Publicerad: 2016-11-11

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
NPU-soldater på väg till fronten får sina instruktioner. Foto: NPDF

Rekrytering av tusen reservister i full gång

ASSYRIEN Den assyriska försvarsstyrkan NPU är på väg att växa fort. I sin kamp att säkra Nineveslätten rekryterar styrkan just nu ett tusen assyriska män som ska bemanna check-points på Nineveslätten.

Nineveh Plain Protection Units (NPU) är den enda assyriska styrkan som är erkänd av det irakiska försvarsministeriet och som deltar officiellt i offensiven att återta Mosul. Erkännandet från centralmakten i Bagdad är historiskt. NPU får idag löner och en del vapenleveranser från irakiska försvarsministeriet. 

NPU blev också historisk genom att bli den första assyriska styrkan i historien som får träning och uppbackning från den USA-ledda koalitionen. Amerikanska elittrupper har tränat NPU-rekryter och koalitionens stridsflyg gav understöd till NPU:s framryckning mot byn Badana på Nineveslätten som man befriade från Islamiska staten strax innan Mosul offensiven inleddes.

Styrkan består idag av cirka sjuhundra man som deltar aktivt med irakiska armén i att befria byar och städer på Nineveslätten. För att kunna säkra Nineveslätten måste dock NPU växa fort. Därför har man lanserat kampanjen "Checkpoint Campaign" för att rekrytera ett tusen reservister som ska bemanna check-points enligt ett roterande schema. Tanken är att bättre säkra Nineveslätten genom ett nätverk av checkpoints som ska vara välbyggda och svåra för fienden att forcera. Irakiska försvarsministeriet har godkänt planen att rekrytera ett tusen reservister och har åtagit sig att förse reservisterna med maskingevär. 

Assyrier i diasporan har spelat och spelar en stor och viktig roll för NPU. Tidigare under året lanserades i USA organisationen Nineveh Plain Defense Fund. För första gången har assyrier i USA och andra länder i väst en laglig möjlighet att donera pengar som går direkt till den assyriska försvarsstyrkan. 

Antalet donatorer ökar ständigt och donationerna möjliggör att NPU fortsätter att växa oavsett stöd från den irakiska staten. Trots att Nineveh Plain Defense Fund endast opererat ett par månader har man redan tagit emot över en kvarts miljon kronor i donationer. Antalet donatorer och donationer ökar för varje dag som går då allt fler upptäcker Nineveh Plain Defense Fund och Nineveh Plain Protection Units militära framgångar. 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Dom bittra äter beskt. 161202 - 14:09

Hur går rekryteringen då ? Jag skulle vilja att Hujådå gör en sammanfattning om läget, vilka byar Assyrierna kontrollerar på slätten?

Visst 161129 - 20:19

Att den här typen med sina många ansikten får sista ordet säger allt om ARS splittrande verksamhet och skonad på statliga bidrag

Akkadoyo bybloyo suryoyo assuroyo bethnahrinoyo 161125 - 17:25

Kolla på denna kurden att du inte skäms. Allt är synligt alla vet. Så kmr du här för att ingjuta rädsla i ett folk som inte vet vad rädsla är. Som bor bland 300milj barbarer.Var det inte peshmerge som avväpnade hela slätten och sinjar? För att ni skulle rädda era egna kvinnor och barn säger du? Du hör ju. Att ni inte skäms det är det som är mest oroväckande. Att ni va beredda att offra 1 milj assyrier yazidier för att ockupera deras mark, det min fiende är sjukt. Men hänt har hänt och nu vet alla kurdens avsikter, som ändå inte vart nån hemlighet dom senaste århundradena.

Alfons 161125 - 10:09

Ingalunda min månghövdade herre (se rubriken)! Jag önskar jag kunde vara rolig, men jag är mest orolig för sådana kappvändare som dig. Häromdagen hade ni ert fulla förtroende till oss kurder - att vi skulle tillkriga er ett land, men nu är ni besvikna för att vi blev tvungna att dra oss tillbaka för att försvara våra egna hem, kvinnor och barn när daesh anföll. Igår var det Rihanna som var er nya räddare och landgivare. idag är det Rayan och Sheik! Har jag inte anledning att vara orolig för er? självklart får du ha din tilltro till vem du vill. Själv tror jag mera på general Tuncay och hans befälhavare HBA. Det är förmätet att komma med några råd men du skulle må bra av att göra annat än skriva förvirrade och aggressiva inlägg - framgår redan av rubriken. Men återigen det är bara vad jag tror; och inget påträngande råd.

Akkadoyo bybloyo suryoyo assuroyo bethnahrinoyo 161124 - 13:41

Del 2. Det väsentliga är att assyriernas största fiender kurderna inte får känna på slätten. Dom har stulit all mark dom står på. Från arbil till hakkari till mardin till hassake o allt där imellan osv. Det blir nog bra till slut. På något konstigt sätt kmr assyrier och kristna från Mellanöstern överlag bra överens med Shiterna från Libanon till Iran. Vad det beror på må vara osagt. Bara det gynnar assyrierna o d e det enda som räknas. Assyrierna kontrollerar i stort sett hela slätten i detta nu med sina beväpnade styrkor. Baghdede,keremilish,alqosh,batnaya osv. Sakta men säkert kmr målet nås. Kurderna skämde ut sig när dom lämnade assyrerna på ert sättet när daesh anföll. Dom visade sitt ansikte och agenda gör tidigt. Dom offrar lätt 500 000 assyrier för en kakbit av slätten, så girig man kan vara. Ibland undrar man vad som skulle hända ifall en biblisk massa samling av assyrier på 150 000 soldater hade kunnat göra mellan dom 2 floderna.

Akkadoyo bybloyo suryoyo assuroyo bethnahrinoyo 161124 - 13:35

Nu försöker du bara vara rolig. Är det skönt att vara en självhatande assyrier? För mig är det som att vara en kurd. Alltså spelar det ingen roll vad du är. Syrianska är inget språk. Surayt är ett språk. Ett assyriskt språk med en blandning av akkadiska och assyriniserad arameiska. Och absolut ska shiterna tillsammans med assyrierna kasta ut alla fientliga element från slätten. Om det är NPU som är allierad med Bagdad eller rayan al kildani med Babylon brigaden som är allierad med Hashb Shabi, bagdad moqdada al sade, Iran osv. Rayan kallas för Sheik sayidna av shiterna han är högt respekterad där. Men det är oväsentligt just nu.

Alfons 161124 - 10:27

Helt ärligt tror jag heller inte att Akkadeierna talade syrianska, men det är bara vad jag tror. Vad jag däremot vet har jag redan nämnt och angett årtal för. Att alla patriarker var mutade är jag osäker på men säkert är att biskopen av Mosul, som också talade syrianska, som ledde uttåget ur staden inför ISIS var mutad. Det är också allmänt känt, också för dem inblandade utländska makterna, att Kanna och hans gelikar och även sådana som är mycket längre ner i hierarkin är trasdockor i händerna på sina respektive kyrkor. Om shiiterna skulle slänga ut ISIS och ge Ninveslätten till Kanna och de syrianska akkadeierna får de tro på som vill, men det återstår att se.

Akkadoyo 161123 - 18:24

Helt ärligt tror jag inte på att Kanna har tackat nej 3 gånger för en frizon. Det ligger säkert mkt annat bakom. Idag finns det fler som har att säga till om. Rihanna al kildani verkar vara respekterad bland shiterna. Han leder Babylon brigades. Det finns andra också. Sen lägger patriarkerna säkert näsan i blöt. Säkert därför dom besökte barzani och fick sig ngr millar var för att neka frizon och låter krg ta slätten istället. Man bör samarbeta med Bagdad. Shiterna kan man prata med och dom lyssnar.

Alfons 161123 - 17:01

Jaa, om Albins är ute och cyklar ska väl inte alfons lägga sig i. Jag tror att den som skrev "Replik till alfons" inte kan någonting om assyriernas moderna historia, och i synnerhet inte den som utspelat sig på Ninveslätten de senaste 25 åren. Alfons själv minns mycket väl 1993. 2003 och 2015 då dessa som idag leder NPU med Yonadam Kanna i spetsen tackade nej till en skyddszon åt assyrierna på Ninveslätten. Eftersom de har tackat nej tre gånger inom loppet av 22 år till ett internationellt beskydd för att i lugn och ro kunna få bygga upp ett försvar måste man vara väldigt originell som tror att de kommer att vilja eller kunna göra det nu, och det bortsett från kaoset som råder. Alfons är tusen gånger gladare än skribenten ifall "alla har lärt sig tillslut", men historien har lärt honom att vara försiktig när det gäller assyrier och lärdom. Flaggan är tyvärr och skamligt nog bara ett bländverk i det här fallet.

Replik till alfons 161123 - 12:18

Albins. Nu är du faktiskt ute och cyklar. Assyrier som stred i Libanon stred för kristenheten. Det var något helt annat. Antalet beväpnade och stridande innanför eufrat och tigris mesotamien Assyrien är rekord. Det har aldrig funnits innan. Sen är dom nationalistiska i sin slag. Dom har flaggan utåt är det Assyrier inget annat. Dom gör bra och det kmr hålla, tror alla har lärt sig tillslut. Utan beväpnade Assyrier finns inget säkert och garanterat skydd.

Alfons 161121 - 21:14

"De bittra äter beskt". En märklig rubrik! Jo då vi skäms faktiskt allihop och det just pga det du själv nämner: "Om man räknar alla stridande assyrierna i dom olika nybildade miliserna..." Sen det där om att assyrierna aldrig varit militärt aktiva som de är nu är faktiskt prat mot bättre vetande. Enbart i inbördeskriget i Libanon hade mer än tiotusen assyrier från hela Mellanöstern anslutit sig till de olika kristna falangerna och dog för sin kristna fanatism. Mycket av NPU idag bygger tyvärr på samma tongångar - kristenheten och sådant krafs- inte på nationellt långsiktigt medvetande. Det är i alla fall det som har rapporterats hittills, sen kan man läsa vad man själv vill mellan raderna och tolka fritt så som du till exempel har gjort. Det som händer nu är det som alltid har hänt och misslyckats -man hugger omkring sig planlöst och utan mål- och därmed skaffar sig mer skulder innan man har gjort upp med sina gamla, och det är sorgligt.

Dom bittra äter beskt. 161121 - 00:45

Att folk inte skäms ! Här finns det nu en seriös Assyrisk milis som kämpar och tar över by efter by tillsammans med Irakiska regeringen. Man har uttalad policy att man ska skydda slätten även när kriget är över då det visat sig att när det väl gäller så hänger det bara på Assyrierna om det ska finnas skydd för dom eller inte. Skärp er och fokusera, det händer stora saker just nu i den moderna Assyriska historien. Aldrig tidigare har det Assyriska folket vara så aktivt militärt som det är nu. Om man räknar med alla stridande Assyrierna i dom olika nybildade miliserna som verkar i Syrien & Irak så uppgår nog siffran totalt på ca 5-10 tusen soldater. Det finns något att bygga på här. VI måste vara smarta i framtiden och slå ihop dessa och bilda en gemensam exil regering osv. Finns massor med arbete att göra, men det händer iaf saker just nu. Om alla drar sitt strå till stacken kmr det bli bra.

Väldigt pigg 161116 - 10:17

Jesus har rätt men glömmer nämna alla som åker till Turkiet och gör hårimplantat för hundratusentals kronor. Och Gabi har återuppfunnit hjulet ännu en gång! Snälla Gabi det finns inte minsta bebis bland oss som inte känner till allt deprimerande du kommer med.

Jesus 161115 - 18:28

Vi har den största Armén i världen av pizzabagare och frisörer men hur många är redo och lämna bartender livet för att kriga till sig en by som i slutändan ska leva som bönder????

Gabi 161115 - 17:33

@väldigt pigg Ja för vissa har jag gjort det. Vi ska inte glömma att det finns så många bland vårt folkgrupp som hoppar av glädje, som om detta vore ngt exceptionellt, som om detta är resultatet av folkets kamp. Nej, detta är ingen stor bedrift, detta är ngt som irakiska regeringen beslutat om. Assyriska soldater har funnits i dessa områden tidigare, dock under andra konstellationer och namn. NPU och andra kristna styrkor gör ingen märkbar skillnad i praktiken, dessa styrkor kan när som helst läggas ned eftersom dem styrs av andra makter.

Väldigt pigg 161115 - 13:50

Gabi har just återuppfunnit hjulet, wow!

Gabi 161114 - 15:32

Oavsett vilka styrkor det är så styrs dem antingen av araberna eller av kurderna. Just denna är mer eller mindre styrt av Bagdad, då dem får sina utrustning och löner därifrån. Vilket i praktiken betyder att denna styrka kommer agera i enlighet med det som Bagdad vill och samtycker till. Sedan är denna styrka inget som ska strida mot andra makter som irak eller kurderna, eftersom denna styrka endast fungerar som antiterror/polis styrka med något tyngre vapen. Så sluta och jubla och tro att det ska rädda vårt folks kris

Assyrian till//Trött. Väldigt trött. 161114 - 13:39

Kontakta Zowaa scandinavia på facebook för mer hjälp!

Trött. Väldigt trött. 161114 - 08:50

Ngn som känner till ngn som man kan kontakta för att donera till NPU?

Ett land ett folk Assyrien 161113 - 23:23

Hur ser kontakten ut mellan Assyrian universal Alliance och Assyrian confederation of europe ut ? Har man Assyriska regerings möten? Ven är presidenten och för talan för assyrierna enat utåt i såna fall? Vem är dess militär? Vilka partier är länkade till varandra ? Vilka går emot och för Assyrienas intressen osv.

Assuroye 161113 - 17:19

till Mike, Assyrier i USA gjorde en insamling 2008 , där man samlade in 46 miljoner dollar till assyrier i Iraq. pengarna skulle gå via KRG och Erbil och vidare till assyrier i nöd, men kom aldrig fram.P g a korruptionen gick pengarna i fickorna på kurdiska politiker som stärkte KRG politiska ställning i Mellanöstern ännu mer.

Men 161113 - 12:18

Helt rätt Mike,man ska givetvis ifrågasätta alla påståenden men med den sympningskultur hujådå har kommer vi aldrig till någon klarhet i någonting. Skepticismen ökar i samma grad som trovärdigheten för hujådå och dess reportage sjunker så länge ingen får tala klarspråk eller till punkt.

Mike 161112 - 20:03

Till Assuroye, vilken insamling var det?

Re assuroye 161112 - 10:16

Fonden är godkänd av usa och npu i irak promotar fonden så den är säker.

Assuroye 161112 - 07:26

Hur vet man att pengarna som doneras till NPDF verkligen når fram till NPU och inte hamnar i händerna på KRG ? Jag vill stödja , men vill oxå vara säker på att pengarna når fram, sist samlade man in 46 miljoner dollar som gick i direkt i händerna på KRG !

ASSYRIA 161112 - 00:56

Alfons...ta det lungt. Npu är ungt. Man kan inte begära att dom ska bli US Army på 1 år. Dom behöver träning erfarenhet och växa i storlek. När blir tillräckligt stora på ca 10 tusen man och göra stora framsteg på slagfältet kan man prata om väst världens assyrier i stora mängder. Man skulle däremot införa en skatt på ca 100 kr lr mer från varje familj i världen som går till projektet..

Suryoye d\'beth Ashur 161111 - 20:02

Det assyriska folket måste också få en del av kakan som tillhör ASHUR.

Alfons 161111 - 16:30

Varför donera småpengar som varken gör till eller från om både USA -koalitionen och Irakiska staten understöder NPU? Rekryteras assyrier från västvärlden? Kommer det att uppföras en internationell flygplats, militär eller civil, på Ninveslätten så att assyrier från hela världen kan åka och delta? Snarare är detta ett påhitt och en skenmanöver från hujådås sida som sin vana trogen fabricerar sådana här påhitt och lögner varje gång man kritiserar dom eller ifrågasätter NPU.

TIHE ASURYOYE 161111 - 15:10

Jag tror NPU har många att rekrytera från Jordanien. Tusentals är strande där från Nineveh. Kan man plocka med sig 500 man därifrån är bara det ett lyckat drag. För att bli att räkna med bör man komma upp i ca 10 tusen man vilket inte är omöjligt. Finns lflera olika sätt att värva män från Nineveh slätten och övriga Irak. Bara man har ett mål och en klar plan så att det inte blir i onödan.

Ashuraya 161111 - 11:16

Det är allas plikt att stödja NPU inte minst ekonomiskt! Utan NPU kommer vi att ha en jätte svår framtid i MÖ. Donera Donera Donera!!!