Publicerad: 2016-06-22

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

EU-parlamentarikerns brev till KRG om assyrier

EUROPA EU-parlamentarikern Bodil Valero från Miljöpartiet har ställt kritiska frågor till KRG om assyriernas rättigheter efter markstölden i Nahla.

EU-parlamentarikern Bodil Valero från Miljöpartiet har i ett kritiskt brev daterat den 26 maj ställt frågor till den svenska representanten för norra Iraks administration KRG. I brevet riktar Valero kritik mot upprepade markstölder och förtyck gentemot assyrierna.

"Jag börjar bli orolig över de många oroväckande uppgifter jag får om att det har blivit allt vanligare att minoriteter drabbas av landkonfiskeringar, bland annat assyriskt ägda marker i Nahlaområdet", skriver EU-parlamentariken och efterfrågar svar på hur KRG tänker hantera situationen.

Bodil Valeros brev kom en dag efter att den amerikanske senatorn John McCain skickade ett liknande brev till den kurdiske diktatorn Massoud Barzani där han starkt kritiserade övergreppen mot assyrierna i Norra Irak. 

Breven tyder på att alltfler politiker nu får upp ögonen för den smygande etniska rensningen som kurdiska grupper genomför i skuggan av kriget mot IS.

I norra Irak finns totalt 54 assyriska samhällen som helt eller delvis utsatts för markstöld av kurder som får rättsystemets passiva stöd genom att de varken åtalas eller tvingas lämna tillbaka marken. 


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

The kurdish pkk fighter 160712 - 02:29

Jag håller med om att massoud barzani är en riktig diktator som även vi kurder verkligen inte tycker Om men det där med mark stöld är inte sant. När isis kom flydde typ alla assyrier från Nineve slätten vilket gjorde att tusentals hus stod obebodda och det är inte förbjudet att ge tomma hus till sitt folk (kurder) eftersom det inte bor nån där. Däremot är det markstöld om det redan bor assyrier i husen och KRG bara kastar dom ut och ger huset till kurder. Jag är kurd men jag hade ändå hållit med er om det ni sa va sant.

Julius 160623 - 13:04

@?? egentligen så kommer detta inte hjälpa. Det behövs mycket mer än ett brev för att få stopp på det.

Mike 160623 - 10:43

Till KS, det beror på att vi assyrier inte för en dialog med politikerna. Låt oss fortsätta göra det men samtidigt arbeta med andra saker som stöd till NPU så kommer det att leda till något bra

KS 160623 - 00:18

Låt er inte luras av politiker. De är opportunister och gör inget som är till nytta för folket, utan allt de gör sker med utgångspunkt i att stärka deras position. Titta på denna intervju. http://www.assyriatv.org/2016/02/bodil-valero-about-the-recognition-vote-in-the-european-parliament/#comments

Mike 160622 - 23:36

till ??, yepp om fler fortsätter

Tack! 160622 - 19:59

Vi är många som uppskattar detta stort Bodil!

?? 160622 - 19:08

Helt ärligt är det nån som tror att det kommer att hjälpa??

Tacksam assyrier 160622 - 13:26

Tack Bodil för ditt stöd!