Bildarkiv


Folkmordsmanifestation Sthlm 2010

Folkmordsmanifestation med politiker på Sergels torg i Stockholm med politiker. Assyrier, armenier, pontier var arrangörer.


Assyrierna har aldrig glömt folkmordet och kommer i generation efter generation att minnas och hedra dess offer.

Den fd. riksdagsledamoten Murad Artin (v) var den som la den första folkmordsmotionen i Sverige.

Riksdagsledamoten Ulla Hoffman (v) var med under manifestationen. Vänsterpartiet har länge arbetat för ett erkännande av folkmordet på assyrier, armenier och pontiska greker.

Riksdagsledamoten Esabelle Dingizian (mp) som själv har armeniskt ursprung, höll ett tal under manifestationen.

- Det sägs att tiden läker alla sår. Det är ett talesätt som jag absolut inte håller med om. Vissa händelser kan vi omöjligt lägga bakom oss utan att ha fått veta vad det var som verkligen hände, sa den assyriske riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (s) och menade att Turkiet måste vara mer öppna i folkmordsfrågan.

- Riksdagsbeslutet var inte kontroversiellt för oss och förändrar inte vårt arbete, vi har aldrig tvekat att kalla händelserna för folkmord, sa Stefan Andersson från Forum för levande historia.

- 95 års lidande är 95 år för mycket, konstaterade riksdagsledamoten Gulan Avci (fp) som stod emot sitt parti och röstade för ett erkännande i riksdagen den 11 mars 2010.

- Beslutet i riksdagen innebär att hela Sveriges folk vill erkänna folkmordet, vi måste nu kämpa för att Sveriges regering ska erkänna det, och sen EU och FN, sa riksdagsledamoten Mats Pertoft (mp).

Assyrier från olika generationer hade sökt sig till manifestationen. För dessa tre tjejer från Tumba var det en självklarhet att hedra folkmordets offer.

Mirze, Ferida, Umran och Sandra från Assyriska föreningen i Järfälla var på plats.

Louse och Fehima var bland de första att anlända till Sergels torg.

Sammanlagt var flera hundra personer närvarande.

Förutom assyrier så deltog även armenier och pontiska greker på manifestationen.