Publicerad: 2016-10-12

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Den nya styrelsen för ACE som består av två representanter från varje medlemsförbund. Foto Gabi Afram

Första konventet för Assyrian Confederation of Europe 

EUROPA Assyrian Confederation of Europe genomförde sitt första konvent under den gågna helgen. Under konventet valdes den första ordinarie styrelsen för paraplyorganet som samlar de assyriska riksförbunden i Europa.

Det första Assyriska Europeiska konventet pågick lördag till söndag 8-9 oktober i Göteborg och lockade deltagare från Frankrike, Storbritannien, USA, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Sverige. Konventet är det årliga eventet för Assyrian Confederation of Europe, ett paraplyorgan för de assyriska riksförbunden i Europa. 

Under konventets första dag hölls Assyrian Confederation of Europe's årsmöte där man för första gången valde en ordinarie styrelse. Den nya styrelsen kommer att ledas av Attiya Gamri från Nederländerna som får titeln president. Styrelsen har en mandatperiod på tre år. 

Bland talarna fanns EU-parlamentarikern Bodil Valero från Miljöpartiet som adresserade konventet via videolänk. Riksdagsmannen Robert Hanna från Liberalerna höll ett längre föredrag om vikten av att uppvakta det politiska etablissemanget. 

Konventet markerar en viktig utveckling där assyrierna i Europa går samman och agerar mer koordinerat än tidigare. Assyrian Confederation of Europe (ACE) blir det organ som ska ge röst åt Europas assyrier främst i Bryssel. 

ACE utgörs nu av Assyriska riksförbundet i Sverige, Tyskland, Nederländerna och Belgien. 


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Towo 161014 - 10:59

Grattis till styrelsen. Jag personligen är glad över att assyrier i Europa samarbetar. Nu väntar vi på frukterna.

Ralman Sushdie 161014 - 09:32

Vad betyder det att de finns att tillgå "i ASSYRIA TV"? Att de finns på deras hemsida? På deras Facebooksida? I studion? Är det inte därför vi har Hujådå: för att ge oss relevant information om vad som sker i den assyriska rörelsen. Man ska inte behöva söka för att finna den.

Souryoye dbeth Ashour 161013 - 21:51

Namnen på representanterna finns att tillgå i ASSYRIA TV. Hälsar den som söker han finner!

Ralman Sushdie 161012 - 19:03

Michael Roscas fråga är berättigad. Varför har Hujådå inte längre bildtexter? Är de här personerna på bilden medlemmar av den styrelse som artikeln berättar att valdes? I så fall: vilka är de och från vilka länder?

Life 161012 - 14:33

Många gubbar

Michael Rosca 161012 - 11:34

Vilka är personerna på bilden?