Publicerad: 2016-04-09

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Katrin Genc ser med tillförsikt mot framtiden. Foto: AUF

AUF:s ordförande: Det kommer att vända

SAMHÄLLE AUF:s nyvalda ordförande Katrin Genc anser att förbundets viktigaste uppgift är att stärka ungdomars assyriska identitet. Hon är optimist vad gäller assyriernas framtid och tror på en vändning till det bättre.

Vägen till ordförande för Assyriska Ungdomsförbundet har för Katrin Genc inte varit spikrak, men ändå logisk. Har man gått på Assyriska FF:s matcher sedan man var barn, är man intresserad av historia, ung, välutbildad och har ledaregenskaper och engagemang - då är man helt klart kvalificerad att leda AUF.

- Jag ser som AUF:s främsta uppgift att stärka assyriska ungdomars assyriska identitet, säger Katrin. Det finns mycket som gör att många ungdomar är villrådiga. Namnkonflikten har gjort att det hela blivit en soppa. När man nämner att man är assyrier kommer ofta frågorna om alla andra benämningar. Många känner sig vanmäktiga och orkar inte ta debatten.

Genom att ordna föreläsningar, veckoslutskurser och annat vill Katrin att AUF ska bidra till att assyriska ungdomar ska känna trygghet i sin assyriska identitet och stolthet över sin historia.

- Att vara assyrier ska innebära mer än att man hejar på Assyriska, säger Katrin.

Hon vet vad hon talar om.

Katrin föddes år 1991 i Södertälje. Pappa kommer från Tur Abdin och mamma från Qamishli. Familjen är en fotbollsfamilj som alltid gått på AFF:s matcher. Katrins mosters man var en tid sportchef på klubben.

- Jag minns att jag som ganska liten togs med på matcher. Vi hade inte bil då, men min mamma tog oss med buss till Bårsta IP där matcherna spelades. Vid den här tiden bestod min assyriska identitet endast i att jag höll på AFF. För mig och många andra var inte frågan "assyrier eller syrian" utan "Assyriska eller Syrianska".

Men Katrin var intresserad av historia. När hon läste om världshistorien nämndes alltid Mesopotamien och assyrierna som en viktig civilisation i mänsklighetens fornhistoria. Som tonåring började hon söka mer information om sitt folk på sin första dator.

- Google ledde mig till mitt folk. Jag läste om assyriernas historia, om Seyfo och annat. Vid den här tiden fanns ett diskussionsforum som hette Asharidu på AUF:s hemsida. Där mötte jag andra assyrier. Jag som inte hade växt upp med föreningsaktivitet tyckte att det var intressant att läsa assyriers diskussioner om våra frågor. Jag lärde också känna många assyrier runt om i Sverige på forumet.

Katrin började delta både i AUF:s och i föreningens verksamhet. För tre år sedan blev hon medlem av ungdomssektionen i föreningen.

- Jag har nog varit den tråkiga typen som vill anordna fler föreläsningar och ha mer struktur.

Inför årets årsmöte i AUF hade Katrin tänkt sig att ställa upp som kandidat till att bli styrelsemedlem. Det visade det sig sedan att ordförande Johannes Akkurt, vars mandatperiod var över, inte önskade att fortsätta som ordförande.

- Johannes frågade mig om jag kunde tänka mig att bli ordförande. Jag svarade ja på ett villkor: att Johannes finns med i styrelsen. Så blev det också.

Vid årsmötet i Linköping valdes Katrin enhälligt till ny ordförande. Hon upplever att AUF har en bra styrelse med kunniga och engagerade personer. Det ger möjlighet att driva en bra verksamhet, med aktiva ungdomssektioner och synlighet i media.

- Jag har som mål att vi ska synas ännu mer i media. Det är inte så svårt att få in debattartiklar eller att få medverka i radio eller TV. Det ska vi göra mer än hittills. Idag är det i hög grad så att syns och hörs man inte i media så finns man inte.

Katrin gick ekonomiprogrammet på gymnasiet och har en ekonomexamen från Södertörns Högskola. Hon jobbar på bank. Sedan en månad tillbaka arbetar hon på en avdelning som jobbar mot penningtvätt och terrorfinansiering.

- När jag sökte det jobbet berättade jag att jag har släktingar i Syrien som fallit offer för terror. Så för mig är det inte bara ett jobb vilket som helst. Att på alla sätt motverka terrorism bidrar till att mitt folk och mina släktingar får det bättre.

Är du pessimist eller optimist vad gäller assyriernas framtid i Assyrien?

- Jag är optimist, det måste man vara. Allt det vi jobbar med är ju lönlöst om vi inte tror att det finns en framtid. Så jag är definitivt optimist. Det kommer att vända.

Vad tror du om framtiden i diasporan? Kommer assyrierna att kunna bevara sin identitet?

- Det är en utmaning. Det gäller att stärka den assyriska medvetenheten. Vi ska satsa på utbildning, vetenskap och litteratur samt bygga upp starka lobbyorganisationer. Jag vill uppmana assyriska ungdomar att läsa assyriologi eller om de läser andra ämnen fokusera på assyriska frågor. Vi kan ta judarna som förebild. De levde under lång tid i diaspora, men bevarade sin identitet och fick till slut en egen stat. Kan de så kan vi.

Hur är det med din assyriska?

- Den muntliga är bra. Däremot finns det en hel del att förbättra vad gäller det skriftliga. Men jag jobbar på det.

Var finns du och var finns AUF om tio år?

- Om tio år kommer jag fortfarande att kämpa för upprättelse och rättvisa för det assyriska folket. Och om tio år vill jag se ett slagkraftigt AUF som tar plats i den offentliga debatten gällande assyriska frågor och ser till assyriernas etniska intressen. Och att AUF är en portal där assyriska ungdomar möts och håller kontakten med varandra.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

En gubbe 160415 - 09:25

Ni överöses verkligen med uppmuntranden ungdomar, wow! Det är ett under att ni överhuvudtaget finns med tanke på hur den äldre generationen ihärdigt har försökt utrota er med att ständigt hälla i er sin giftcocktail av namnblandningar. Att ni lyckats orientera er igenom denna djungeln hittills är en stor bedrift. De etablerade äldre organisationerna hävdar fortfarande med stolthet att de talar arameiska, men ni kära ungdomar som har bredare utbildningar vet att ett lejon varken gnäggar eller skriar. Att ett lejon ryter och en åsna skriar, en turk talar turkiska, en arab arabiska, en svensk svenska och en assyrier assyriska. Var beredda och utrustade att bemöta gamla stofiler som kommer att försvar och hävda sina idéer och teorier som de anser är viktigare än er - och nationens framtid. Hål er på god fot med hujådå! Om den inte motarbetar er som den motarbetar allt annat förändringsarbete kommer ni att lyckas.

Suryoyo Oromoyo 160415 - 04:28

Folket måste enas för att du ska kunna nå ditt mål om ett land. Med enas betyder inte det att man måste ha ett namn utan att alla kan arbeta tillsammans mot ett mål. Den dagen du lyckas med det eller försöker ena folket så är du en sann assyrier.

Assyrien 160410 - 18:19

Mycket bra. Lycka till Katrin och nya styrelsen!

Nursel Awrohum 160410 - 14:21

Assyriska kvinnoförbundet önskar dig all lycka med ditt nya uppdrag. Nursel Awrohum ordförande AKF

Nahiro 160410 - 10:48

Kushuro Katrin

Bethnahrin 160409 - 22:49

Mashallah! tihe!!!

Nemrud 160409 - 18:32

En klippa. Heja Katrin!

Aphrem 160409 - 18:31

Lycka till AUF

BarSayumo 160409 - 15:19

Härligt ! Tihe Katrin, vi är många som tror på dig och AUF. Kushore

Mike Love 160409 - 13:39

Härligt Katrin. Lycka till!