Publicerad: 2016-03-17

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
USA:s utrikesminister menar att IS utför folkmord på bland annat assyrier.

Kerry medger att assyrierna är offer för folkmord

VÄRLDEN USA:s utrikesminister John Kerry har ställt sig på representanthusets linje och förklarat Islamiska Statens behandling av assyrier och yazidier som folkmord. Det betyder dock inte att USA kommer att intensifiera sina åtgärder för att stoppa folkmordet.

Som Hujådå tidigare har rapporterat slog den amerikanska kongressens underhus, representanthuset, nyligen enhälligt fast att assyrier och yazidier i Irak och Syrien är offer för folkmord. Enligt det regelverk som gäller hade utrikesdepartementet en bestämd tid för att ta ställning till resolutionen. Tidsfristen för utrikesminister John Kerry löper ut idag, torsdag.

Och tidigt på torsdag morgon amerikansk tid, vilket är eftermiddag svensk tid, kom utrikesministern med ett officiellt uttalande i frågan. Kerry ställde sig på representanthusets sida och slog fast att IS utför ett folkmord "på yazidier, kristna och shiamuslimer" i områden under terrororganisationens kontroll. 

Det här kom som en liten överraskning eftersom utrikesdepartementet dels har varit tveksam till att beteckna det som sker som ett folkmord, dels kommenterat representanthusets beslut med att man kommer att behöva mer tid för att göra en egen bedömning.

Att Kerry och därmed också USA:s regering ser Islamiska Statens behandling av assyrier och yazidier som folkmord borde innebära att landet är förpliktat att göra allt för att få ett slut på dödandet, anser många. Så är dock inte fallet. I samband med sitt uttalande klargjorde Kerry att erkännandet inte kommer att innebära att USA ska göra mer än det man redan gör. Kerry pekade istället på att USA ska verka för att samla in bevis för övergreppen och för att de ansvariga ska ställas inför internationell rätt. 

Det är inte första gången USA:s regering erkänner att ett folkmord pågår utan att ingripa militärt. År 2004 konstaterade USA:s utrikesminister Colin Powell att det pågick ett folkmord i Darfurprovinsen i Sudan. Trots det ingrep inte USA militärt i den konflikten. Utrikesdepartementets jurister hävdade då att folkrätten inte krävde ett amerikanskt ingripande. Juristerna och den nuvarande utrikesministern Kerry är av samma åsikt också denna gång.

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Sov gott! 160321 - 16:32

Har inte också ni demonstrerat med den arabiska bokstaven Non målad i ansiktet? Ni iklär er vilka identiteter fienden än hittar på åt er. Var inte oroliga,Kerry vet vad Non står för och använder det just i enlighet med ert önskemål. Så går det för den som inte skriver sin historia själv. Era ideologer och assyriologer skriver/upprepar fortfarande det fienden har skrivit om er. Nästa fiende kanske skriver ett dubbel Non på några av era portar och det kommer ni med säkerhet också att anamma - och så godnatt och alla era bekymmer är lösta.

AshurBanibal 160318 - 11:58

Till G(Nuri anhängare) Ganska dum retorisk fråga, vad är det man ska tacka för? att vi bara benämns som kristna eller att USA inte gör ett skit trots att vi utrotas från våra områden både av IS och av dom så kallade kristna försvararna YPG(kurderna)... Så min fråga till dig är vad är det vi ska tacka för???

Julius 160318 - 10:33

Assyrierna nämns inte i folkmordsrapporten, dem benämns som kristna. Vafan tror folk om USA/andra länder, eller om FN som utgörs av självständiga stater? Tror ni att dem ska lägga resurser på att rädda assyriska folket. Vi räddades inte under Seyfo, vi räddades inte efter dem förföljelser som skedde efter Irak invasionen, och vi räddades inte heller under ISIS folkmordsröjningar. SLUTA ATT TRO PÅ ATT NÅGON SKA RÄDDA ER OCH SKAPA ETT DJÄ*VLA LAND ÅT ER. Kurderna har etablerat 2 federala stater, en i norra irak och en i norra Syrien (Gozarto). I både av deras stater har ockuperat våra områden och här står ni och skriker på USA...

Hujådå 160317 - 23:02

Rubriken är fel. Kerry medger att KRISTNA är offer för folkmord. Vad "bubblar" alla för? G vad är det vi ska tacka för, att vi enbart är kristna? Assyrier omnämns inte överhuvudtaget. Man talar bara om "kristna". Så länge vi indoktrinerats att identifiera oss med våra kyrkotillhörigheter kommer vi att att benämnas Kristna och förbli splittrade och upptagna med våra futila interna stridigheter, vilket till slut blir slutet för det assyriska folket. Kerry kunde lika gärna säga "fuck you all", om ni förstår. Vi måste klia våra huvuden med våra egna händer, säger det assyriska ordspråket. Så om vi kan förenas så kan vi hjälpa oss själva. Då kan vi bilda också Assyrian Protection Forces som en del av er vill. Hujådå!

Occupied Assyria 160317 - 21:48

Man behöver inte vara någon Einstein för att lista ut att det handlar om starka makter med stort inflytande som inte accepterar assyriernas existens i sitt ursprungsland Assyrien och dessa makter vill utplåna allt som heter Assyria och allt inom assyrianismen. Kanske att USA och Co hade tänkt till i tid, om assyrierna hade haft kontrollen över 30% av Iraks oljetillgångar. Kerry en efterblivne lögnare!

VAKNA 160317 - 21:30

Assyrier har inte lärt sig någonting av politiken. Många naiva som sitter och tror att någon kommer att rädda vårt arsle. Vakna någon gång, det är vi själva som måste rädda oss!

G 160317 - 18:52

Ja kära redaktion, och vilka har vi att tacka för denna bedrift? Kurt och Ego?

Johan 160317 - 17:44

assyrier är inte offer för folkmord enligt kerry och representanthuset. Kristna är offer. Vi har misslyckats. 40 år i diasporan och vi benämns fortfarande efter vår religion. Och ja. Obama skiter i oss. Bush hade aldrig låtit detta fortsätta.

Ashuri 160317 - 17:10

Det ultimata sveket. Skäms man inte som utrikesminister för världens mäktigaste land att ställa sig och säga att det sker ett folkmord för att i nästa mening säga att vi kommer inte att göra något åt det? Hela det här är ett spel som betyder noll för vårt folk!

Jahopp 160317 - 16:44

Då är det bekräftat att det är folkmord. Och vad händer nu då? Just det, inget! Ingen militär, inget stöd, ingen skyddszon. Men vänta glömde bort, det blir ju självklart mera stöd till peshmerga! Så det är bra. Dåså, nu när allt är bekräftat och klart och kurderna har fått mer hjälp, kan vi lägga krafterna på vårt eget försvar kanske?? Eller vad säger ni som kämpat dag in och dag ut för det här? Och då menar jag inte ett Christian ((((((/////Assyrian////)))))) forces utan ASSYRIAN forces (Orthodox, Catholic, protestant, maronit eller vad det nu är man tror på eller inte tror på)

USA är hycklare!! 160317 - 15:52

Så vänta nu.. de säger att vi blir utrotade men tänker inte skicka trupp, skapa säkerhetszon eller något sånt? We've just been screwed!