Publicerad: 2008-09-19

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Tavlan Naturguden Ankidu andas framtidstro och kunskapstörst. Det Àr ocksÄ Sargon Marahas personliga favorit.

Maraha inspireras av sol, mörker och musik

KONST Ibland vill han kunna ta pÄ solnedgÄngen, molnen, himlen och ljuset. Han kÀnner sig trygg i skydd av sina fÀrger och dofterna av linolja och lacknafta. Möt blivande konstnÀren Sargon Maraha nÀr han delar med sig av sina tankar kring sin konst.

Hej, vÀlkommen! Vad kul att du vill titta in pÄ mitt minivernissage. LÄt denna text fungera som en ingÄng till min konst och mina tankar om densamma. VÀl mött!

Tanken med denna text Àr inte att förklara tavlornas budskap, det Àr nÄgot betraktaren sjÀlv fÄr upptÀcka och tolka som han/hon bÀst kÀnner för. Syftet med texten Àr att ge lÀsaren en inblick i vad jag som blivande konstnÀr kÀnner och tÀnker nÀr jag mÄlar.

Det sÀgs att mÄlning Àr bÀsta terapi för sjÀlen. Ja, till viss del. Efter att ha slutfört samtliga tavlor kÀnde jag enorm lÀttnad. Jag kÀnde att jag svÀvade bland moln. All Ängest som jag tidigare kÀnt inombords rann ur mig likt vattnet rinner nerför bÀcken. NÀr jag mÄlar Àr jag fri frÄn Ängest. Eller kanske var ÄngestkÀnslan stÀndigt nÀrvarande men jag var för upptagen med att kladda med fÀrgerna för att kÀnna av den. DÀr kan man tala om terapi. I skydd av mina fÀrger, doften av linolja och lacknafta kÀnner jag mig trygg. De utgör min borg.

Den första tavlan i serien, "Naturguden Ankidu", Àr en personlig favorit. Det Àr styrka, fÀrg och historia i ett. Likt Ankidus plöjande lemmar kommer jag att plöja mig igenom livet oavsett vilken sits jag befinner mig i. Den andra tavlan, "Temptation", vet jag inte vad den riktigt förestÀller, eller varför jag ens mÄlat? Vet Du? Den tredje Àr speciell. Historien bakom Àr intressant och vÀrd att berÀtta. Det Àr en gammal mÄlning som jag inte haft inspiration till att slutföra. Den har fÄtt stÄ och damma i flera Är. En dag för nÄgra veckor sedan slog det slint i skallen pÄ mig. Helt spontant började jag leka med fÀrgerna och motivet.

Minnet av och drivkraften bakom denna mÄlning Àr att min bror en gÄng för mÄnga Är sedan berömde mig och menade att det var den finaste tavlan jag gjort. SjÀlv tycker jag inte den Àr snygg men den har sin charm. NÄvÀl, nÀr jag vÀl mÄlat klart tavlan bar jag ut den frÄn ateljén till verandan. Detta gör jag alltid med mina mÄlningar för att betrakta och studera dem frÄn lÄngt hÄll. Risken finns att man annars blir insnöad. PÄ samma veranda sitter min 95-Äriga farmor dagligen. Min farmor Àr en profil och henne kan man skriva en hel bok om, pÄ gott och ont. Men det fÄr bli en annan gÄng.

Medan jag stÄr dÀr i mina djupaste tankar med kisande ögon kan jag höra en knarrig röst frÄn sidan som sÀger: "hathe rhimoli, hathe shafertoyo" (övrs. Denna tycker jag om, denna Àr vacker). Till saken hör att min farmor aldrig nÄgonsin yttrat ett ord om min konst. Jag har stÀllt ut minst femton tavlor i hennes nÀrvaro och desperat försökt fÄ hennes uppmÀrksamhet, men gÄng pÄ gÄng misslyckats. SmÄtt förnÀrmad har jag sagt till mig sjÀlv "vad sysslar du med Sargon, hon Àr 95 Är och skiter i din jÀkla konst".

Men dÀr stod jag halvt chockad och ser pÄ nÀr denna gamla dam sittande med halvböjd rygg och fuktiga ögon hyllar min konst. De orden fick mig att skÀlva inombords. Att tavlan heter "Tur Abdin" Àr kanske bara en slump.

Tavla nummer fyra, "Romance", har jag fÄtt en hel del beröm för, undantaget min morbrors döttrar (min morbror Moshe Malke, bosatt i Belgien, Àr konstnÀr till yrket) som Àr 16 respektive 13 Är gamla. De frÄgade pÄ fullaste allvar ifall det Àr en skiss. Kan man bli mer sÄgad Àn sÄ? Med facit i hand vill jag inte pÄstÄ att det Àr en skiss, men visst kan den förbÀttras. Allt kan förbÀttras. Denna mÄlning fullÀndande jag pÄ blott sex timmar.

Jag kom hem trött frÄn jobbet, jag minns att det var en underbar morgon med sol och klarblÄ himmel. Klockan var nio och jag var vÀldigt trött. Dock tÀnkte jag att en sÄn hÀr morgon lÀr jag inte fÄ uppleva pÄ ett tag. HÀr mÄste det mÄlas! Sagt och gjort. Betraktaren ser kanske kÀrlek. Visst, jag kan inte förneka att jag inte tÀnkte pÄ kÀrlek nÀr jag mÄlade den, men jag tÀnkte ocksÄ pÄ mycket annat.

Ibland lÀngtar man efter nÄgot sÄ pass mycket att man slutligen inte vet vad det Àr man lÀngtar efter. Kanske Àr det ett tomrum som bör fyllas men av rÀdsla vÄgar man inte ta emot det som ges. Eller Àr det kanske nÄgot man har men som man inte vet hur man ska vÄrda? Ibland vill jag bara Àta upp hela vÀrlden. Jag vill kunna ta och kÀnna pÄ solnedgÄngen, molnen, himlen och ljuset. Vet inte varför jag tÀnker sÄ dÄ jag vet att det Àr en omöjlighet? Men i "Romance" kÀndes det som att jag verkligen levde ut mina fantasier.

Slutligen vill jag sÀga att jag inte inspireras av allt. Utan jag inspireras av sol och vÀrme, kyla och mörker samt det viktigaste av allt, musik! Dör musiken dör jag.

Tack för besöket och vÀlkommen Äter.

 

Sargon Maraha

  • 1. Naturguden Ankidu 1. Naturguden Ankidu
  • 2. Temptation 2. Temptation
  • 3. Tur Abdin 3. Tur Abdin
  • 4. Romance 4. Romance