Publicerad: 2016-11-07

  • Tipsa en vn
  • Skriv ut artikeln
Foto från det historiska mötet i Khabur för att välja ett råd inför ett lokalt självstyre. Foto: Assyria TV

Assyrier i Khabur förbereder lokalt självstyre

ASSYRIEN Närmare 150 assyrier från alla assyriska samhällen i Khabur samlades och valde ett råd som ska förbereda ett lokalt självstyre i området. Det historiska steget kommer efter närmare två års slutna diskussioner.

Den 6 november samlades representanter för samtliga samhällen i Khabur-området i syriska Assyrien. Mötet föregicks av år och månader av diskussioner mellan ledande individer och aktörer om områdets framtid. Under mötet den 6 november valde de närvarande ett råd på femton personer som ska leda styret över området och förbereda att området blir lokalt självstyrande. 

- Det som har hänt här har lett till att folk har flytt och fortsätter att lämna området, men nu när folk ser att det finns en lokalt förankrad organisation som de kan få stöd hos hoppas vi vända trenden till det positiva, säger Atour Ishak, en av dem som valts till rådet i en intervju med Assyria-TV. 

Assyrierna i Khabur utsattes för en omfattande attack av Islamiska staten i februari 2015 då många togs till fånga av terrorgruppen. Attacken ledde till att många av de trettio samhällen utmed Khaburfloden tömdes och många hus förstördes.

Idag står många assyriska byar helt eller delvis övergivna men engagemanget för området är stort och en del av dem som flytt hoppas få återvända. 

Senast assyrier levde i ett sorts erkänt lokalstyre var före folkmordet Seyfo i Hakkaribergen under Ottomanska riket. 


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Michael 161112 - 01:16

Alfons din kurd Googla lite, läs Zowaas hemsida, ring och prata med ledarna från natore d khabour.

Alfons 161111 - 09:31

Tror du på allvar att det finns områden kontrollerade av "assyriska styrkor"? Din kritik mot hujådå är tyvärr berättigad! Ingen, inte ens de själva vet om de är fågel eller fisk. Med deras sätt att arbeta med media och information borde de falla utanför ramen för nya presstödet - i vart fall kommer de att göra det vid nästa reform.

Julius 161110 - 10:28

När jag googlar och kollar på kartor som visar vilka folkgrupper som kontrollerar områden i Syrien och irak ser jag inte assyriska styrkors kontroll områden. Kan någon skicka en karta som visar vilka områden assyriska styrkor kontrollerar i irak och syrien. Allmänt kritik till Hujada, era artiklar håller väldigt låg nivå, det måste finnas mer info

Potros Yalda 161110 - 07:05

Slutna diskussioner? Låter suspekt! Vilka var inbjudna till dessa slutna diskussionerna?

Joseph 161109 - 11:43

Lyckönskningar!

Qatma 161109 - 10:38

Jaså, ska du inte hålla dig till språket och TMS?

Julius 161108 - 16:00

Härligt, vet vi hur stort området är? hur många kvadratkilometer? vilka byar området omfattas i denna styre?