Publicerad: 2015-11-20

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Fem folkpartister har inför partiets landsmöte motionerat om Seyfo i skolan.

Seyfo i skolan

INSÄNDARE Vi vill att folkmordet Seyfo skrivs in i läroplanen för grundskolan, skriver fem folkpartister inför partiets landsmöte denna helg.

Vi har skrivit en annorlunda utbildningsmotion till Folkpartiet Liberalernas landsmöte, som är partiets högsta beslutande organ. Vi har skrivit om en hjärtefråga som är dels en viktig demokratifråga, dels en viktig framtidsfråga. Vi vill att folkmordet Seyfo skrivs in i läroplanen för grundskolan.

Det finns cirka 150000 assyrier/syrianer, armenier och greker i Sverige, men det är inte det centrala i vår motion. Det viktiga är att sprida kunskap om folkmordens mekanismer och kasta ljus över en fråga som riskerar att glömmas bort.

För hundra år sedan, när de europeiska folken låg i skyttegravar, passade ungturkarna på att ta greppet om det vacklande Osmanska riket och utrota dess kristna folkgrupper.

Över en miljon människor dödades och cirka 90 procent av assyrierna förintades. En redan utsatt minoritet blev ännu mer utsatt och idag upplever assyrier i Irak och Syrien ett nytt Seyfo i spåren av den våldsbejakande jihadistiska rörelsen och Islamiska Statens kalifat.

Seyfo betyder svärd på assyriska, vilket är det vapen som användes för att döda då och det vapen som, symboliskt, används än idag.

Folkmordet Seyfo utfördes i skuggan av första världskriget av Tysklands allierade, ungturkarna, vars mål var att utplåna de kristna i nuvarande Turkiet. De lyckades, så gott som. Drygt två decennier senare inledde Tyskland ett folkmord som delvis hämtade inspiration från Seyfo, om Hitler refererade till innan han invaderade Polen 1939. Det finns således en viktig länk mellan Seyfo och Förintelsen samt första världskriget och andra världskriget som riskerar att gå förlorad om vi, i den fria världen, inte täpper till kunskapsluckan.

För där Tyskland har sonat för sina brott, har Turkiet ännu inte gjort upp med sin blodiga historia. Än idag får turkiska skolelever en förvrängd bild av historien; de lär sig att Seyfo var ett utslag av ett krig - inte folkmord. Därför är det angeläget att skriva in Seyfo i den svenska läroplanen,

i likhet med Förintelsen och Gulag. Därmed kan skolan utbilda dagens och framtida generationer om första världskrigets glömda brott mot mänskligheten. Och framförallt bidra till att förebygga nya folkmord.

Det vore bildande, humanistiskt och demokratiskt. Ja, det vore en liberal gärning. Därför hoppas vi att motionen Seyfo i skolan bifalls på landsmötet.

 

Ninos Maraha, (FP) Birgitta Ohlsson, (FP) Fredrik Malm (FP), Robert Hannah (FP), Olle Wästberg (FP)

 

läsarna kommenterar...

Patrioten 151126 - 21:49

Dessvärre antogs inte motioen av fp: s landsmöte. Så storm i ett vattenglas. Fp bytte också namn till Liberalerna och ett viktigt kännetecken är ju att sprida kunskap och bildning och synnerhet om historiska illdåd. Fp har varit drivande att motionera om "Kommunismens illdåd" eller " Nazismens illdåd". Varför orkade inte dessa liberaler att hålla sig till sin ideologi denna gång? Är det för att frågan rör ett folk som inte är värda att politisk bry sig om? Och samtidigt Fp gick nyligen ut med att beväpna kurderna, så partiet borde heta istället dubbelmoralisterna eller hycklarna. Med det sagt all respekt till undertecknaran av motionen.

Sawra 151121 - 10:56

Ja du Sabro samyo, det är inte säkert administratören ger mig chans att replikera fast du grovt anklagar mig trots att du fått det hela om bakfoten, Men vi får hoppas och se! Jag nämnde de två för att de är assyrier och just därför att som du säger: "Det är upp till oss..." De är mer i politiken än andra och därför åvilar dem större ansvar -och har även större möjligheter än andra att föra frågan upp i sitt partis ledning. Det hedrar dig att du inte förnekar det pågående folkmordet till skillnad för Mike Love, som gör det för att gömma sig bakom sin partis politik. Han har redan glömt den kurdisk- ISIS:iska konspirationen mot assyrierna på Nineveslätten och i Khabour och det nesliga lönnmordet på D. Jendo och E. Nasser och far med intellektuellt överslätande dravel, som också du gör. Det är faktiskt frustrerande att "NI SOM BRYR ER" ser så enögt på all kritik.

The Doc 151121 - 09:48

Dom får min röst om det införs innan valet,annars blir det som allt annat bara lögner .jag är så otroligt besviken på allianspartierna,hur kan dom tacka nej till att styra Sverige?har dom så dåliga politiker som inte har stake att ta makten eller tvinga fram nyval? Tror dom verkligen att folk är dumma i huvudet och glömmer detta till valet2018??.Enda partiet som verkligen förtjänar min röst idag är sverigedemokraterna.

Suryoye 151120 - 17:45

Lögnare lite inte på ett skit vad dessa politiker säger!

Alen Sami 151120 - 16:20

Assyrier/Syrianer??? Ena sida ska vi säga att vi alla är ETT(ASSYRIER) och andra sidan börja acceptera andra påhittade namn? :S VI ÄR ASSYRIER OCH INGA "///////"...... sluta sprid alla "///////"

Mike Love 151120 - 15:50

Motionen finns på sid 136 i detta dokument: http://www.folkpartiet.se/wp-content/uploads/2015/11/Landsmoteshandlingar_20151103.pdf

Sabro 151120 - 15:48

Sawra: Så du påstår på allvar att Ninos och Robert är medskyldiga till det pågående folkmordet gentemot assyrierna i skrivande stund? Behöver man som folkpartist hållla med om allt som FP bedriver? Hur tror du att två assyrier i ett parti kan gå emot tunga namn i FP som partiledaren, Birgitta Ohlsson och Fredrik Malm (och flera därtill) och kräva att Sverige inte beväpnad kurderna. Det är upp till oss assyrier att engagera oss politiskt och via opinionsartiklar för att visa sanningen om de kurdiska partierna. Skäms på dig som anklagar två assyriska eldsjälar för det du gjorde. Minakef al rohoch. Jag stöttar den här motionen helhjärtat. Jag vill att skolan lär mina barn om Seyfo.

Hanna A 151120 - 15:02

Shlomo ! Det är intressant att läsa hela motion vad kan hitta den ? Kan ni publicera den i sin helhet här.

Mike Love 151120 - 13:40

Till Sawra: Kurdifieringspolitiken som både KRG och PYD ägnar sig åt ska kritiseras. Men den utgör inget folkmord. Det är nog helt andra krafter som står bakom det systematiska massdödandet i regionen. Det här Seyfoinitiativet är bra. Tack Ninos & Co.

Sara 151120 - 13:17

Vissa kanske har missat att bara för att man är politiker och aktiv i ett parti så innebär det inte att man helt och hållet håller med all den politik som förs. Dock kan mycket motsvara ens värderingar. Så dubbelmoral skulle man inte kunna kalla det alls sawra. Eloge till Ninos och Robert som ständigt arbetar för sitt folk!!

Sawra 151120 - 12:26

Vilken dubbelmoral! Folkpartiet vill skicka vapen till kurderna, som håller på och utrotar assyrierna i hela MÖ. Och Maraha och Hanna vill bevara minnet av seyfo - med ena handen genomdriver de ett nytt syefo, med den andra skyddar de monumentet över ett hundraårigt dito.