Publicerad: 2008-01-05

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: esamedia.se

Årskrönika: Vi kan, nĂ€r det gĂ€ller!

LEDARE Nu har vi redan tagit klivet in i det nya Äret, ett nytt Är av förhoppningar och framsteg för alla mÀnniskor, inkluderat det assyriska folket. Men innan vi börjar blicka framÄt och visualisera oss det nya Äret Àr det i sin tur att göra en kort tillbakablick och tacka för det som varit.

Under Ă„ret som gĂ„tt har hĂ€ndelserna och verksamheterna som avlöst varandra varit varierande. År 2007 kan sammanfattas som de mĂ€nskliga rĂ€ttigheternas Ă„r. MĂ€nskliga rĂ€ttigheter Ă€r en stĂ€ndig aktuell frĂ„ga men den fick en större innebörd i samband med att Assyriska Riksförbundet i Sverige – ARS - deltog, tillsammans med Nawlo-gruppen i MĂ€nskliga RĂ€ttigheter mĂ€ssan i Älvsjö, dĂ€r de assyriska flyktingarnas situation uppmĂ€rksammades. Men lĂ„ngt innan mĂ€ssan, tidigt under Ă„ret, anordnade ARS en konferens i riksdagen om folkmordet Seyfo samtidigt som mĂ€nskliga rĂ€ttigheter för minoriteter i Turkiet belystes. Seyfo-frĂ„gan har under hela 2007 varit stĂ€ndig aktuell och diskussionerna har gĂ„tt livliga till dels pĂ„ lokal plan frĂ€mst i SödertĂ€lje men Ă€ven i riksdagen. Det Ă€r en frĂ„ga som ARS kommer att föra vidare Ă€ven under detta Ă„r och som Ove Bring, professor i folkrĂ€tt, har sagt; ”Nu Ă€r det dags att politikerna tar sitt ansvar och lyfter upp folkmordet.”

NÀr en assyrisk munk Daniel Savci kidnappades i Turabdin uppstod en kraft och en styrka hos folket som inte gjort sig pÄmind pÄ lÀnge. De nationella och internationell massreaktionerna gentemot Turkiet och fördömandet av kidnappningen var enorma och visade att vi Àr ett folk att rÀkna med. Reaktionerna pÄverkade utgÄngen och munken blev frislÀppt tre dagar senare.

Det assyriska folkets situation i Irak har om möjligt Àn mer blivit osÀker och oviss. VÄrt folks existens i landet Àr i stor fara. Den mördade prÀsten och hans diakoner Àr enbart ett fÄtal som fÄtt ge sina liv i fÀdernas land. DÀrmed har diskussionerna och kraven pÄ ett sjÀlvstÀndigt Ninve Àn mer ökat genom att lyftas upp pÄ internationella arenor. Utvecklingen bevakas och uppmÀrksammas flitigt av ARS och vÄr förhoppning i det första skedet Àr att lugnet skall lÀgga sig för folkets trygghet och framtid. VÄr förhoppning Àr det nya Äret.

Verksamheterna bleknar dock bort vid minnet av det oförklarliga och brutala sÀtt som Dr. Fuat Deniz rycktes bort frÄn sin familj, sina anhöriga och sitt folk. Han var tidigare styrelseledamot i Assyriska ungdomsförbundet och har vid flera tillfÀllen skrivit för i HujÄdÄ. Som aktiv i den assyriska rörelsen beskrev han hur det var att leva i tvÄ kulturer och uppmÀrksammade folkets situation genom sina texter och delaktighet i olika konferenser. Vidare var Fuat vÀl omtyckt och beundrad som forskare sÄvÀl som samhÀllsdebattör i den akademiska vÀrlden. Det Àr inte enbart assyrierna som sörjer honom utan ett helt samhÀlle. Han var universell, anpassade sig och befann sig i olika sammanhang men han glömde aldrig sitt ursprung, det var alltid nÀrvarande.

Hans röst har tystats ner och hans ljus har slocknat men hans budskap ska föras vidare genom andras röster. Den vÀg han har lyst upp med sin kunskap kommer att för evigt vara upplyst för andra att följa. DessvÀrre har hans forskning och verk stundtals kommit i skymundan med anledning av spekulationerna kring dÄdet. Det Àr vÀldigt viktigt att polisen tillsÀtter alla resurser för att fÄ den skyldige gripen sÄ att oron hos alla kan lÀgga sig.
Sorgen var och Àr stor hos mÄnga av oss och det visades tydligt genom, bland annat, manifestationerna som hölls för att hedra Fuat Deniz och protestera mot vÄldet. Det enorma stöd och engagemang som omgav manifestationerna, som hölls i Ätta stÀder samtidigt, visade pÄ den enorma vilja och kraft som vÄrt folk har. Utan er dÀr ute hade de inte kunnat genomföras.

Manifestationerna sammanfattade Äret en aning. Det stod tydligt att genom vilja, tro och aktiv handling kan vi Ästadkomma stora ting, vilket vi har visat. Det Àr svÄrt att gÄ vidare och blicka framÄt efter det som har hÀnt och vÄra tankar gÄr till hans familj och anhöriga men Fuat kommer att vara med oss genom sina verk och med den vetskapen vÀlkomnar vi det nya Äret.

Det Àr med nya krafttag och en stark framtidstro som vi tar steget in i det nya Äret för det som föregÄende Är pÄvisade Àr att vÄrt folk kan enas och engageras nÀr det gÀller. Fokus för ARS kommer att vara pÄ nÄgra fÄ men stora verksamheter som till exempel att fÄ klart och introducera ett centralt medlemsregister för föreningarna, ett nytt webbverktyg för hemsidan, en webbshop och sist, men inte minst, tillgÀngliggöra ARS trettioÄriga arkiv pÄ nÀtet. Allt detta för att öka informationsflödet och förbÀttra kommunikationen mellan förbundet och föreningarna. DÀrmed blickar vi fram mot ett nytt spÀnnande Är, fullt av aktiviteter som förenar och stÀrker det assyriska folket. Med fokus i blicken, huvudet högt och fanan i topp ses vi dÀrute i verksamheterna. Tawdi.

Rachel Hadodo
Förbundsordförande