Publicerad: 2015-12-14

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Försäkringsbolaget New York Life försäkrade assyrier i det osmanska riket och erbjuder nu pengar till deras ättlingar.

Försäkringspengar för assyrier

VÄRLDEN Släktingar till assyrier som i det osmanska riket hade livförsäkring i ett amerikanskt försäkringsbolag har nu möjlighet att begära att få ut pengar.

Försäkringsbolaget New York Life Insurance Company, som är det största ömsesidiga livförsäkringsbolaget i USA, började sälja livförsäkringar i det osmanska riket år 1882. På grund av världskriget upphörde detta år 1914. Under denna tid tecknade många assyrier livförsäkring i detta bolag och en hel del pengar betalades också ut. Men för många assyriers del kom det aldrig till någon utbetalning av den enkla orsaken att de och en stor del av deras anhöriga dödades i folkmordet. De släktingar som eventuellt överlevde kände inte till försäkringen eller visste inte vad man skulle göra för att göra anspråk på utbetalning av försäkringspengar.  

Av den anledningen har New York Life nu upprättat vad man kallar Assyrian Life Insurance Policy Program. Personer som är avkomma till assyrier som hade livförsäkring i New York Life och där inga försäkringspengar betalats ut har nu möjlighet att göra anspråk på pengar.

För den som kan tänkas komma ifråga gäller det att göra följande. Först ska man kontrollera listan på personer som hade en dylik försäkran. Det handlar om 64 assyrier som levde i Diyarbakir, Istanbul, Aleppo och andra städer. Om någon av dessa utgör ens förfader ska man fylla i en blankett, skicka in den och samtidigt presentera bevis för att man härstammar från denna person. Deadline för att framföra anspråk är 1 maj 2016.

Susan Mancuso, biträdande direktör på Garden City Group, den advokatbyrå som sköter detta ärende, bekräftar att det endast handlar om denna begränsade skara.

- Det är korrekt. Dessa 64 individer är de enda assyrier med försäkring i New York Life som vi har kunnat identifiera och det är efterkommande till dessa som kan söka utbetalning.

Blanketten samt vidare information om detta finns på denna hemsida.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Julius 151216 - 10:32

Bra att hujada tar upp detta, men det hade varit riktigt bra om ni hade tagit upp ett fall som lyckats. Ett fall där ni kunnat göra dokumentär om, kanske kan det underlätta för andra assyrier att söka ersättning.

Julius 151216 - 10:28

Dallal för att få ersättning måste dina släktingar ha varit inskrivna på försäkringsbolaget. Dem måste alltså ha varit försäkrade... Om dem var försäkrade, så kan du kolla vidare. Jag tror att du kan med svenska/turkiska uppgifter få till ersättning. Du har dessutom en del uppgifter hos försäkringsbolaget att ta del av. Om det inte räcker, finns andra jobbiga sätt att lösa det, kontakta försäkringsbolaget i usa..

Özcan Kaldoyo 151215 - 14:42

Det går alltid att ta fram \"alle kayit örnegi\" (turkisk familebevis)från Turkiet.Där står de personliga relationerna. Det finns en del kyrkor som kan också bekräfta olika personbevis.

Dallal 151214 - 20:25

Lite svårt att presentera bevis på att det är min morfars far.... Hur ska man bevisa att det är ens morfars far? Min morfar dog i Sverige för 20 år sedan, tror inte ens att vi har hans id-handlingar kvar, hur ska man då kunna finna hans pappas handlingar som gick bort ca 60 år sedan???