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Kluvna känslor

KRÖNIKA Många av oss växer upp till vaggvisan: akta er för muslimer, de kan hjärntvätta er, kidnappa er och få er att konvertera. Samtidigt köper assyrier sommarbostäder i Turkiet. Detta irriterar mig samtidigt som jag förstår varför de gör det, skriver Ninve Dallachi.

Det är tröttsamt att växa upp till denna vaggvisa, speciellt när man som barn inte förstår vad Seyfo är. Det är svårt för barn i Europa, i Sverige där det finns mänskliga rättigheter att föreställa sig vad våra äldre generationer har utsatts för. Ändå är vi uppfostrade till att avsky och ta avstånd. Inte bara från en folkgrupp, utan från en hel religion och med det i princip halva världens befolkning. Det är ganska många som vi ska akta oss för.  

Denna vaggvisa har ifrågasatts. Många har format egna sanningar utifrån egna erfarenheter. Men i slutändan sitter det i mångas ryggmärg att muslimer är synonymt med något djävulskt, något hemskt, som många av våra föräldrar har upplevt. Så här långt kan jag förstå varför våra föräldrar och äldre avskyr muslimer.

Det jag däremot inte förstår är hur de köper hus i Turkiet. Självaste landet där Seyfo och andra grymheter har ägt rum. Landet där alla skräckhistorier kommer ifrån. Landet som har tagit allt ifrån oss. Hur kan de vilja flytta tillbaka till det land de en gång flytt ifrån? Det är ju fortfarande inget demokratiskt land.

Sen slog det mig. De kan se skillnaden på turkarna (och kurderna) som mördade deras förfäder och de turkar som är deras grannar vid sommarhuset. Våra föräldrar och äldre har lärt många av oss yngre att generalisera, att dra alla över en kam, men de kan själva ta på sig andra glasögon när de vill.

Det glädjer mig att assyrier kan bosätta sig i Turkiet och älska landet. Men det irriterar mig så fruktansvärt när de samtidigt lär oss att avsky samma människor som de omringar sig med.

Skulle vi yngre få ha endast turkiska kompisar i Sverige utan att det ifrågasattes? Det irriterar mig att vi inte från början fick lära oss att alla muslimer inte är dåliga. För så är det ju. Varför skulle då assyrier köpa i Turkiet? Det är sådan dubbelmoral. Det är så onödigt att först lära barn att avsky och sedan bjuda in dem till sommarhuset i Turkiet. Vad är det för budskap?

Sen slog det mig igen. Det är inte svart eller vitt. Det är inte så enkelt. Jag började fråga mig själv vad våra föräldrar och äldre har för relation till Turkiet. Har vi inte hört många historier om hur bra livet var i byarna innan de var tvungna att fly? Har vi inte sett hur ögonen har glittrat medan de berättar om barndomsåren?

Självaste Turkiet är deras hemland. Det land som de växte upp i och älskade. Det är även samma land som våldtog och mördade dem. Snacka om att det blir blandade känslor. Du både älskar och hatar din förövare. Det fanns dagar när de kom överens, när de var kompisar, när de levde i harmoni med varandra. Sen kom det dagar när kompisen förvandlades till en fiende som förtryckte och mördade. Hur förhåller man sig till något sådant utan att bli kluven själv?

Det kanske inte är så konstigt att assyrier vill bo i Turkiet. Det är trots allt ett hemland. När de minns grymheterna lär de oss att avsky muslimer. När de minns de fina tiderna ber de oss att hälsa på dem i sommarhuset. Är det dubbelmoral? Jag vet inte. Jag vet bara att det är jobbigt att växa upp i denna blandning av starka och skiftande känslor.

Jag vet att det även finns många assyrier som måste välja Turkiet eftersom de inte behärskar engelska eller spanska. Det var skälet till att mina föräldrar till slut valde Turkiet, även om de började med att titta på Spanien. Jag förstår varför de tillsammans med många andra assyrier är där.

Jag förstår också varför assyrier ibland sätter på sig andra glasögon där de inte generaliserar. Det handlar om överlevnad. Men hatet och minnena från hemska tider lever kvar i deras hjärtan. Jag märker det när assyrierna väljer att bara umgås med varandra. De är fortfarande ärrade och tar avstånd. För dem är en muslim i slutändan alltid en potentiell fiende. Det sitter i ryggmärgen.

Jag förstår och respekterar alla assyriers val att köpa ett sommarhus i Turkiet. När några frågade mig om jag kommer tillbaka nästa sommar svarade jag att jag inte visste. Förstå och respektera mig tillbaka när jag säger att jag inte är förtjust i att åka till Turkiet. Det är visserligen assyriers hem, men ni är nu omringade av turkar i det land som har utsatt oss för folkmord. Det är fiendens land. Detta är vad ni har fört över till många av oss och då får ni acceptera när vi tackar nej till en inbjudan. Om ni ville att vi skulle tycka om Turkiet skulle ni ha tänkt på det tidigare.

 

Ninve Dallachi

 

läsarna kommenterar...

Kerburani 151203 - 10:50

Problemet är inte det turkiska och kurdiska folket i Turkiet utan regimen och religionen som under alla tider har hjärntvättat de att hata och döda de kristna i Turkiet.

Patrioten 151126 - 22:08

Varför vissa asyyrier köper sommarhus i Turkiet är helt enkelt för att dessa 1. Är historielösa 2. Svarta pegart enkelt görs vita 3. Personer som reser till Turkiet ellr köper hus där är "turkifierade" och trivs bland turkar. För övrigt har aldrig hört talas om den omtalade "vaggvisan". Det är nosens att påstå att vi hatar alla muslimer. Det vi säger är att Turkiet åtminstone borde erkänna Seyfo. Assyrier kan aldrig försona sig med Turkiet sålänge man förnekar folkmordet.

Julius 151123 - 12:35

Jag är också besviken på dem assyrier som köper mark/fastigheter i Turkiet, om man inte köper i assyriska områden kan man välja bättre länder. Länder som inte har assyrisk blod på sina fingrar.

Förvånad? 151123 - 10:33

Alla ni som hävdar att ni aldrig har hört talas om denna vaggvisa; Jag tycker verkligen väldigt synd om er!

Seyfo 151122 - 22:37

Assyriskt lyxproblem. Vårt folk upplever en ny Seyfo och ni pratar om det moraliska dilemmat i att köpa ett sommarhus. Kom igen...

Shamiram 151122 - 20:21

Vilken vaggvisa pratar du om?

syrian 151122 - 17:41

Tyvärr, vi är naiva, vi själva vet inte vad vi vill ha av livet, turkar, kurder, araber och perser har utrotat oss och ändå vi går och slickar äslet av dom mm

Assuroye 151122 - 17:28

Ashur min vän , en övergång från ett land till ett annat sker inte över en natt . En sådan övergång måste man ta i väldigt små steg. man kan ta och börja med att resa till Midyat med föräldrarna varje sommar för att bekanta sig med miljön och folket. nästa gång man åker dit kanske man stannar en liten längre period osv... Det jag försöker tala om, att jämföra Midyat med Stockholm är som att jämföra helvetet med himlen. Välfärden och standarden mellan städerna är två skilda världar. Sen är det väl inte bara o flytta du måste ju försörja dig oxå och kunna språket. För att man överhuvudtaget ska få upp intresset för assyrier att lämna diasporan för Tur-abdin måste det finnas en paraplyorganisation som håller i ett projekt som sponsrar dessa assyrier med lägenhet och försörjningstöd på plats annars finner jag det väldigt långsökt att assyrier skulle lämna Stockholm för Midyat.

Johan 151122 - 06:59

Aldrig hört denna vaggvisa.

Ashur 151122 - 01:32

Till Assuroye. Hur kan du säga att vi som är födda i Sverige inte har några känslor till Tur Abdin? Det är en del av Assyrien. Klart som sjutton att vi älskar Assyrien! Assyrien är ockuperat av kurder, turkar och araber men det är fortfarande vårt. Dock bör vi investera i sommarhus i Tur Abdin och inte i exempelvis Alanya. Dessutom har jag inte hört talas om din vaggvisa. Du får det att låta som att vi hjärntvättas till att hata. Våra föräldrar berättar om vad de har fått uppleva. Sedan drar vi själva slutsatser om att exempelvis islam är en intolerant religion.

Jeppe 151121 - 18:01

Stockholmssyndromet är faktiskt världskänt och du beskriver det väl i större delen av din krönika Ninve. Resten kan väl sammanfattas i att "Bränt barn skyr elden" och det är en självbevarelsedrift och inget konstigt med det. Så det är bara att acceptera dina blandade känslor och leva med dem, och det är inte farligt. Lycka till, i ditt fortsatta liv!

Ishtar 151121 - 17:18

Skillnaden är att assyrier väljer att köpa hus utanför assyriska områden och finansierar samt köper hellre hus i antalya, alanya, side och andra turkiska turistorter än att köpa hus i assyriska kärnområden som TurAbdin. Så jäkla tragiskt. Det vi behöver är sommarhus eller allmänt hus som köps av assyrier där assyrier varit deporterade ifrån och som lämnat våra kärnområden. Inte i turkiska turistorter. Där är dubbelmoralen.

Nkhopon 151121 - 17:04

Har aldrig hört talas om denna barnvisa.

Assuroye 151121 - 16:30

Tack Ninve Dallachi , för din text ! Det var det vettigaste jag läst på länge. Håller fullständigt med om alla dessa gamlingar (äldre generation) och deras dubbelmoral! Dem som flyttar tillbax till Turkiet är uppväxta där och har kommit hit till Sverige i ung ålder som mina föräldrar oxå gjorde ! Dem har förmodligen känslor kvar från den by i utanför Midyat där dem är uppväxt och vill förmodligen avsluta sina sista år i livet där dem levde i barndomsåldern. Men en assyrier/svensk som är född i Sverige har inga känslor för varken Midyat,Kafro eller Enhil ! Vi är helt enkelt inte uppväxta där och har helt enkelt inga känslor för det landet. Så om du frågar mig personligen, så skulle jag aldrig i mitt liv tänka mig att investera en krona i Turkiet eller bosätta mig där ! Helt enkelt för att jag inte har ngn hemlängtan till ett främmande land som jag inte är uppväxt i