Publicerad: 2007-04-17

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Nya ordföranden, Rachel Hadodo, hÄller sitt tacktal pÄ ARS 19:e riksombudsmöte. Foto: esamedia.se

Ny ordförande och en ny styrelse – en ny era?

LEDARE Assyriska Riksförbundets nya ordförande, Rachel Hadodo, Àr den förste ordförande som fötts i vÄrt nya hemland, Sverige. I sin första ledare tackar hon för förtroendet och reflekterar över den nÀrmaste framtiden.

Jag vill, tillsammans med min nya styrelse, börja denna ledare med att sĂ€ga tack – tack till alla de medlemmar som har givit oss sitt fulla stöd och förtroende för att leda Assyriska Riksförbundet i Sverige under de tvĂ„ kommande Ă„ren. Den 25 mars, under ARS 19:e rikskongress blev jag vald till ny ordförande för riksförbundet och blev dĂ€rmed den 13:e ordföranden i raden sedan 1977 dĂ„ ARS bildades.

Vem Àr dÄ, jag, i raden av ordföranden? Mitt namn Àr Rachel Hadodo och jag har precis flyttat tillbaka till min födelseort, SödertÀlje, dÀr jag kom till vÀrlden för 30 Är sedan. Efter en bildningsresa som tog mig genom universitetsstÀderna UmeÄ, Lund och Göteborg Àr jag nu utrustad med en socionomexamen och en internationell magister i socialt arbete.

Under hela min uppvÀxttid har den Assyriska föreningen utgjort en grundpelare i min vardag. BÄde hemma och i föreningen fick jag lÀra mig om min assyriska identitet och den kultur som det assyriska folket har. I föreningen deltog jag i mÄnga aktiviteter som till exempel veckoslutskurser, lÀger, dansgrupper, musikgrupper och familjefester, men jag satt aldrig med i nÄgon styrelse och hade ingen beslutsfattande position. Det var lÄngt senare, efter mina studier i Lund som jag kom att bli styrelseledamot i Assyriska Riksförbundet i Sverige, ARS, Är 2003. Det var dÄ jag fick en gedigen och lÀrorik inblick i hur den assyriska rörelsen fungerar och hur den Àr organiserad.

I riksförbundets organisation finns det en hel del kapacitet och positiva aspekter. Ett utav dessa potentiella faktorer Àr det stora samarbetsnÀtverk som pÄgÄtt i flera Är. ARS Àr politiskt och religiöst obundet och kommer sÄ att förbli under denna mandatperiod, men ARS har friheten att samarbeta med vilka organisationer eller myndigheter som helst sÄ lÀnge det inte strider mot dess stadgar eller verksamhetsmÄl. För ARS fortsatta existens Àr ett sÄdant samarbete en nödvÀndighet som förbundsstyrelsen kommer att sÀtta stort fokus pÄ. Vi mÄste utveckla och utöka en positiv atmosfÀr för fortsatt gott samarbete med olika parter pÄ nationell sÄvÀl som internationell nivÄ.

Men riksförbundet har ocksÄ en del betydande brister och Àr i behov av omstrukturering och förÀndring, detta i syfte att skapa tydlighet och kommunikation mellan förbundet, föreningarna och medlemmarna. En central punkt i ARS planering under de kommande tvÄ Ären kommer att vara att stÀrka medlemsföreningarna och göra dem till aktiva och levande mötesplatser bÄde först och frÀmst för assyrier och men Àven för icke-assyrier. Fokus kommer att lÀggas pÄ föreningarnas redan existerande resurser och att skapa verktyg en mer tidsenlig utveckling. SÄ kan vi skapa oss en starkare plattform i det svenska samhÀllet. SÄ kÀra medlemmar var redo pÄ att möta oss frÄn förbundsstyrelsen i era föreningar och vi Àr intresserade av just era Äsikter.

Assyriska Riksförbundet i Sverige har ett enormt och krÀvande arbete framför sig under de tvÄ nÀrmaste Ären. Med en relativt ung och ny styrelse i spetsen Àr förvÀntningarna desto högre. För att dessa förvÀntningar ska uppfyllas bör vi gemensamt se till att stötta varandra och fullfölja de verksamhetsmÄl som Àr uppsatta. Utöver de punkter som nÀmnts ovan, finns mÄnga andra viktiga verksamheter som vi kommer att Àgna oss Ät och som vi alla tillsammans bör följa upp. Det assyriska folket och den assyriska rörelsen har mÄnga blickar riktade mot sig bÄde frÄn nationellt och internationellt hÄll och vi befinner oss i ett vÀldigt viktigt skede.

Det förvÀntas av oss att ha en Äsikt och ta stÀllning i stora frÄgor som till exempel Iraks svÄra situation nu och det assyriska folkets överlevnad dÀr, Turkiets intrÀde till EU, samt att uppmÀrksamma och fÄ tillstÄnd ett erkÀnnande av folkmordet Seyfo. Det assyriska folket, med dess kyrkor och organisationer, har en oerhörd viktig och central roll och bör göra sin röst hörd i dessa frÄgor, och Àven i andra samhÀllsfrÄgor. Jag ser dÀrmed fram emot att fÄ arbeta med den nya styrelsen för det assyriska folket och fortsÀtta att utveckla det arbete och den grund som mina företrÀdare lade för trettio Är sedan.

Avslutningsvis vill jag rikta uppmÀrksamhet till min föregÄngare i förbundet nÀmligen malfono Simon Barmano och tacka honom för sitt oerhörda genuina engagemang för det assyriska folket. Trots att han vid ett antal tillfÀllen stött pÄ motgÄngar och uppförsbackar har han, med en stark tro pÄ den assyriska rörelsen, lett riksförbundet det fem senaste Ären. Ett stort tack till Simon Barmano och till alla de personer som bistÄtt ARS med stöd under alla de trettio Ären. Tawdi sagi!

Rachel Hadodo
Förbundsordförande