Publicerad: 2016-12-15

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Hujådå beviljas stöd av Kulturrådet

RIKSFÖRBUNDET För första gången på över ett decennium beviljas Hujådå stöd av Kulturrådet för utgivningen av pappersupplagan. Assyriska riksförbundet är det enda etniska riksförbundet som beviljats bidrag för sin kulturtidskrift.

Kulturrådet, en myndighet som lyder under kulturdepartementet, har beviljat Assyriska riksförbundets tidning Hujådå ekonomiskt stöd för utgivningen för år 2017. Hujådå utkommer på papper med fyra nummer per år sedan i fjol. 

Assyriska riksförbundet är därmed ett av få etniska riksförbund i Sverige med en egen papperstidning och det enda som dessutom får stöd av Kulturrådet för utgivningen. Tidningens upplaga växer dessutom stadigt och är idag uppe i 3500 exemplar från fjolårets cirka 2500 exemplar. 

Tidningen Hujådå började ges ut av Assyriska riksförbundet 1978, ett år efter att förbundet hade bildats. Den var en renodlad prenumerationstidning och innehöll material på svenska, assyriska, engelska, turkiska och arabiska. Tidningen kom ut med tolv nummer per år. Pappersupplagan lades ner för cirka tio år sedan och webbversionen fick ta över fram till år 2015 då pappersupplagan gjorde come back i ny tappning. 

Under sin snart 40-åriga existens har tidningen haft en självklar plats bland den svensk-assyriska gruppen och hög trovärdighet hos etablerade medier. Hujådå har de senaste åren citerats i en rad medier, bland annat Länstidningen och Dagens Nyheter. 

Decembernumret av Hujådå som kommer ut i dagarna fokuserar på etableringen av permanent samarbete mellan de assyriska riksförbunden i Europa inom ramen för Assyrian Confederation of Europe.  


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Till de intoleranta men nyfikna 161220 - 23:18

Sluta riv sönder tidskriften Hujådå på biblioteket i Södertälje, så kanske du också en vacker dag får äran att ta emot ett stöd. Assyriska folket har kämpat för att bevara sin tidskrift som befrämjat intellektet i samhället och jag är mycket säker på att det är med stolthet som Hujådå tar emot detta pris/stöd oavsett prisstorlek.

Jeppe 161220 - 09:38

Så det här är inte en skenmannäver och ett tomt svar till alla som under årens lopp anklagat Hujådå/ARS för diktatoriska fasoner och att de därför borde bli av med presstödet, Markus?

Markus 161218 - 23:39

Beviljat stöd är knappt 50000 kr. Alltså inga stora pengar och inte så mycket att glädjas åt rent ekonomiskt.

Hajjo 161218 - 11:57

Tihe ARS!

Undrandes 161218 - 07:24

Argile: När Hujådå presenterar en nyhet på ett medium som styrs av ARS om att ARS är duktiga måste man tänka lite kritiskt. Självklart ligger det i ARS intresse att skriva positiva artiklar om sig själva såsom denna artikel. Detta är ett praktexempel på hur man kan utnyttja media till sin fördel. Ungdomar och barn läser här och påverkas av detta. Därför är det varje assyriers skyldighet att tänka fritt och kritiskt.

Bagatov 161217 - 20:37

HBA:s "debatt" med sitt alter ego är symptomatiskt för ars:s prat till sig själv, navelskåderi och självberöm.

Argile 161217 - 14:36

Till undrande, relevant fråga men varför så upprörd? Tagga ner. Kärlek

re undrandes 161217 - 14:06

Ring och fråga om du verkar älska pengar så mycket. Vad spelar de för roll summan? Det viktiga är att ARS fått erkännande av kulturrådet för bra arbete genom beviljas stöd.

Undrandes 161216 - 17:08

Det låter sol att ni gör reklam för att ni får in miljonstöd. Hur mycket pengar är det? Varför skriver ni inte summan? Är det 500 kr per år eller 50 000 kr per år? Jag menar att ARS fick bidrag från ABS förut, men man gjorde ingen reklam för detta eftersom det var småsummor. Varför säger ni inte summan eller måste vi själva ringa kulturrådet och fråga?

Mike 161216 - 06:03

Bra jobbat alla inblandade!

Josef 161215 - 15:57

Tihe ARS, den stora majoriteten stöder ert arbete. Bli inte demoraliserade av adfa/dowronoye packet som gärna syns och hörs men enbart representerar en liten minoritet

BarSoyumo 161215 - 14:49

Tihe ARS, framgång nås endast via seriöst och hårt arbete. Något som varit Riksförbundets styrka senaste åren

Andreas Barjosef 161215 - 14:08

Ännu ett bevis på ARS fantastiska arbete, fortsätt så ARS, stödjer er gladeligen.

Hammurabi BarAsmar 161215 - 14:01

Jag tolkar detta beror på det hårda och professionella arbetet som nuvarande ledning för Assyriska Riksförbundet bedriver. Dessutom har den assyriska saken aldrig tidigare uppmärksammats så här mycket som den har skett under nuvarande ledningens period, i synnerhet i medier. Häromdagen kom jag i en muntlig debatt (tjafs) med en sådan som ville svartmåla nuvarande ledning för Assyriska Riksförbundet. Jag fick höra av min motdebattör att de flesta i nuvarande ledning du talar positiv om är högbelönade. Mitt försvar var: ”Och, om denna ledning arbetar professionellt och har goda kontakter ut i det svenska samhället.” Jag fortsatte: ”Tack vare nuvarande lednings professionella arbete och dess goda kontakter gå även riksförbundets ekonomi bra.”