Publicerad: 2016-05-30

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Senator Jon McCain i mitten med en assyrisk delegation.

McCain kritiserar KRG öppet angående assyrier

VÄRLDEN Den amerikanske senatorn John McCain skrev nyligen ett brev till den kurdiske presidenten Massoud Barzani där han uttryckte sin oro över assyriernas situation under kurdiskt styre.

John McCain är en av USA:s mest kända och mest respekterade politiker. Han har varit senator för Arizona sedan år 1987 och år 2008 var han republikansk presidentkandidat. Efter att tidigare i maj ha träffat en delegation assyrier med rötter i Irak skrev han förra veckan ett brev till Massoud Barzani, president i det autonoma området (KRG) i norra Irak.

I brevet uttrycker McCain sin oro över rapporterna om hur assyrierna behandlas av KRG. Han understryker att "det är viktigt att inte bara skydda utan också respektera den assyriska folkgruppens grundläggande fri- och rättigheter" trots den politiska instabiliteten och våldet som råder i regionen. McCain skriver att han blev oroad av de vittnesmål han hörde om hur assyrierna förvägrats grundläggande service, förhindrats i sin rätt att röra sig fritt och blivit fråntagna de vapen de behöver för att försvara sig mot Islamiska Staten.

Den kristna assyriska folkgruppen har en lång historia i Irak och de har gett ett viktigt bidrag till landets unika sociala mångfald. De förtjänar samma rättigheter och samma skydd som andra grupper och minoriteter i området, däribland den kurdiska folkgruppen. Jag uppmanar därför dig och din regering att respektera och skydda deras grundläggande fri- och rättigheter samt att arbeta tillsammans med lokala assyriska ledare för att ta initiativ för lokal utveckling.

McCain betonade också att kampen mot Islamiska Staten, hur viktig den än är, inte får bli en ursäkt för agerande som strider mot grundläggande värderingar.

Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet i Sverige, är glad över McCains brev.

- John McCain är en tungviktare i amerikansk politik. Att han tar sig tid att sätta sig in i frågan och skriva till Barzani är ytterst välkommen. Det är också ett uttryck för att det assyriska påverkansarbetet i USA under ledning av Assyrian American National Federation (AANF) har tagit stora steg framåt. Vår röst hörs nu allt bättre också på hög politisk nivå tack vare vårt systerförbund i USA, menar Yakoub: "Svenska politiker måste ta notis och följa hans exempel med öppen kritik mot KRG". 

Hela brevet (på engelska) kan läsas här.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Ciro 160608 - 23:35

Drama Quenn, hur fick du in att Nuri Kino är inblandad i brevet, är du vänlig att berätta för oss okunniga stackare som är lurade.

ahuraya 160608 - 22:53

Simpel Armenier du är den smartste, jag läst av på den här sidan osv etnecit..Fortsätt med det du skriver..

Mulan Barzani 160605 - 12:30

Rabbi, du är en simpel kurd. Vad får du av att skiva en massa goja om assyrierna & armenier och samtidigt som du går under namnet Rabbi. Ni kurder är uppdelade på fler klaner än vad ni själva kan räkna till och hade det inte varit av rädslan för terror organet PKK så hade ni aldrig suttit vid samma bord. En vacker dag har vi inbördeskrig mellan klanerna samt den religiösa uppdelningen (sunni, shia, alawit) !

Rabbi 160603 - 16:18

Sakta i backarna SA! Qamishly är en belägrad stad och därifrån går inga assyriska armeniska styrkor någonstans. Alla de där folkgrupperna du nämner har vi svikit mer än en gång och de är mäkta trötta på oss och våra stora tomma ord från diasporan - det lämpar sig inte att här nämna vad de kallar oss pga våra svek och feghet. För folk med lika många organisationer som folkantalet splittrade på ett tiotal benämningar finns ingenting som är möjligt. "Nagorno Karabach och ni slakta"! och så kräver ni erkännande för folkmord och tror att Tyskland redan har erkänt! Jag tror inte en armenier uttalar sig på det här viset. På sin höjd en uppochnervänd suryoyo

Simpel Armenier 160603 - 13:04

I Qamishlo finns det en flygplats, sen är det bara att åka i eskort med Assyriska-Armeniska styrkor över gränsen till Irak. Alliera er med nationalistiska Ezidi så har ni mer folk. Även shia shabak folk finns i Ninve slätten som ni kan inkludera då dessa får direkt stöd av Irak. Börja med att sluta tro allt är omöjligt. Läs om Nagorno Karabach i Armenien för att få motivation hur vi slakta Azerierna (turkar) med mkt mindre styrka ock tog tillbaka områden

Rabbi 160602 - 10:41

Hur tar vi oss dit, SA? Kommer vi till Arbil hamnar vi i Daeshmerga, kommer vi till Baghdad hamnar vi Faluja. Också andra har varit "klipska och observanta" och redan 1991-3 uppmanat att kräva en skyddszon, och uppförande av en internationell flygplats på Ninveslätten just för detta ändamål du nämner. Men tillfället försummades och därför förväxlar du nu pappersdrakar med riktiga styrkor

Simpel Armenier 160602 - 03:42

För två år sen skrev jag på Hujådå att de Assyriska styrkorna KOMMER att resa sig och växa, många här var skeptiska. Men se nu vad som sker, tillochmed McCain går i god för er, även politiker från Holland och Australien har höjt sina röster för Assyrier och Kaldéer. Nu får ni göra som Armeniernas diaspora gjorde, res ner och kriga! Finns ingen annan väg. Öppnas upp er och mer, skynda innan dörren stängs igen, kanske för evigt...

Occupied ASSYRIA 160531 - 23:15

Dags för kurd organisationer att upphöra med sin fula taktik att inte våga erkänna assyrierna som folk i sitt eget hemland, sluta tvångsassimilera minoriteter och konfiskera assyrisk mark i Syrien/Irak. Till svensk regering och partiledare sluta spela naiva, igår Saddam (en diktator) men idag Barzani och ISIS.

Patrioten 160531 - 21:15

Rabbi det är uppenbart att du inte kan läsa eller analysera skrivande text. Var i brevet läser du att senatorns avsikt är att sätta "kristna mot IS i Falluja? Politik förstår du uppenbarligen inte heller. Ägna dig åt annat än att uppta vår tid. Respekt åt de assyrier som lyckats argumentera för den assyriska saken. Till syvende och sist hänger det på oss, vi kan inte lita på att andra "gör jobbet" åt oss.

Assuroye 160531 - 14:28

till Rabbi, Snälla göm dig inte bakom ett judiskt namn. Du av alla borde isåfall känna till att John McCain är av judiskt påbrå . Du är inget annat än en vilsen liten kurdisk pojke som blir arg över att Assyrier i diasporan uppmärksammar omvärlden på kurdernas Terror mot ursprungsbefolkningen i Assyrien. Du avslöjar dig själv när du kallar oss "kristna idioter" . Att modertorn släpper igenom dina kommentarer är för mig en gåta !

Rabbi 160531 - 08:22

Johan tror uppenbarligen fortfarande att Obama är muslim. Ska man skratta eller gråta över assyriers politiska mognad? Ordakrobaten och den handlingsförlamade Patrioten hittar som vanligt inte ut ur sin egengjorda labyrint. Varför kommer detta brev först nu, två år efter den nesliga avväpningen? Ju därför att de kristna idioterna behöver sättas in mot IS i Faluja. Men som vanligt ska McCains egna trupper, Daeshmerga, slippa delta i operationer som inte gagnar deras egna intressen.

Suryoye 160531 - 03:04

Obama sa samma sak och vad hände? ingenting! lögnare alla politiker är lögnare och USA ligger bakom allt!

Patrioten 160530 - 21:53

Allt stöd som Assyrier kan få från amerikanska senatorer är välkomna. Jag hoppas att även våra svenska politiker uttryckte sina ståndpunkter direkt till kurdiska företrädare i norra Irak på samma sätt som senator John McCain. Som alla känner till hjälper Sverige direkt kurderna med bistånd och militärt. Minimikravet borde vara att kurdernarespektersr assyriers politiska och natinella rättigheter som kurder kräver av andra respekterar deras rättigheter. Sveriges stöd borde villkoras av detta minimikrav, anser jag som svensk-assyrier.

Johan 160530 - 16:51

Vad snackar ni om. Brevet är väldigt bra. Den nämner oss vid vår etnicitet och inte sol tidigare som "kristna". Vad mer kan/vill ni att en senator ska göra? Den verkställande makten finns i Vita Huset och där är en muslim chef.

Drama Queen 160530 - 16:34

Intressant hur den kristna kurden Nuri Kino försöker ta åt sig äran även av detta brev bland mycket annat han lurar på okunniga stackare.

Julius 160530 - 15:41

Ja dessvärre är det bara ett onödigt fördömande. McCain åker rätt ofta till Irak och där träffar han Barazani ofta. Jag tror inte att han tar upp det med företrädarna han träffar i 'Irak.

Rabbi 160530 - 14:07

"Fördömande"? Det är snarare ett rövslickande, om man har läst originalet förstås som finns "här" för säkerhets skull. Och de så kallade assyrierna förblir kristna idioter

Haha 160530 - 12:49

"Pappersfördömande"