Publicerad: 2007-07-09

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

NÀrmare en nation Àn nÄgonsin

LEDARE Sedan Jesus tidrÀkning har det assyriska folket inte varit sÄ nÀra att fÄ ett stycke land med nÄgon form av sjÀlvstyre. Drömmen och lÀngtan kan till slut Àntligen uppnÄs och uppfyllas. Hoppet kan bli verklighet genom att assyrierna tilldelas ett omrÄde i Ninve-slÀtten, antingen som sjÀlvstyre eller som skyddszon.

Just denna frÄga Àr vÀldigt aktuell och diskuteras flitigt inte enbart i de assyriska hemmen runt om i vÀrlden, utan Àr en punkt pÄ den internationella politiska agendan. För att nÀmna hur pass viktig denna frÄga har kommit att bli diskuterade nyligen pÄven Benedictus XVI och president George W Bush de kristnas situation i Irak och kravet pÄ ett eget omrÄde för ursprungsbefolkningen.

Vem kunde ha förestĂ€llt sig att pĂ„ven och USA:s president skulle diskutera assyriernas önskemĂ„l om ett eget omrĂ„de? Bara tanken Ă€r svindlande och bevisar hur frĂ„gan har utvecklats pĂ„ bara nĂ„gra Ă„r. DessvĂ€rre har de senaste mĂ„nadernas hemska hĂ€ndelser pĂ„drivit frĂ„gan och gjort den akut. Medias bevakning har gjort frĂ„gan Ă€n mer kĂ€nslig och det debatteras om pĂ„stĂ„enden som att det Ă€r frĂ€mst assyrier i exil som utnyttjar förföljelsen av kristna till att driva sin politiska agenda. Är detta troligt, att de som föresprĂ„kar en sĂ„dan lösning, nĂ€mligen ett eget sjĂ€lvstyre frĂ€mst Ă€r bosatta utomlands? Att detta inte skulle vara en önskan hos ursprungsbefolkningen i Irak, eftersom det finns en risk för splittring, en risk som Ă€r ett faktum i nuvarande Irak.

Det pĂ„stĂ„s rĂ„da en oenighet om vad folket efterfrĂ„gar och begĂ€r frĂ„n omvĂ€rlden. Ska det vara en skyddszon, ett omrĂ„de att beskyddas under, eller ett eget sjĂ€lvstyre? Finns det nĂ„gon mening med alla dessa diskussioner nĂ€r det dagliga vĂ„ldet mot assyrier i Irak ökar med följd att ursprungsbefolkningen utrotas? Har vi rĂ„d att sitta och dividera med vad vi vill ha och vad vi behöver? Det Ă€r lĂ€tt att bĂ„de bli uppgiven och förvirrad över situationen i Irak. Vid första tanken kan man sĂ€ga att det inte Ă€r tid eller plats för sĂ„dana diskussioner och dispyter mellan olika grupper och organisationer, men vid nĂ€rmare eftertanke Ă€r svaret inte enkelt och givet. För det som krĂ€vs och verkstĂ€lls idag fĂ„r konsekvenser i det lĂ„nga loppet, för assyriernas framtid i Irak och möjligheten till ett eget land, ett eget fritt Ninve. En annan faktor som gör frĂ„gan Ă€n mer komplicerad Ă€r att Ninve-slĂ€tten mestadels Ă€r omringad av araber, vilket kan medföra att vĂ„rt folk dĂ„ skulle leva i en sĂ„rbar buffert mellan araber och kurder.  Vore det möjligt för assyrierna att leva i frihet, i sĂ€kerhet som likvĂ€rdiga irakiska medborgare bland araber och kurder? Kommer förtrycket, förföljelserna och vĂ„ldet att nĂ„gonsin upphöra eller kommer det att fortsĂ€tta till dess att den sista assyriern flytt sitt hemland? Är vĂ„r enda möjlighet för fortsatt existens och liv i frihet, ett eget omrĂ„de för ett autonomt sjĂ€lvstyre inom Iraks grĂ€nser?

Denna faktor spÀr pÄ den rÄdande oenigheten och anvÀnds sedan mot oss som ett vapen. Men en enighet bland olika assyriska organisationer Àr möjlig trots att de ofta tvistar sinsemellan. De kan enas kring kravet pÄ att Ninve-slÀtten, skall bli ett assyriskt skyddsomrÄde med autonomi. Nu behöver assyrierna samma skydd i Irak som andra folkgrupper har fÄtt nÀr det har levt under terror och vÄld. Kan vÀrldssamfundet vÀgra att ge oss det? I en autonom assyrisk region skulle det vara möjligt för andra assyrier runt om i Irak och Àven andra delar av vÀrlden att fÄ en fristad istÀllet för att tvingas fly till andra lÀnder i Mellanöstern eller Europa. Denna ambition borde ligga i linje med den Europeiska Unionens flyktingpolitik, nÀmligen att ge skydd och stöd Ät befolkningen i det egna landet. En egen fristad skulle innebÀra att flyktingströmmen skulle minimeras.   

Vi, som folk, Àr pÄ rÀtt vÀg vad gÀller nationell medvetenhet. För att detta ska bli verkligt och för att Ninve-slÀtten Äterigen ska bli assyriernas omrÄde krÀvs det att det finns internationellt stöd och intresse. Investeringar frÄn utlandet Àr en nödvÀndighet. Det finns faktorer som kan vara lockande för utlÀndska företag och organisationer som kan vara intresserade av att skapa en levande marknad och fÄ omrÄdet att blomstra. Det handlar om skolor, sjukhus, butiker, varuhus, banker, kommunikationsmedel med mera. Det krÀvs en stor internationell uppbackning för att det ska kunna bli genomförbart och bestÄende. Det krÀvs Àven mer utav oss i diasporan, att vi uppmÀrksammar detta och pÄ allvar fundera i banor av att investera mer Àn vad vi gör i vÄra hemlÀnder.

Kan vi göra annat Àn att hoppas och kÀmpa till den dagen vi ser Assyrien ÄteruppstÄ frÄn sina ruiner och alla vi bÀr pÄ ett assyriskt pass. Nu mÄste vÀrldssamfundet ta oss pÄ största allvar och försöka förstÄ vad som hÀnder den assyriska befolkningen i Irak. Det Àr av största vikt.

Förbundsstyrelsen