Bildarkiv


Filmvisning med Fareed Aqrawi 2011

Filmvisning av dokumentären flyktingar i eget land producerat av Ishtar TV medarbetaren Fareed Aqrawi.


Sait Yildiz (t.v) från ARS tillsammans med Fareed Aqrawi (t.h) från Ishtar TV.

Biskop Mar Odisho från Österns assyriska kyrka var med under filmvisningen.

Omkring 120 personer såg filmen på Folkets hus i Hallunda

Efter filmvisningen fick publiken ställa frågor till Aqrawi.

Assyriernas förhoppningar om säkerhet och trygghet efter Saddams fall har gått om intet. Biskop Mar Odisho undrade hur man reagerat i USA på det när Aqrawi visade filmen där.- Jag har träffat många fler assyriska flyktingar än de som var med i filmen. Var och en av deras livsöden skulle kunna utgöra material nog för en dokumentärfilm i sig, berättade Aqrawi.

Sait Yildiz (t.h.) från Assyriska Riksförbundet tolkade från assyriska till svenska.


Aqrawi tackades med en blombukett.- De hemskheter filmen visade var läskiga att se, hur assyrierna i Irak inte har någon frihet utan riskerar livet dagligen. Det är viktigt att folk ser filmen så de ser hur kristna har det i Irak. En dokumentärfilm som den här säger mer än tusen ord, säger Edvard, här med hustrun, om filmen.

- Det är viktigt att folk i Europa och USA ser filmen så de förstår vad som sker i Irak idag och varför folk flyr från landet, sa Namrud.

- Trots att vi känner till vad som händer i Irak var filmen intressant eftersom den visar hur verkligheten ser ut. Den var välgjord och viktig, fler dokumentärer om detta behövs och vi assyrier måste stärka vår media i Europa och USA för det är viktigt att betona att assyrierna som folkslag mördas. Genom bön och fasta räddar vi inte det assyriska folket utan vi måste engagera oss politiskt gemensamt, säger Aslan efter att ha sett dokumentärfilmen Flyktingar i eget land.

- Filmen var mycket gripande, den skakade mig och man känner hur bra vi har det här i Sverige. Det är svårt att ens föreställa hur hemskt det är för de kristna i Irak och den frustrations som de måste känna över sin livssituation. Det är viktigt att hjälp når fram till assyrierna och hela det irakiska folket så de får skydd och en bra regering som gör att de kan leva ett normalt och tryggt liv, säger sångerskan Nadia efter att ha sett dokumentären.