Publicerad: 2007-08-30

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

Rustar upp för att möta publiken pÄ nytt

KONST Sex mÄnaders bankande i koppar. Smuts under naglarna varje dag. SynbesvÀr. Och dubbla jobb.
Det Àr priset kopparkonstnÀren Afram Azri har betalat för att skapa en ny konstutstÀllning om assyrisk kultur och historia. PÄ fredag Àr det invigning.

Afram Azri har tagit ledigt frĂ„n sitt jobb som svetsare i nĂ„gra dagar. Han behöver tid för sitt andra ”jobb”. Tid till att förbereda utstĂ€llningen av sina nya tavlor. Han har Ă€gnat 4-5 timmar dagligen för att med sĂ€rskilda verktyg banka fram formerna som kommit att bli alltifrĂ„n assyriska krigare och symboler, till skeenden frĂ„n historien.
För första gÄngen ska han lÄta en publik ta del av de verk som han lagt ner hjÀrta och sjÀl i det senaste halvÄret.
– Det kĂ€nns tomt nu nĂ€r jag har burit ut tavlorna ur ateljĂ©n. Som om familjen ska flytta ut ur huset, sĂ€ger Afram Azri.
Det vore konstigt om det gick honom obemÀrkt - över 300 kilo koppar har förflyttats frÄn familjens hus i MÀrsta till Assyriska Föreningen i Hovsjö.

Det Àr i samband med firandet av Assyriska Demokratiska Organisationens 50Ärs-jubileum som Afram Azri ska ha sin invigning. Assyrier frÄn olika delar i vÀrlden Àr pÄ vÀg för att delta pÄ festivalen och han ser det som ett ypperligt tillfÀlle att visa upp sin konst.
– Men mitt namn och min konstinriktning Ă€r redan erkĂ€nd bland mĂ„nga Ă€ven utomlands. ”Kopparmannen som gör assyriska tavlor” brukar de sĂ€ga, berĂ€ttar Afram Azri. 
Sedan starten för 16 Är sedan har han bland annat varit med pÄ TV i Syrien och haft utstÀllningar pÄ olika ambassader och föreningar.

Trots att han för mÄnga Àr kÀnd för sina assyriska tavlor sÄ Àr det inte de enda motiv han jobbar med. Kvinnokroppen Àr en annan specialitet. Under den kommande invigningen har han dock enbart valt att visa assyriska tavlor. BÄde nya och tidigare sedda motiv. Men ingen tavla Àr en annan lik eftersom att allt görs för hand.
– Samma motiv kan göras pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt, sĂ€ger Afram Azri.
– Jag leker med olika sorters koppar och fĂ„r fram olika nyanser, detaljer och mönster, sĂ€ger han.
Och det Àr just de mÄnga möjligheterna med koppar som Afram Azri ser som en utmaning. Och sporre.
– Jag lĂ€r mig nya saker hela tiden.
Har du funderat pÄ att byta ut koppar mot nÄgot annat material?
– Nej!
– Jag gillar koppar. Man kan stĂ„ och titta pĂ„ det hur lĂ€nge som helst utan att tröttna. Koppar inger lugn.

Linda Asmar
Redaktionen