Publicerad: 2016-02-07

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Skribenten hyllar nationalikonen Naum Faiq.

Minnen och löften

FORUM Hujådå publicerar det tal som Nemrod Barkarmo höll idag vid Naum Faiq-firandet i Norrköping.

Vakna upp, son av Assyrien, vakna och se hur upplyst världen är. Chansen flyr ifrån oss och tiden rinner ut. Vakna son av Assyrien, vakna!

Varje år i februari månad samlas vi här i föreningen i Norrköping, på andra håll i Sverige, i flertalet länder på världens alla kontinenter.

Vi samlas för att minnas och hedra vår författare och journalist, vår nationalhjälte och kanske främsta figur inom den assyriska historien, Naum Faik. Varje år berättar vi om hans liv och gärningar som gett hopp och inspiration för den assyriska befolkningen i snart hundra år, samma hopp som kommer att vägleda och ge drivkraft för minst hundra kommande generationer. Behövs det berättas något mer om vem denna nationalikon var? Jag tror vi alla hört om hans liv och gärningar.

Idag har jag som avsikt att berätta om något helt annat. Jag vill berätta om meningen med denna dag, eller rättare sagt om den felaktiga mening och innebörd den fått på senare tid och om den mening den egentligen borde inneha.

Dessa ord är från mig, från oss alla, till mig, till oss alla.

Malfono: Varje år samlas vi i dessa lokaler, vi hedrar dig och vi minns dig. Men främst av allt så ger vi dig löften.
Vi lovar dig att vi ska vakna, vi söner av Assyrien.
Vi lovar dig att fullfölja det mål du satt upp för oss.
Vi lovar dig att leva efter de ord som gett liv till våra sånger.
Vi ger dig löften om att ge ära till det du gav ditt liv för och det du senare även dog för, vårt fädernes land Assyrien.
Men varje år när vi går ut ur dessa lokaler, när vi går ut genom den där dörren, så lämnar vi dessa löften för att stå kvar inom dessa fyra väggar. De står kvar utan sin herre, alldeles tomma utan mening. Vi lämnar de här ända tills vi nästa år någon gång i februari månad tar ned dem från tapeterna för att än en gång hylla, minnas och lova.
Då igen ska vi läsa dikterna du skrivit.
Då igen ska vi sjunga sånger med dina ord.
Då igen ska vi berätta om ditt liv och dina gärningar.
Då igen ska vi med ära minnas dig Malfono, varje år i februari månad, i all evighet ska vi minnas.
Ja, då ska vi minnas.

Men idag ska det ändras. Idag ska inte längre löften brytas. Idag ska våra ord och löften inte lämnas kvar när vi går ut genom denna dörr. Idag ska de följa med oss var och en och de ska inte längre falla i glömska. Vi ska ge de tid och rum så att de kan ta del av våra liv. Det enda som ska brytas idag är denna mörka trend av ständiga minnen och tomma löften.
Vi ska fortsätta att hedra dig denna dag, varje år i februari månad. Men de resterande 364 dagarna ska vi inte minnas utan då ska vi leva genom dina ord.

Malfono!

Vårt folk lider, vårt hemland står tomt på sin ursprungsbefolkning. Vi blir mördade och förtryckta av dem som vi kallar grannar. Grannar som ser oss som svaga och som utnyttjar oss med syfte att en dag äga det som är vårt. Utåt i media ger de bilden av att vara våra vänner och beskyddare, och sorgligt nog tror vi själva på den bild som slarvigt målas upp framför västvärldens ögon.

Men från och med idag malfono så lovar vi dig med de ord som du gjutit in i allas våra egna hjärtan:

Vi ska vakna, vi söner av Assyrien. Vi ska stå upp och gå samman för att bli starka. Och vi skall varken låta chansen fly från våra händer eller tiden rinna ut ur våra timglas. Vi ska vakna vi söner av Assyrien. Vi ska vakna!

 

Nemrod Barkarmo

 

läsarna kommenterar...

MM 160208 - 15:52

Förövrigt Patriot, jag håller med om att det vore väldigt bra med ett ideologiskt filter som något så när kan stoppa de värsta nättrollen, ovidkommande klanmentalitet och överdrivna känslosvall.

MM 160208 - 15:34

Tack för rättelse Mike Love, men du har grundligt fel. Han förespråkade benämningen assyreo/kaldeo och det är en halvering av den assyriska nationen liksom benämningen assyrier/syrianer. Tecknet "/" står för division/delning inte för addition/plus, det kan jag utan att göra anspråk på större matematiska kunskaper. Patriot, han var lika mycket din far som jag vore hans far, men likväl var han en opportunist liknande samtliga andra opportunister som har skrivit sina skoluppsatser och doktorsavhandlingar om assyrierna för att lättvindigt klara av sina studier och få sina falska doktorshattar, utan att vara det minsta medvetna om den assyriska identiteten. Ser du inte det historievidriga i deras dubbelbenämningar? Men det är som en god vän sa häromdagen: "Varenda kotte som kan skriva sitt namn på assyriska kallas poet, författare och nationalhjälte" men däribland finns det också sådana som inte kan skriva en enda bokstav och inte ett enda ord.

Mike Love 160208 - 13:54

Till Patriot: Att en kommentar är stollig behöver inte betyda att den bryter mot kommentarsreglerna. Och stolliga kommentarer brukar bli rättade av oss läsare. MM har helt fel med att Naum Faiq skulle ha förespråkat dubbelbenämning. Han använde förvisso olika kyrkliga benämningar, men menade att nestorianer, jakobiter, kaldéer m.m. skulle enas under ett (1) nationellt namn, assyrier.

Patriot 160208 - 13:39

Till redaktionen, Finns det ingen etisk gräns för hur långt en anonym kommentar kan förolämpa nationalhjältar som Naum Faiq? Jag tvivlar på att signaturen MM inte har läst en rad av vad Naum Faiq har skrivit. Frågan om MM ens är assyrier. Åsiktsfrihet och pressfrihet tillåter inte förtal.

MM 160208 - 11:58

Ninos Aho har förespått Assyriens återuppståndelse till år 2050. Om den här förstöraren och antiassyriern,Naum Faiq med sitt assyreo/kaldéer fortfarande hyllas år 2020 kommer Ninos Ahos profetia att komma på skam.

barkiz 160207 - 21:55

Mycket bra skrivet , det är ord som verkligen berör belyser verkligheten bland oss.

Isak 160207 - 17:25

Shafiro Nemrod!