Publicerad: 2008-10-19

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: esamedia.se

Boyacioglu tog storslam pÄ Ishtar

POESI I fredags kvÀll hade cirka 70 kultiverade ungdomar sökt sig till den för kvÀllen, halvbelysta Café Ishtar. Ungdomsstyrelsen hade för ovanlighetens skull arrangerat en kulturkvÀll med vÀlkÀnde poeten Daniel Boyacioglu, 27 Är. Dock Àr han mest kÀnd för sina skÄdespelarinsatser som stolte sÄngaren Hermes Saliba, Ätminstone bland de yngre.

Vad mÄnga som kom till Ishtarlokalen i SödertÀlje inte visste var att denne "Hermes Saliba" Àven vunnit SM i poetry slam tvÄ gÄnger 2001 och 2002. Att han bland annat har producerat och skrivit ett antal skivor och böcker som har sÄlt i tusentals exemplar. Att han för nÀrvarande skriver en opera för den kungliga Dramaten i Stockholm.

Det Àr ingen underdrift att konstatera att Daniel Boyacioglu Àr en minst sagt mÄngfacetterad mÀnniska som klarar av att göra det mesta. För den som vill veta mer om vad Daniel inte kan göra sÄ kan ni "wikipedia" hans namn.

KvÀllen började med en kort sjÀlvbiografi som dÀrefter Ätföljdes av poesilÀsning som heter duga. Ibland exploderade publiken ut i skratt och applÄder men emellanÄt kunde en dikt Àven försjunka publiken i stor tystnad och eftertÀnksamhet. Daniels karaktÀr och dikter byter skepnad som mÀnniskor byter strumpor. MÄnga av dem Àr intellektuellt utmanande och andra Àr bara rent ut sagt sköna.

En sak som jag starkt gillade med Daniel var hans förmÄga att pÄverka Ähörarna sÄ att de hamnar precis i rÀtt sinnesstÀmning inför dikten. DÄ brukar han berÀtta om sin egen erfarenhet och hur han kommit pÄ idén till dikten. Min personliga favorit Àr mellansnack som ocksÄ finns pÄ Youtube, med rader som "jag har haft kultur i 3000 Är du har haft i femtio, kompis hur ska du vinna?".

Efter drygt en timmes lÀsning avsattes drygt 20 minuter till en frÄgestund, sjÀlvklart var det okej att flika in med frÄgor under sjÀlva förestÀllningen. Vissa var av djupare karaktÀr och andra enklare. Totalt sett var aftonen bortom en klassisk IshtarkvÀll, en kvÀll med inslag av komik, allvarsamhet leverad av en lÀttsam dock gripande artist.

Avslutningsvis vill jag nÀmna att Daniel Àger en trumpet som han försöker lÀra sig spela pÄ, men att han, enligt honom sjÀlv, suger ganska rejÀlt pÄ det.

 

Afram Kourie
Redaktionen