Publicerad: 2016-09-01

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
NPU soldater under operationen i byn Badana Kabir på Nineveslätten. Foto: NPU

NPU befriade en by på Nineveslätten

ASSYRIEN I ett historiskt steg befriade idag morse Nineveh Plain Protection Units (NPU) byn Badana Kabir på Nineveslätten. Operationen genomfördes i tät koordination med den internationella koalitionens flygvapen.

Operationen att befria byn Badana Kabir inleddes tidigt på morgonen den första september. Med hjälp av koalitionens flygbombningar och artilleri intogs byn efter strider mot terrorister från Islamiska Staten. Det är ett historiskt steg för den assyriska styrkan att ha befriat ett samhälle på egen hand och på samma villkor som andra styrkor i Irak. 

Byn Badana Kabir tillhör minoriteten shabak och ligger nära både staden Baghdede och staden Karamles. Officiellt ligger byn inom Baghdedes stadsgräns. Personer på plats i irakiska Assyrien som Hujådå har talat med uppskattar avståndet till Baghdede till mindre än fem kilometer. Baghdede var den största assyriska staden på Nineveslätten fram till IS:s framfart för över två år sedan.  

Trots att IS lade upp ett motstånd sårades inga soldater ur NPU. Terrorgruppen valde dock att fly tidigt och de soldater ur NPU som var längst fram kunde se hur teroristerna flydde från byn. Cirka 150 soldater deltog i operationen som hade godkänts i förväg av koalitionen. 

- Det här är väldigt viktigt och ger stort hopp. Att NPU nu befriat en by utan inblandning av irakiska armén eller peshmerga är stort. Det öppnar upp för större framgångar och operationer inom närtid, berättar en person som är insatt i NPU.

Nineveh Plain Protection Units (NPU) bildades tidigt under sommaren 2014 som en reaktion mot Islamiska Statens framfart. Idag består styrkan av närmare sjuhundra man och har sin militärbas utanför staden Alqosh på Nineveslätten. 


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Sumeria 160908 - 12:28

Om Assyrierna verkligen ville. Då menar jag från alla våra kyrkor. Alltså att man går ihop och värvar alla män. Det finns hundratusentals i europa, Amerika, Australien. Bara från Europa kan man samla 50 tusen. Likaså från Amerika. Bara om man vill.

Tihe NPU 160908 - 10:03

@Partisanen, större delen av ninveslätten ligger under isis och kurdernas kontroll, irakiska armen (sunnustyrkor) kontrollerar små områden. Vem ska fördriva dessa från området efter isis? NPU skulle inte klara av det . städerna i ninveslätten är obebodda, många hus har förstörts. Att starta ett krig i området kommer leda till att färre återvänder till sina hemtrakter och fler emigrerar till väst. Det skulle resultera en stor demografisk förändring, där assyrier lämnar medan kurder araber tar över omådet...

Partisanen 160908 - 09:58

@Partisanen jo antalet styrkor med utrustning räknas. Det som NPU befriar idag, kommer dessvärre inte ligga under NPUs kontroll i framtiden. Kurderna eller araberna kommer komma in med sina styrkor och ta över det som assyriska styrkor befriat. Många områden i Ninve är enkla att ta över efter som ISIS förlorat mkt, däremot väljer arabiska och kurdiska styrkor på att inte ta över områdena av olika skäl, framförallt av strategiska då dessa områden inte har några strategiska betydelser.

Sharur 160908 - 09:02

Till Partisanen: Vad pratar du om? Det är snarare tvärtom, Assyria TV erbjuder en intervju med en förstahandskälla. Källan är direkt på plats på marken och från NPU. Du kan inte komma närmare en källa än så. Du verkar inte heller ha tagit dig tiden att kolla på videointervjun med förstahandskällan på Assyria TV. Om jag ska vara ärligt så verkar både du & "Assuroye" vara antigen missinformerade (inget fel på det, men försök att lära er då istället) eller så försöker ni avsiktligt att diskreditera och sprida desinformation.

Partisanen 160907 - 15:58

Sharur, att åberopa assyriatv som oberoende källa är väldigt naivt och sänker din trovärdighet i frågan. Tihe NPU, du imponeras av hundratusenmanna styrkor men kan du se några spår efter de irakiska och syriska arméerna som räknades i miljoner? Det är alltså inte storleken som räknas. Rätt ska segra under dygnets mörkaste ögonblick, som är kort och därför uppmanas vi att vara särskilt vaksamma. Dessutom har vi inga problem med att samla ihop flera hundra tusen soldater - vi har minst lika många partier och organisationer.

Tihe NPU 160907 - 10:22

All ära till NPU, men vi ligger långt långt efter. En by har befriats, alla assyrier tror att dessa tappra män ska ta över hela ninve släten. NPU, en styrka på ca 1000 man med knappt tunga vapen löser inte assyriska folkets problem. Ska vi mäta oss med våra grannar så är vi en droppe i havet. Araberna, shia, sunni har styrkor som uppgår till flera hundra tusen. Likaså har kurder över hundra tusen man i sina styrkor. Dessa styrkor är dessutom vältränade och betydligt bättre utrustade. Kan NPU stå i vägen för dessa? tror ej att det blir en svår match. Kurder och araber vill båda ta över området efter isis, en 1000 manna styrka kommer inte ge oss ngt. Var lite verklighetsförankrade gott folk.. NPU kan inte ensamt klara av det, vi behöver engagera hela folket och alla partier..

Sharur 160906 - 23:28

Till ”Assuroye”: Koalitionen mot ISIS består av många olika länder, där den främsta aktören är USA. Kanada tillhör också koalitionen mot ISIS. Att USA/Pentagon inte officiellt går ut med information i det här fallet är helt naturligt. Det var Kanadensiskt stridsflyg som gav flygunderstöd åt NPU, och ej Amerikanskt, därav ingen offentlig information från Amerikanskt håll. (Källa: 05.59 i videon från Assyria TV, http://www.assyriatv.org/2016/09/npu-liberated-village-nineveh-plains/). Så än en gång, sluta försöka vilseleda och sprida desinformation.

Assuroye 160906 - 04:59

Sharur, jag försöker inte sprida disinformation ! Jag försöker ha en objektiv syn på saker och ting som skrivs här på Hujada och överlag. Det är viktigt att man granskar det Hujada skriver m h a andra källor så att "rätt" information kommer ut. Annars matas folk här i Väst av Propaganda och tror på en massa saker som inte är sant. Om koalitionen hade givit flygunderstöd till NPU så hade dem gått ut med ett officiellt uttalande om det på sin hemsida. Här har du hela den sk invasionen på film om du är intresserad. Med respekt för NPU , jag har inget emot dem , men dem målar upp sig större än vad dem är . Det är en icke oberoende milis https://www.youtube.com/watch?v=EPEUfyVFlN0

Sharur 160905 - 09:02

”Assuroye” varför försöker du vilseleda och sprida disinformation? Det står inget i artikeln du länkade till som motsäger vad Hujådå rapporterar. Du verkar inte heller ha läst artikeln på Hujådå heller. NPU tillsammans med koalitionsflyg inledder en offensiv mot byn, vilket resulterar i att ISIS flyr och överger byn. Jag kollade precis på intervjun på AssyriaTV med soldaten från NPU och även han säger precis samma sak som det står på Hujådå. Så, än en gång, varför försöker du vilseleda och sprida disinformation?

Assuroye 160903 - 17:57

Jo, Tjena ska man verkligen tro på Propaganda maskinen Hujadå , här står det nämligen ngt annat . Byn var redan övergiven när dem kom dit . Pentagon har inte gått ut med ngt officiellt om att dem har givit flygunderstöd till ngn grup.... Hujadå har brist på läsare så man måste skriva vad som helst för att få pengar ...Hahahaha http://www.vocativ.com/356105/iraqi-christian-militia-claims-isis-victory-with-coalition-help/

Ninwe shafirto 160902 - 23:48

Underbart! Vi kan om vi vill! Vi skapade första civilisation och la grunden hur man ska styra ett samhäll på bästa sätt. En central regering och lokala provinser(kommuner) som bestämmer till viss del över sin provins. Hujådå borde skriva en artikel om hur Assyrien styrdes. Tror inte många vet om att det här.

AssyriaForAssyrians 160902 - 23:45

Trust Assyria with NPU! To hell with all traitors among us. Follow Assyria and be blessed

Sabro 160902 - 21:00

Vem trodde att trots allt som hänt under så många århundraden att en assyrisk mini-armé idag skulle marschera i Nineveh? Man ska aldrig ge upp hoppet!

AKKAD 160902 - 08:55

Man måste säkra hela nineveh slätten innan dom lömska kurderna får för sig saker. Samt måste dwekh nawsha och NPF underordna sig och visa lojalitet samt ingjutas in i npu.vårt folk måste få upp ögonen för detta. Och mam bör handla in och skaffa vapen samla på sig så mkt som möjligt på alla sätt. Nineveh slätten ska vara i assyriernas händer innan hela alliansen ska belägra modul. Tihe Aturoye.

Jalla 160901 - 21:16

Äntligen! Fortsätt så för guds skull och skynda på!

ASHURAYA 160901 - 18:35

Här med har arameernas "mr" precident jonny messo gått ut med en nyhet på suryoyosat, där arameans forces of the jungels har tagit över ninveslätten, så nu kan alla arameer som bor i Hangelo åka tebax med arameiskt passpå köpet..