Publicerad: 2016-08-23

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Assyrier i USA kampanjar för Donald Trump

VÄRLDEN Många assyrier i USA är uppgivna inför presidentvalet men många är även entusiastiska för Donald Trump. Facebook-sidan Assyrian Americans for Donald Trump har över femhundra likes.

Det finns ingen statistik i USA som avslöjar hur majoriteten av de cirka femhundratusen assyrierna röstar i presidentvalen. På sociala medier är dock stödet för Trump tydligt. Med femhundrasextio likes är facebook-sidan Assyrian Americans for Donald Trump ett ställningstagande för den kontroversielle kandidaten. Någon motsvarande facebook-sida för Hillary Clinton går inte att finna. 

Frank Wolf, tidigare republikansk medlem i representanthuset från delstaten Virgina och engagerad i den assyriska frågan, har uppmanat assyriska företrädare att begära möten med både Clinton och Trump. I ett tal han höll i Washington under ett panelsamtal om Nineveslättens framtid tidigare i år dundrade han: "If they don't have time to talk to you, then you don't have time to vote for them!".

Många assyrier upplever att president Barack Obama har negligerat frågan om minoriteterna i Irak helt och hållet under sin ämbetsperiod. Under sin valkampanj flörtade han med assyrier i USA genom ett brev där han ställde tuffa frågor till dåvarande utrikesministern Condoleezza Rice. 

"What steps is the U.S taking to ensure that Iraq's Christians and other non-Muslim religious minorities are properly represented in Iraq's governmental institutions?", skrev Obama i brevet då. Som president har han av allt att döma helt glömt bort frågan om minoriteternas representation och säkerhet. 

I ett av sina tal har Donald Trump ställt den retoriska frågan vad man har gjort för de kristna i Mellanöstern i ett försök att uppmärksamma Obama administrationens misslyckanden. Frågan är vad Trump själv kan eller kommer att göra om han blir president eller om han likt Obama glömmer frågan när han väl är i "the Oval office". 


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Hammurabi BarAsmar 160831 - 16:26

1. Jag delvis håller med ”Trött. Väldigt trött”. Han verkar inte vara så trött, i alla fall hans analys är kronologisk och uppiggande av minnet på vårt folk. Hans analys har väckt minnet på mig från min barndom i Turabdin under Cypernkrisen på 1960-talet då var vårt folk hotat av kurderna för ett ytterligare folkmord. Jag kommer ihåg ordagrant vad de vuxna och äldre i vår by sade ”Den här gången kommer ryssarna att skydda oss”. Däremot vi barn lekte krig med våra gevär av pinnar och dessutom planerade hur vi skulle skydda vår by när kurderna skulle komma. Alltså, jag instämmer att vårt folk inte lär sig av sitt misstag som har hänt gång på gång genom historien…

Vi är klantiga och eftersatta 160830 - 11:05

Jag instämmer med @trött, väldigt trött. Vi kan inte förvänta oss att andra länder ska lägga in massa resurser för att befria Assyrien. Resurser som att kriga mot kurder, araber och andra makter som står bakom dessa. Assyrierna är ingen säker inventering för västvärlden eftersom vi är så eftersatta vad gäller politiskt inflytande, militärt, folkmässigt ETC. Vi är en minoritet på ca 3-5% utsprida över hela Irak. Vi är inte centrerade till ett kärnområde för att vara tillräckligt starka. Vi har ingen gemensam agenda, våra 20 tal partier kämpar alla för sina egna mål. Vi har historiskt stött diktaturer som lett till att vi fått betala för det idag när dem blivit avsatta. Om vi kollar på hur våra grannar agerat borde vi lära oss av dem.

Trött. Väldigt trött. 160828 - 11:28

Jag tror inte att vi assyrier är mindre begåvade än andra. Jag tror att vi lider av ett enormt mindervärdeskomplex (pga. Baath, millet, Seyfo osv.) som gör att vi lyssnar och lyder, vi ser upp till ledare som slänger gamla kex på marken som vi glufsar i oss - vi är inte stolta, starka och självständiga, vi är som en mobbad tonåring på skolgården som lyser upp bara någon tittar på oss - och vi firar stort om någon kastar ut sig ett litet hej. Dagen efter ligger vi på marken och blir sparkade på, och personen som hälsade dagen innan syns inte till. Vi ligger på marken själva i fosterställning, mörbultade. Och nästa dag samma visa med en annan person. Men precis som med mobbning så går det att ta sig upp. Visst stöd kan man få, men det viktiga, tufffa arbetet sker i det inre, det måste komma inifrån personen själv. Vi assyrier ligger dock fortfarande kvar där i fosterställning och väntar på att skolans kung ska plocka upp oss och klappa oss på axeln.

Trött. Väldigt trött. 160828 - 11:19

Ang. mitt tidigare inlägg om att man ska lära sig av historien: När Obama var senator var han också minsann på de kristnas och andra minoriteters sida i Irak, se Hujådås arkiv (http://hujada.com/article.php?ar=932&page=1). Vad har han gjort som president? Nada. Trump? Nada. Vad är det hos assyrier som gör att vi aldrig lär oss? Är allt ett skämt? Hade man skrivit om bok om assyriernas öde genom tiderna så skulle det ha ett stort underhållsvärde (Bara en idiot går i samma fälla två gånger? Är de så obegåvade att de inte lärt sig nånting av sin egen historia?). Kan vi inte vakna? Vi har ingenting att komma med då vi är i numerärt, intellektuellt, ekonomiskt, politiskt och militärt underläge. Vi måste således utveckla allt detta (dvs. föröka oss, utbilda oss, bli rika och framgångsrika, engagera oss i politik och understödja våra militärstyrkor). Jag bryr mig för övrigt inte om Trump t o m är förälskad i Assad - vad hjälper det oss?

Trött. Väldigt trött. 160828 - 10:49

Nej, men har han nämnt ARMING THE ASSYRIANS? Knappast. Och alla politiker i väst säger att ISIS/terrorism måste stoppas, Trump har inte patent på detta. Att Clinton är sk*t betyder inte att Trump är bra. Två fel gör inte ett rätt/pest eller kolera etc. Alla politiker säger att man värnar om de kristna i MÖ, men vid makten så blir lite besvärligare att göra något. Även om Trump rent ideologiskt hade varit av åsikten att assyrier bör räddas/skyddas/stärkas m.m. så kommer det finnas realpolitiska hinder som inte ens en labil person som Trump klarar av. Att han har en pissig kvinnosyn, nedvärderande synpunkter och svarta, mexikanare m.fl. (som för övrigt är kristna), det påverkar inte din bedömning alls? Nej, åt h*lvete med Trump, Clinton och Putin, ingen har gjort - och kommer heller inte göra - något för oss.

Pigg. Väldigt pigg. 160826 - 07:50

Trump är den enda kandidaten som inte har nämnt "arming the Kurds", han vill bomba sönder ISIS. har vid upprepade tillfällen sagt att USA/världen har svikit de kristna i Mellanöstern (assyrier ingår i kategorin kristna i Mellanöstern), han är inte aggressiv mot Ryssland vilket är bättre för världsfreden, han tar islamistisk terrorism allvarligt och vill bekämpa det. Han har dessutom inga problem med Assad. Clinton är tvärtom. Clinton är en fortsättning på Bush och Obama. Hon stöttar FSA i Syrien, kurder och allt annat av ondska Vote Trump!

Mourat 160825 - 23:29

Varken Putin, Trump eller någon annan av Väst politiker bryr sig om kristendomen eller kristna. Putin har i våras sålt enorma mängder vapen till Azerbaijan, samtidig som han medvetet lät dröja leveransen av vapen till Armenien, där Ryssland har en militärbas. Nu ska han åka till Turkiet för att tillsammans med den muslimske fundamentalisten Recep Tayyib Erdogan skåda "Vänskaps match" mellan Ryssland och Turkiet. Man kan och ska inte lita på andra.

Trött. Väldigt trött. 160825 - 10:29

Trump innebär ingenting för assyrierna och kommer inte att förändra vår hemska situation i världspolitiken. Han är verkligen inte den enda räddningen. Kan du (och ni andra som är av samma märkliga åsikt) vidareutveckla detta resonemang? Ska han sätta på sig korsriddarrustningen med lansen i högsta hugg och rädda assyrierna i Assyrien? Vakna upp, Ett'ir, MaHesu. Jag är intresserad av historia, dels för att jag tycker det är underhållande och lärorikt, dels även för att jag tycker man kan lära sig att inte upprepa samma misstag gång på gång. Vi måste sluta förlita oss på andra och förvänta oss att ANDRA ska göra ALLT (eller ens något) åt oss.

Ishtar 160824 - 23:39

Trump är den enda räddningen för assyrier

Mike 160824 - 18:12

Hade röstat på Bernie Sanders, även om han inte blev föreslagen. Alla andra är tyvärr skit

Trött. Väldigt trött. 160824 - 14:07

Trump känns ungefär lika stabil som en testosteronstinn kille i övre tonåren med ett besynnerligt intresse för våldsam kampsport. Han vill inleda något slags revolt, han vill vara kontroversiell, han vill vara annorlunda. Det är dock ytterst tveksamt om han kommer att kunna vara det. Men om han lyckas och hela världspolitiken förändras, vet vi om det blir bättre? Ja, han kommer samarbeta med Ryssland, men, handen på hjärtat nu, vad har Ryssland gjort för assyrierna? De har hjälpt kurderna mer än assyrierna. Hillary är inte ett bättre alternativ, men det betyder inte att man måste promota Trump. Två fel gör inte ett rätt.

Please give me back free Assyria! 160823 - 20:56

People have to stop thinking in the short term!

Afram 160823 - 15:53

Herregud vad är det jag läser? Är folk så förblindade att de glömmer snabbt hur fort den verkliga politiken tar över så fort någon vem som helst installerar sig i washington. Inbilla er inte för ett ögonblick att de ekonomiska intressena plöstligt skulle upphöra som i ett sorts "Trump-vakum". Kan inte hålla mig från skratt.

Assyrians 160823 - 14:10

Trump!

Sharur (IV) 160823 - 13:37

Det enda som jag personligen bryr mig om i USA-valet är att det ska finnas en framtid för oss Assyrier i mellanöstern. Med Trump har vi en bättre chans än med Hillary. Med Hillary kommer stödet för rebellerna att öka, Assad kommer att avsättas och ett maktvakuum kommer att uppstå precis som vi såg i Irak, Islamister kommer att ta över, och vi kommer att se en massflykt av Assyrier från Assyrien.

Sharur (I) 160823 - 13:36

Jag har följt det här valet från allra början och jag måste säga att det har haft ett enormt underhållningsvärde. Men om man reflekterar över vad valet betyder för oss Assyrier i Mellanöstern så är mina personliga tankar och åsikter följande: Hillary följer Obamas linje med ”Assad must go” och vill stödja rebellerna i Syrien = extremister och ISIS. Det finns t.o.m. Wikileaks-dokument som visar att Hillary har skickat vapen från Libyen till ISIS i Syrien, med Julian Assange själv som bekräftar detta i videon i följande länk: http://www.thepoliticalinsider.com/wikileaks-confirms-hillary-sold-weapons-isis-drops-another-bombshell-breaking-news/. Hillary är även anti-Ryssland och klagar över att Ryssland bombar ”rebellerna” i Syrien. Trump däremot har varit väldigt tydlig med att han vill förbättra relationerna till Ryssland och vill sammarbeta med Ryssland för att slå ut ISIS i ibland annat Syrien.

Ashur 160823 - 13:23

Länge leve Trump!