Publicerad: 2016-05-05

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Adaktusson med ledaren för Dowronoye-sekten i Irak som går under täcknamnet Beth Nahrin Patriotic Union.

Adaktusson i Assyrien med Dawronoye

ASSYRIEN EU-parlamentariken Lars Adaktusson reste nyligen till irakiska Assyrien tillsammans med Metin Rhawi från Dawronoye. Nu riktar Assyriska riksförbundet kritik mot Adaktusson för hans samröre med den ökända gruppen.

EU-parlamentariken Lars Adaktusson från Kristdemokraterna valde att resa till irakiska Assyrien tillsammans med kontroversielle Metin Rhawi, en förgundsfigur inom den sektliknande Dawronoye-rörelsen. Metin Rhawi är ökänd för att bland annat ha uppmanat till våld i direktsändning i rörelsens tv-kanal Suroyo-TV. 

På Assyriska riksförbundet har man svårt att förstå Adaktussons agerande.

- Det är ingen som ifrågasätter Lars Adaktussons goda vilja att hjälpa vår utsatta folkgrupp men hans agerande den senaste tiden tyder på att han allierat sig med Dawronoye som saknar legitimitet, förankring och stöd bland folkgruppen. Han gör sig själv en otjänst och kommer att förlora på det, menar Kara Hermez från Assyriska riksförbundet.

Genom de bilder och uttalanden som Adaktusson själv lagt upp efter resan är det tydligt att han inte fått en korrekt bild av assyriernas situation, menar riksförbundet. 

- Det säger sig självt. Han åkte ner med en ledare från Dawronoye som är mer eller mindre öppna med deras beroendeförhållande till den kurdiska rörelsen. Självklart kommer Dawronoye att se till så att Lars får ett intryck som passar deras agenda, berättar Kara.

På Assyriska riksförbundet ställer man sig frågande till ett annat mönster i Adaktussons engagemang.

- För att vara en politiker som marknadsför sig som ledande i kampen för assyriernas rättigheter är det konstigt att han valt att vara helt tyst när kurder nyligen byggde illegalt på assyrisk mark i Nahla, när peshmerga stoppade assyrier från att protestera, när YPG i Syrien kidnappade fyra assyriska soldater, när YPG attackerade och dödade Henry Dawud. Det finns många fler exempel men mönstret är tydligt, Adaktusson är tyst när det är kurdiska grupper som förtrycker assyrierna, argumenterar Kara Hermez och fortsätter: "Det tyder på att han inte förstår eller vill förstå dynamiken och hur assyrierna påverkas. Han stirrar sig blind på Islamiska staten vilket är helt fel om man som politiker vill tas på allvar och vill förstå problematiken på djupet, menar Kara Hermez. 

Hujådå har mejlat frågor till Lars Adaktusson men inte fått svar. 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Kärlek o respekt 160509 - 12:33

Som flera andra hör har skrivit så tvivlar jag inte heller på att Lars Adaktusson verkligen brinner för den här frågan och vi bör uppmuntra honom. Att han har hamnat i säng med dowronoye-sekten beror nog mest på okunskap från hans sida. Hur ska en utomstående veta vem Metin Rhawi är bakom masken och vilka dowronoye är?

Julius 160508 - 01:43

Adaktusson är bra politiker, han brinner för assyriska frågan och har vid många tillfällen lyft assyriernas utsatta situation. Vad förväntat ni av er? Han kan inte rädda vårt folk, det är våran uppgift!

Simon 160507 - 23:10

till Re simon: Gado tobo till dig då med drömmen om enad assyrisk rörelse i så fall, hur än den ska lyckas. Det är en billig jämförelse du drar med sossarna och moderaterna, som om att vi nu har eget land, eget territorium och vi befinner oss i en lyxig tidsperiod, du som tror är så pass "vaken" och "framåt"... Kritisera/skriva om varandra ska vi naturligtvis göra men inte bekämpa varandra. Vårt folk är just nu i ett kritiskt och akutläge som minsann kräver lite samarbete...

Re simon 160507 - 10:41

Är du så pass efter ? Ska sossarna inte skriva om moderaterna för att de tillhör samma folk? Vakna. En enad assyrisk rörelse kommer bana vägen för Assyrien. Inga assyriska grupper som står under den kurdiska piskan eller narcisister

Simon 160506 - 23:21

Ni Hujådå/ARS! har ni inte något annat än skriva mot andra grupper/organisationer som tillhör ert/vårt eget folk? Enas vi inte åtminstone kring vår gemensamma frågor som ett folk kommer vi ingenstans! Mashalla mkayaflan!

Rimliga frågor 160506 - 21:15

Om Lars Adaktusson verkligen brinner för att hjälpa folkgruppen är det rimligt att fråga honom varför han bara ser ena sidan av förtrycket (islamiska staten) och är tyst om den andra sidan (kurdiska organisationer). Att han samarbetar med Dowronoye visar på dåligt omdöme. Titta bara vad som hände med Kaplan...

Assurbanipal 160506 - 17:15

Till Bar Othur Det är ingen som tvingar dig att vara medlem, känn dig fri att säga upp ditt medlemskap. Assyriska rörelsen har inte plats för sådana som inte kan kritisera när kritik ska ges

Plastpåsen 160506 - 16:40

Ovetandes: ARS är inte våra folkvalda representanter. De är valda av medlemmar av föreningarna. Majoriteten av assyrierna i Sverige är inte anslutna till föreningarna eller ARS, därför finns det ingen legitimitet att säga att är folkvalda. De sitter i styrelse i en förening (ARS) och inte ett parti.

Re bar othur 160506 - 13:16

Vill du tillbaka till tiden då ingen ens visste ars fanns men gubbar höll i stolarna hårt?

Afram 160506 - 12:16

Bra jobbat ARS och hujådå fortsätt med det ni gör i en tid som denna är det få organisationers som lever upp till sina grundläggande värderingar och identitet. Kappor och vind är det enda man ser idag (om till och med miljöpartiet har problem) så jag säger kör er linje. Man kommer inte att få alla "vänner" i början men tänk långsiktigt. Tro, hopp och kärlek kör på!

Assuroye 160506 - 11:56

En klockren analys av "Kors i Taket" Med andra ord så är ALLA Svenska politiker hycklare ! Kommer ihåg inför Riksdagsvalet 2014 hur Carl Bildt fick panik . Han försökte fiska röster här i Sverige genom att åka ner till Erbil och sätta sig bland flyktingar. Bara för att få det där fotot att "Han bryr sig om flyktingbarn" . Sen la han upp bilden på Instagram .

Äntligen 160506 - 11:42

Äntligen har assyriska rörelsen öppnat ögonen och sväljer inte varje politikers försök till fler röster. Adaktusson är säkert god men har ej lyft fingret för assyriernas rättigheter vid illegala konfiskationer och förtryck av KRG och YPG. Dawronoye har länge arbetat på detta tvivelaktiga sätt, där de tagit åt sig äran av meningslösa resolutioner sedan 15 år tillbaka i tiden men praktiskt idag ser vi att det inte hjälpt vårt folk ett dugg. Khaya ARS

Bar Othur 160506 - 05:12

NI ÄR SKÄMT! FY FAN VAD JAG SKÄMS FÖR ATT TILLHÖRA EN FÖRENING SOM ÄR MEDLEM I ARS MED DESS NUVARANDE INKOMPETENTA STYRELSE!!

Kors i taket 160505 - 23:38

Ni är amatörer som har missförstått Lars Adaktussons politik. Hans politik handlar om signaler. För ett år sen när EU parlamentet antog en resolution om skyddszon på Ninevehslätten så var det en signal (en del naiva assyrier trodde att det var på riktigt och att vi är räddade). I februari i år skickade Lars en ny signal när EU parlamentet antog en resolution om folkmord på kristna (återigen gick en del på det o trodde att vi är räddade). Nu arbetar han på att skicka fler signaler genom fler parlament som ska konstatera att det är folkmord (men tänker inte lyfta ett finger). När Lars är klar med alla signaler kommer han samla ihop de och lagom till valet 2018 signalera att han skickade många signaler och att assyrier därför bör signalera att de kryssar KD. Det är viktigt med signaler och att skicka ut rätt sorts signaler. Att fördömma kurdisk stöld av assyrisk mark eller kurdiska YPG:s mördande av assyrier, det är helt fel signaler.

Occupied ASSYRIA 160505 - 21:32

Dowronoye är förda bakom ljuset sedan bildandet av sekten och dess representant vågar inte andas utan att fråga kurden om tillåtelse. Hur bra insatt är Lars i frågan kring kurdiskt förtryck av assyrier och andra minoriteter?

Vakna 160505 - 19:06

Har ni några vänner? När Wallström kommer till Södertälje förkastar man det hela med att säga att det är ett "jippo". När Adaktusson kommer åker till Assyrien för att träffa ALLA våra organisationer är han dowronoyo. När Nuri Kino försöker få folkmordet erkänt är han kurd. Lär er hur man för diplomati på den politiska arenan. Ingen tar er seriöst. Det enda ni har gjort är att lägga käppar i hjulet för de som vill vårt folk väl även om de är assyrier eller icke assyrier. Det börjar bli löjligt när man hela tiden ska kritisera svenska politiker när våra egna såsom Yilmaz Kerimo, Ibrahim Baylan etc.fortfarande inte har gjort det ni vill att Lars Adaktusson ska göra.

Nimrod 160505 - 14:11

Bra och nödvändig kritik som jag hoppas att Lars Adaktusson tar till sig. Det är naivt att tro att alla grupper som utger sig för att verka för folkgruppens bästa verkligen är det. Vi assyrier vet vilka Dowronoye är och deras agenda. Dags för politikerna att också få upp ögonen.

khoshaba 160505 - 13:47

allt är nuri fel han skulle skicka honom till det största assyriska partiet inte dowornoye föörädarna. NURI KINO ÄR LIKA MYCKE DÅLIG SOM DOWORNOYE

Sekt 160505 - 13:43

Ars är det största folkvalda demokratiskt förbundet för assyriska rörelsen i sverige. Vem skulle annars representera oss i sverige? Dowronoye/adfa med 20 medlemmar som inte har demokratiska årsmöten?

Ashuraya 160505 - 13:34

Till Trött// I denna , som du kallar sekt, finns det assyrier från alla kyrkotillhörigheter, och Assyrier från hela mellan östern. Och vem är du föratt avgöra att ARS inte representerar Assyrier, vilka representerar de annars??? Mars gubbar eller?

Iwardnoyo 160505 - 12:09

Adaktusson har ingen illvilja. Vi kan lägga ner alla konspirationsteorier kring det. Det som har hänt är helt enkelt att assyriska organisationer inte har agerat tillräckligt snabbt eller velat engagera sig med Adaktusson, och då har en annan organisation kommit före. Assyriska riksförbundet bör skylla sig själva om nån.

Peter 160505 - 11:03

Bra! Ska man ta sig an en sån här komplex fråga är det viktigt att man är påläst. Vi är tacksamma för att han bryr sig om oss men vi ska inte kompromissa när det kommer till dessa marionettdockor som springer andras ärende.

Ovetandes 160505 - 07:55

Lars är ovetandes som andra svenska politiker. Ars måste sätta sig med honom som är vår folkvalda representant i sverige

Trött 160505 - 00:34

Nu börjar det bli riktigt patetiskt och larvigt hujada. Vem är ni att tro att ni representerar assyrier? Ni börjar låta mer som en sekt.