Publicerad: 2016-07-04

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Nybildat riksförbund samlar Nederländernas assyrier

EUROPA Assyrier i Nederländerna samlades under helgen för att komma igång med det nybildade Assyrische Federatie Nederlands, ett riksförbund som ska samla assyrierna i landet och föra gruppens talan på det nationella planet.

Närmare trettio personer från olika delar av landet samlades i staden Hengelo i västra delen av Nederländerna under helgen för ett uppstartsmöte. Sedan en kort tid tillbaka är Assyriska riksförbundet i Nederländerna en registrerad organisation och nu börjar arbetet med att bygga upp en fungerande apparat. Under uppstartsmötet valdes en provisorisk styrelse och en handlingsplan för tiden fram till förbundets första ordinarie årsmöte kommande vår. 

Assyrier kom till Nederländerna redan på 70-talet och många kom att bosätta sig i kommunen Tweente och de två småstäderna Hengelo och Enschede, nära den tyska gränsen. Här finns idag en community på runt 25 000 personer, föreningar och assyriska kyrkor. Mindre assyriska communities finns i Amsterdam och andra städer i landet. Totalt uppskattas antalet assyrier i tulpanlandet uppgå till 40 000 individer.

Med på uppstartsmötet i Hengelo fanns Assyriska riksförbundet i Sveriges ordförande Afram Yakoub som delade med sig av den svenska erfarenheten.

- Vi har i Sverige nära fyrtio års erfarenhet av organiserat arbete på riksnivå och den erfarenheten hoppas vi ska hjälpa det nybildade riksförbundet i Nederländerna att komma igång på ett bra sätt, säger han. 

Assyriska riksförbundet i Nederländerna förväntas inom kort att ansöka om medlemsskap i Assyriska Europeiska Konfederationen som i dagsläget samlar riksförbunden i Sverige, Tyskland och Belgien. 

  

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Alkohol 160706 - 10:42

ASHURAYA, jag kan slå vad om att du är medlem i syrisk ortodoxa kyrkan, det vill säga du är en seryoyo=oromoyo. Den kyrkan uppstod som en motreaktion mot den assyriska identiteten, och en medlem i den kyrkan kan därför aldrig bli assyrier. Det är alltså lättare för en kamel att passera nålsögat än för en seryoyo att bli assyrier. Alla naiva alkemistiska försök att blanda olja med vatten till en homogen vätska -att hävda att en seryoyo=oromoyo är en assyrier är förgäves. Någon gång får det vara slut på naiviteten!

ASHURAYA 160706 - 00:32

Till Gevriye// Du är Assyrier???? "Det finns inte ens tvåtusen assyrier i Holland, resten är arameer"? En assyrier tänker inte så, du är en av fascisterna och separatisterna. Looool

Gevriye 160705 - 19:03

Jag är från Holland, jag är assyrier och har gift mig här. Att ni inte skäms att ljuga i er artikel, Det finns inte ens tvåtusen assyrier i Holland, resten är araméer. Det finns en enda assyrisk förening och där spelar de kort, alla vi som var aktiva har de tvingat bort. Hela den här artikeln är en bluff.

Sabri 160705 - 16:04

Mdawemo u felhono shafiro u lo msantutu cal noshe mahrwone.

Assuroye 160705 - 08:27

ännu en tandlös organisation som kommer bedrivas av folk som saknar ngn som helst typ av grundskoleutbildning.

Lokförare 160705 - 07:41

Det fanns ett riksförbund på 80- och 90-talet och Det var faktiskt väldigt aktivt. Förbundet hade en månatlig tidskrift som var bäst och störst efter Hujådå, ibland faktiskt också me artiklar av bättre kvalitet än i Hujådå. Förbundet stängdes pga konflikte och tack vore ADO:S reaktionära krafter som ville ha totlal makt. Men när de fick denna "all makt" klarade de inte av uppgiften och de avvecklade förbundet.

Mar Loka 160705 - 02:44

Mycket bra jobbet!

Tihe 160704 - 19:21

Ofattbart att de inte haft ett riksförbund tidigare. Bra att de gör nåt nu i alla fall

Bar-Soyumo 160704 - 12:41

Vilket fint jobb. Assyrier börjar organisera sig alltmer i Europa och omvärlden. Det ser ljust ut. Bra jobbat !