Publicerad: 2017-02-13

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Dawronoye-sektens frontman i Sverige, socialdemokraten Metin Rhawi. Foto: skärmdump

Frontorganisation för dawronoye-sekten nekas bidrag av statlig myndighet

SVERIGE En organisation som används av dawronoye-sekten som täckmantel för att komma åt statsbidrag har nekats stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Socialdemokraten Metin Rhawi från Södertälje som är företrädare för dawronoye i Sverige ligger bakom ansökan.

Hujådå har i en rad artiklar avslöjat den sektliknande organisationen dawronoye som anklagas för att lyda under terrorstämplade PKK. Nya uppgifter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) avslöjar att den frontorganisation som dawronoye använt i Sverige för att komma åt skattebetalarnas pengar nu nekats bidrag. 

Organisationen som använts för att dra in pengar till den ökända sektrörelsen går under namnet "Syrianska Assyriska riksförbundet i Sverige". Dawronoye-sekten har utnyttjat "Syrianska Assyriska riksförbundet i Sverige" för att komma åt flera hundra tusen kronor i bidrag varje år.

Uppgifter från den statliga myndigheten MUCF avslöjar att dawronoye-sektens frontfigur i Sverige, socialdemokraten Metin Rhawi är den som lämnade in bidragsansökan för "Syrianska Assyriska riksförbundet i Sverige" som myndigheten underkänt. Rhawi är även en offentlig person genom sin medverkan i tv-program på dawronoye-sektens kanal Suroyo-tv. 

I ansökan som avslogs och som Hujådå har tagit del av finns flera allvarliga brister kring den ekonomiska redovisningen. Myndigheten konstaterar i sitt beslut att "ni uppfyller inte villkoren för bidraget". 

 

Dawronoye-sekten använder sig på ett systematiskt sätt av flera olika frontorganisationer för att maximera bidrag och förvirra svensk-assyrier. Medlemmar i sekten presenterar sig ibland som medarbetare från Suroyo-tv, som företrädare för European Syriac Union (ESU), Syriac Union Party och en rad andra organisationsnamn.

Den ökända gruppen står anklagad för en rad övergrepp mot assyrier i Syrien, förskingring av förnödenheter och stöld av stupade personer i syfte att hävda dessa som rörelsens egna martyrer. 

 

Redaktionen